ECOLOGIE 5 august 2010

Undă verde pentru Parcul Eolian din Întorsura Buzăului

de Ana Sidon | 777 vizualizări
Autoritățile de aici oferă peste 200 de hectare de teren pentru construirea unui asemenea parc Autoritățile locale din orașul Întorsura Buzăului oferă o oportunitate de afacere originală și pun la dispoziție 230 de hectare de teren pentru potențiali investitori care ar dori să construiască un Parc Eolian. Spațiul se află în zona cunoscută sub numele Dealul Taberei și oferă posibilitatea amenajării unor turbine eoliene care ar produce energie atât pentru oraș, cât și pentru sistemul național de alimentare cu energie

Autoritățile de aici oferă peste 200 de hectare de teren pentru construirea unui asemenea parc

Autoritățile locale din orașul Întorsura Buzăului oferă o oportunitate de afacere originală și pun la dispoziție 230 de hectare de teren pentru potențiali investitori care ar dori să construiască un Parc Eolian.

Spațiul se află în zona cunoscută sub numele Dealul Taberei și oferă posibilitatea amenajării unor turbine eoliene care ar produce energie atât pentru oraș, cât și pentru sistemul național de alimentare cu energie electrică.

Potrivit primarului din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, investiția s-ar ridica la aproximativ 50 de milioane de euro și turbinele ar produce 30 de MW.

„Am intrat în linie dreaptă cu acest proiect, am rezolvat aspectul juridic, suntem în situația de a pregăti condițiile licitației, caietul de sarcini. Lumea nu mai are viitor dacă nu găsește resurse sau alternativă la resursa aceasta energetică. Am făcut studiul de oportunitate, am pregătit terenul, urmând ca cine câștigă licitația să facă proiectul tehnic și implementarea. Ar fi nemaipomenit dacă am avea o asemenea uzină electrică”, a spus edilul.

Leca  Băncilă spune că în funcție de cum va dori investitorul vor fi amplasate 15 turbine care vor produce 30 de MW sau 30 de turbine a câte 1 MW. Necesarul localității este de 2,5 MW, afirmă el, iar restul ar intra în sistemul național.

Potrivit primarului, există investitori care sunt interesați de o asemenea afacere, iar zona corespunde din toate punctele de vedere, măsurătorile fiind realizate de o firmă italiană care a stabilit că vântul de aici este potrivit pentru obținerea energiei eoliene.

Pentru oraş, existenţa acestui parc eolian va aduce beneficii atât în sensul închirierii spaţiului pe care este pusă fiecare turbină, cât şi din punctul de vedere al creării unor noi locuri de muncă pentru localnicii care ar contribui la construirea lor şi la întreţinerea parcului eolian.

Totodată, existenţa turbinelor eoliene nu va afecta păşunatul sau activităţile specifice pe care oamenii le derulau până acum pe acest deal.

Până în prezent în mai multe zone din ţară s-a anunţat construirea unor parcuri eoliene, iar cel mai mare despre care se vorbea era Tomis Team în Dobrogea, cu o putere instalată de 600 MW.



Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.