ACTUALITATE 24 martie 2009

Externalizarea iluminatului public

de Covasna Media | 827 vizualizări
Firma ce ar dori să preia acest serviciu ar trebui să investească un milion de euro în modernizarea acestuia

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe ar fi deschisă în privinţa externalizării unora dintre serviciile aflate în prezent în subordinea sa, iar printre primele vizate în acest sens ar fi cel al iluminatului public. Primarul Antal Arpad a declarat recent că municipalitatea are în vedere concesionarea iluminatului public, despre aceasta vorbindu-se de fapt tot mai des în ultimii ani. Potrivit primarului, dacă însă municipalitatea nu va identifica un partener potrivit pentru

Firma ce ar dori să preia acest serviciu ar trebui să investească un milion de euro în modernizarea acestuia

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe ar fi deschisă în privinţa externalizării unora dintre serviciile aflate în prezent în subordinea sa, iar printre primele vizate în acest sens ar fi cel al iluminatului public. Primarul Antal Arpad a declarat recent că municipalitatea are în vedere concesionarea iluminatului public, despre aceasta vorbindu-se de fapt tot mai des în ultimii ani. Potrivit primarului, dacă însă municipalitatea nu va identifica un partener potrivit pentru preluarea iluminatului public, Consiliul local (CL) va trebui să modernizeze acest serviciu din fonduri proprii. În acest sens, Antal Arpad a declarat că Primăria va aloca, începând din acest an, un milion de lei anual pentru modernizarea iluminatului public. „În aceste momente de criză este foarte greu să găsim un partener serios pentru concesionarea iluminatului public, căci aceasta ar însemna încheierea unui contract pe 8-10 ani. E foarte greu să fii sigur că faci un contract de concesiune pe o perioadă atât de lungă şi nu se întâmplă vreo problemă cu societatea respectivă (...), mai ales că iluminatul public trebuie corelat cu lucrările de investiţii. Din acest punct de vedere este mai bine să nu externalizezi serviciul, deşi ar fi un ajutor pentru Primărie dacă serviciul ar fi externalizat, din punct de vedere al investiţiei necesare şi dacă am găsi un partener serios”, a arătat Antal Arpad, potrivit căruia suma necesară pentru modernizarea întregului sistem de iluminat public din Sfântu Gheorghe se ridică în prezent la un milion de euro.

Salubritatea rămâne la municipalitate

În ceea ce priveşte o posibilă externalizare a serviciului de salubritate, Antal Arpad şi-a exprimat reţinerea cu privire la acest aspect, arătând că la Odorheiu-Secuiesc s-a realizat o astfel de externalizare, însă aceasta a fost în detrimentul cetăţenilor. „Salubritatea este o afacere pe termen lung, foarte greu de stăpânit (...). La Odorheiu-Secuiesc, societatea de salubritate s-a privatizat iar acum încearcă triplarea preţurilor, iar primăria de acolo se luptă împotriva acestei ridicări de preţuri. În momentul în care externalizezi un serviciu, dacă nu este foarte bine stabilit modul de ridicare al preţurilor, scapă de sub control, iar banii respectivi sunt scoşi din buzunarele cetăţenilor, oamenii neavând alternative”, a explicat Antal Arpad.

Acesta a admis că Primăria nu este „cel mai bun gestionar” al acestor servicii, care implică cheltuieli foarte mari, în cele mai multe cazuri externalizarea fiind una dintre cele mai bune soluţii, însă a atenţionat că societăţile private urmăresc în primul rând profitul, care în cele din urmă ar fi scos, în ipoteza externalizării, tot din taxele percepute cetăţenilor.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.