ACTUALITATE 9 mai 2010

ISU şi-a prezentat noile achiziţii

de Covasna Media | 769 vizualizări
Mașinile moderne de descarcerare grea, de stingere a incendiilor, pentru intervenții și accidente rutiere sau alte evenimente, precum și o autospecială pentru intervenții radiologice, chimice și nucleare - toate primite prin proiectul „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru” - au fost recepționate ieri oficial, cu ocazia unei prezentări în centrul orașului nostru. Timp de o oră, oamenii au putut vedea cum funcționează unele dintre mașini, care sunt caracteristicile lor și la ce ajută, au asistat la demonstrații de stingere a unui incendiu sau ridicare a unei mașini, în timp ce micuții s-au distrat de minune la volanul autospecialelor.

Mașinile moderne de descarcerare grea, de stingere a incendiilor, pentru intervenții și accidente rutiere sau alte evenimente, precum și o autospecială pentru intervenții radiologice, chimice și nucleare - toate primite prin proiectul „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru” - au fost recepționate ieri oficial, cu ocazia unei prezentări în centrul orașului nostru.

Timp de o oră, oamenii au putut vedea cum funcționează unele dintre mașini, care sunt caracteristicile lor și la ce ajută, au asistat la demonstrații de stingere a unui incendiu sau ridicare a unei mașini, în timp ce micuții s-au distrat de minune la volanul autospecialelor.

Una dintre cele mai deosebite mașini care a fost prezentată este o autospecială dotată cu aparatură de cel mai înalt nivel, pentru evenimente radiologice, chimice și nucleare. Astfel de mașini au fost repartizate 3 la nivelul regiunii, câte una la două județe, județul Covasna fiind arondat din acest punct de vedere la Brașov.

Aceste mașini au fost acordate prin proiectul amintit, și care este primul de acest gen din țară, fiind finanțat în cadrul POR 2007-2013, cu o valoare de peste 42,5 milioane de lei şi o durată de 17 luni.

Beneficiarul este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei”, cu membrii fondatori judeţele din Regiunea 7 Centru, reprezentate de Consiliile Judeţene Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Inspectorul general al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” (IJSU), col. Gyorgy Alfons, a precizat că în fiecare județ au mai rămas din acest proiect cam 710.000 de euro, bani care s-a convenit, cu acordul Asociației Intercomunitare de la Tg. Mureș și al IGSU, să fie cheltuiți pentru asistență medicală de urgență.

Mai exact, este vorba despre patru ambulanțe SMURD, o mașină de transport apă până la 10.000 de litri și, dacă mai rămân bani, două autospeciale pentru intervenție în terenuri greu accesibile și stingerea incendiilor la păduri.

„Sâmbătă am fost la recepția festivă de la Tg. Mureș și acolo dl Raed Arafat (fondatorul SMURD în România, n.r.) ne-a propus să susținem un proiect din acești bani, să achiziționăm o ambulanță pe șenile, pentru teren greu accesibil, având în vedere și ultimele evenimente care au fost în iarna aceasta, în care ambulanțele nu au putut ajunge la pacient din cauza drumului greu, și am fost de acord în principiu. Ne este utilă o astfel de mașină, este vorba despre o ambulanță tip B, pentru resuscitare și reanimare în caz de nevoie”, a afirmat Gyorgy Alfons.

Proiectul se derulează până în anul 2013, iar ambulanțele care vor fi licitate din acești bani le vom primi în anul 2012 sau 2013. Ceea ce vom primi în această toamnă sunt cel puțin două ambulanțe SMURD, pentru care personalul urmează a fi pregătit.

Cu autospecialele primite, IJSU deține acum în dotare o serie de mașini performante și bine echipate, cu ajutorul cărora poate ajunge mai repede la intervenții.

Ana Sidon

Teme articol: ISU maşini SMURD Gyorgy Alfons
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.