POLITICA 22 mai 2009

Primarul Antal Arpad crede că Guvernul Boc împiedică descentralizarea

de Covasna Media | 846 vizualizări
Antal Arpad va participa astăzi la mitingul de la Miercurea Ciuc, unde maghiarii vor protesta împotriva schimbării pe criterii politice a directorilor de instituţii deconcentrate din Covasna şi Harghita.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, crede că autonomia teritorială este singura soluţie pentru ca Secuimea să-şi poată împlini propriile interese, deoarece Guvernul de la Bucureşti, prin Ordonanţa 37, împiedică o descentralizare reală. Antal Arpad va participa astăzi la mitingul de la Miercurea Ciuc, unde maghiarii vor protesta împotriva schimbării pe criterii politice a directorilor de instituţii deconcentrate din Covasna şi Harghita.

Antal Arpad va participa astăzi la mitingul de la Miercurea Ciuc, unde maghiarii vor protesta împotriva schimbării pe criterii politice a directorilor de instituţii deconcentrate din Covasna şi Harghita.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, crede că autonomia teritorială este singura soluţie pentru ca Secuimea să-şi poată împlini propriile interese, deoarece Guvernul de la Bucureşti, prin Ordonanţa 37, împiedică o descentralizare reală. Antal Arpad va participa astăzi la mitingul de la Miercurea Ciuc, unde maghiarii vor protesta împotriva schimbării pe criterii politice a directorilor de instituţii deconcentrate din Covasna şi Harghita. Primarul a făcut ieri apel la cetăţenii din Sfântu Gheorghe, pe care i-a îndemnat să fie solidari cu cei din Harghita, aşa cum aceştia au fost, la rândul lor, solidari cu covăsnenii, la protestul organizat în acelaşi sens în februarie, la Sfântu Gheorghe.

Destinaţie finală, autonomia teritorială

„Acest pas al Guvernului (schimbările pe Ordonanţa 37, n.r.), cred că ne ajută în promovarea ideii de autonomie teritorială pentru Secuime. Este un semnal foarte clar din partea Bucureştiului că singura garanţie pentru Secuime de a-şi rezolva problemele este gospodărirea proprie, pentru că Bucureştiul oricând poate lua o decizie şi schimba toţi şefii deconcentratelor şi să pună în locul lor oameni ce au mai puţină legătură cu această comunitate din Covasna”, este de părere Antal Arpad.

Primarul susţine că numai cei din Ţinutul Secuiesc pot cunoaşte nevoile acestuia, criticând totodată Guvernul, care prin acţiunile sale nu dovedeşte că ar dori o descentralizare reală.

„Spunem că vrem descentralizare, dar avem parte de numiri politice”, a mai spus Antal Arpad, care consideră că angajaţii ministerelor nu vor de fapt o descentralizare care le-ar pune în pericol propriile locuri de muncă.

Intrigat de „concentraţia de inteligenţă“ din zona Întorsurii Buzăului

Antal Arpad a subliniat că nu crede că „portofoliul inteligenţei aparţine vreunui partid politic sau vreunei etnii“ şi în acest context a criticat faptul că mulţi dintre noii directori de deconcentrate din judeţ, susţinuţi de PD-L şi PSD, provin din zona Întorsurii Buzăului, zona cu cea mai mare concentraţie de etnici români din Covasna.

„Este împotriva statisticilor să credem că într-o regiune unde trăiesc 10% dintre locuitorii judeţului se nasc toţi oameni inteligenţi, care pot conduce deconcentratele din acest judeţ”, a arătat Antal Arpad.

Astfel, primarul a ironizat „condiţia de provenienţă“ din zona Întorsurii Buzăului pentru directorii deconcentratelor, spunând că ar putea face o campanie pentru ca „toţi cei care au fost schimbaţi din funcţii să se înscrie la grădiniţă la Întorsura Buzăului“, în ideea că vor fi mai inteligenţi şi mai potriviţi pentru conducerile deconcentratelor.

În judeţul Covasna, PSD a efectuat schimbări la şase dintre cele 19 deconcentrate ce iau revenit în urma negocierilor politice cu PD-L, acesta din urmă schimbând conducerile a 11 dintre cele 19 instituţii aflate pe lista sa.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Cosmin, 4 iunie 2009
In Ziarul Financiar de astazi: Guvernul va imprumuta peste un miliard de euro pentru modernizarea a circa 10.000 de kilometri de drumuri judetene, a declarat ieri, la Focsani, secretarul de stat in citeste integral
Cosmin, 2 iunie 2009
Intentionat este lasata aceasta zona in saracie, cu drumuri proaste si fara investitii. "Nu ne da guvernul bani" spun ei. Nu vor sa acceseze fonduri in ideea in care numai cu o imaginara autonomie ar citeste integral
Flavius, 22 mai 2009
bah fratilor, terminati naibii odata cu "har-cov, polul saraciei in europa"... nici macar nu suntem aproape de cele mia sarace zone din romania, ca sa nu mai vorbim de europa...
Marius, 22 mai 2009
Se dau pedepse grele pentru santaj...
pita-gora, 22 mai 2009
Domnul Antal ar trebui sa-si aminteasca ca 20 de ani UDMR a fost la guvernare cu oameni in cele mai inalte functii inclusiv de vice prim-ministru iar in toti acesti ani de Har-Cov s-a ales citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.