ACTUALITATE 1 aprilie 2009

Majorări la salubrizare

de Covasna Media | 588 vizualizări
Începând de ieri, taxele de salubrizare şi administrare a pieţelor se aplică sub forma majorată

Începând de ieri, societatea Tega aplică tarifele majorate pentru serviciile de salubrizare şi administrare a pieţelor, adoptate la şedinţa de Consiliul Local din luna martie. Potrivit modificărilor, populaţia va plăti 6,5 lei pe persoană în fiecare lună pentru salubrizare, în timp ce firmele şi instituţiile vor achita 65 de lei/mc pentru transportul şi tratarea deşeurilor.

Începând de ieri, taxele de salubrizare şi administrare a pieţelor se aplică sub forma majorată

Începând de ieri, societatea Tega aplică tarifele majorate pentru serviciile de salubrizare şi administrare a pieţelor, adoptate la şedinţa de Consiliul Local din luna martie.

Potrivit modificărilor, populaţia va plăti 6,5 lei pe persoană în fiecare lună pentru salubrizare, în timp ce firmele şi instituţiile vor achita 65 de lei/mc pentru transportul şi tratarea deşeurilor.

Totodată, tariful de depunere la rampa de deşeuri devine 12 lei/mc, iar pentru întreţinerea zonelor verzi populaţia va achita 1,55 lei pe persoană / lună în cazul în care apelează la Tega să se ocupe de aceste spaţii. La Chilieni şi Coşeni tariful de salubrizare este începând de la 1 aprilie de 3 lei de persoană.

Reduceri pentru autohtoni

Dincolo de majorări, noul sistem tarifar prevede şi numeroase înlesniri sau oportunităţi, cum ar fi transportarea gratis a deşeurilor selectate valorificabile, în cazul firmelor care produc lunar peste 5 mc de deşeu chiria recipienţilor de colectare se va diminua sau desfiinţa, la o cantitate de peste 10 mc lunar se vor negocia condiţii de serviciu şi tarifare specifice, cu reduceri de preţ, iar tariful de depozitare la rampă scade cu 60% şi pentru deşeuri din construcţii şi demolări este gratuit.

În cazul tarifelor percepute pentru închirierea locurilor de vânzare din pieţe, taxele se majorează cu procentul mediu de 20%, din cauza creşterii cheltuielilor de întreţinere din anul 2007.

Pentru a veni în sprijinul producătorilor autohtoni, Consiliul Local a introdus o reducere de 50% pentru cei cu certificat de producător eliberat de Primărie, respectiv de 20% pentru cei care posedă certificat de producător eliberat de oricare primărie din judeţul Covasna.

Mai multă curăţenie

Printre motivele amintite de Tega pentru modificarea tarifelor de salubrizare se numără reducerea efectivului populaţiei dublată de majorarea cantităţii de deşeu produse, crescând astfel cantitatea de deşeu produs şi costul serviciilor pe cap de locuitor, necesitatea curăţirii şi întreţinerii tuturor spaţiilor verzi din municipiu, necesitatea curăţării de cel puţin 5 ori pe săptămână a tuturor străzilor din oraş - faţă de 2-3 ori până acum -, necesitatea salubrizării mai accentuate a locurilor de depozitare, necesitatea spălării şi dezinfectării lunare a containerelor şi multe altele.

Totodată, pentru efectuarea acestor servicii suplimentare operatorul are obligaţia să se doteze cu utilaje speciale în valoare totală de 4.895.000 lei.

Ana Sidon

Teme articol: TEGA salubritate majorari
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.