CULTURA 16 aprilie 2010

20/20 – „un spectacol de la care nu ieşi la fel cum ai intrat”

de Covasna Media | 966 vizualizări
16apr2010-20Marţi, 20 aprilie, Biblioteca Judeţeană găzduieşte în Sala Albastră două reprezentaţii (de la orele 17 şi 20) cu un spectacol care circulă de câteva luni prin ţară şi prin Europa, fiind recunoscut drept cel mai curajos experiment teatral postdecembrist : 20/20. Ciudat titlu pentru un spectacol, dar cifrele astea înseamnă 20 de ani de la 20 martie, când în Târgu Mureş s-au produs ciudate şi sângeroase ciocniri interetnice.

16apr2010-20Marţi, 20 aprilie, Biblioteca Judeţeană găzduieşte în Sala Albastră două reprezentaţii (de la orele 17 şi 20) cu un spectacol care circulă de câteva luni prin ţară şi prin Europa, fiind recunoscut drept cel mai curajos experiment teatral postdecembrist : 20/20. Ciudat titlu pentru un spectacol, dar cifrele astea înseamnă 20 de ani de la 20 martie, când în Târgu Mureş s-au produs ciudate şi sângeroase ciocniri interetnice. Să nu vă închipuiţi că valoarea excepţională a acestui spectacol ar consta în hotărârea regizoarei şi dramaturgului Gianina Cărbunariu de a descoperi în sfârşit cine sunt vinovaţii pentru martie negru 1990. Nu, nu veţi afla cine sunt vinovaţii, dar o să recunoaşteţi întrebări-alunecări şi spaime care astăzi vă pot întrista sau vă pot smulge hohote de râs.

Iată cum sună mărturia unui spectator care s-a confruntat cu poveştile spuse de cinci actori români şi cinci maghiari: „Pot să spun, cu siguranţă, că acesta este spectacolul cel mai interesant, din punct de vedere tematic, pe care l-am văzut în ultimii 20 de ani. Este un spectacol de la care nu ieşi la fel cum ai intrat, cum se întâmplă din ce în ce mai des în teatrele de repertoriu. E un must see, fiindcă este un spectacol care lucrează în timp real, în tine, pe teme din imediata ta apropiere. (...) Cred că o asemenea prospeţime şi proximitate a subiectului sunt rare pe scena teatrală românească – cu atât mai mult în provincie –, deci nu îmi rămâne decât să vă doresc vizionare plăcută‚ şi sper să găsiţi bilete.” (Mátyás Fazakas, douăzeci/húsz, observator cultural nr 511/2010). Da’ chiar, mergeţi imediat la Agenţia din clădirea Teatrului, sperăm să mai găsiţi bilete!

20/20

Studio Yorick – Târgu-Mureş

Textul şi regia: Gianina Cărbunariu

Artist vizual: Maria Drăghici

Traducător şi asistent dramaturgie: Boros Kinga

Actori: Virgil Aioanei, Bányai Kelemen Barna, Berekméri Katalin, Carmen Florescu, Mădălina Ghiţescu, Korpos András, Rolando Matsangos, Sebestyén Aba, Cristina Toma, Tompa Klára.

Teme articol: 20/20 Gianina Cărbunariu
Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.