EDUCATIE 19 august 2010

„Dincolo de zid” - experienţe asupra discriminării şi integrării copiilor romi

de Monica Vrânceanu | 576 vizualizări
Programul „Dincolo de zid”, lansat de Asociaţia de Tineret Harit în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe a ajuns la final, 25 de copii romi din cartierul Orko beneficiind de educaţie săptămânală susţinută de cadre didactice şi tineri voluntari. Coordonatorul programului, Kelemen Eva, a declarat că rezultatele finale sunt vizibile, copiii fiind mult mai deschişi şi mai activi faţă de cum erau la începerea activităţilor. „Dincolo de zid” şi-a propus iniţial o serie de activităţi didactice şi de destindere în care s-a dorit cuprinderea a 30 de copii, însă odată cu deschiderea programului s-au înscris 35 de copii, în final prezenţa scăzând până a ajuns la 25 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani care au luat parte constant la program.

Programul „Dincolo de zid”, lansat de Asociaţia de Tineret Harit în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret (DJT) Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe a ajuns la final, 25 de copii romi din cartierul Orko beneficiind de educaţie săptămânală susţinută de cadre didactice şi tineri voluntari.

Coordonatorul programului, Kelemen Eva, a declarat că rezultatele finale sunt vizibile, copiii fiind mult mai deschişi şi mai activi faţă de cum erau la începerea activităţilor. „Dincolo de zid” şi-a propus iniţial o serie de activităţi didactice şi de destindere în care s-a dorit cuprinderea a 30 de copii, însă odată cu deschiderea programului s-au înscris 35 de copii, în final prezenţa scăzând până a ajuns la 25 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani care au luat parte constant la program.

„A fost o experienţă interesantă, derulată în fiecare zi de marţi a săptămânii, începând din 15 iunie şi până în prezent. Dacă la început era destul de evident că cei mici veneau la întâlniri mai ales pentru că aici li se dădea şi de mâncare, am constatat în timp o reală implicare din partea lor, precum şi a părinţilor. Am desfăşurat nenumărate activităţi de educare - am avut şi copii care nu cunoşteau nici culorile, iar în săptămânile acestea au ajuns să deseneze”, a spus Kelemen Eva.

Potrivit acesteia, în întâlnirile cu copiii romi s-a încercat şi deschiderea acestora către diverse activităţi de socializare. Astfel, ei au fost duşi într-o vizită la Adăpostul de câini de la Câmpu Frumos, la Grădina Zoologică de la Braşov, fiind implicaţi şi în activităţi sportive şi ajungând chiar şi la o ieşire la iarbă verde.

„Au fost şi momente ciudate... La una dintre ieşiri, în Parcul Central, când părinţii aflaţi acolo cu copiii lor au văzut că ne apropiem cu copii romi de terenul de joacă, şi-au luat micuţii şi au plecat. La Grădina Zoologică însă, nu am avut astfel de probleme, oamenii purtându-se normal, copiii romi nesimţind nicio formă de discriminare”, a mai arătat Kelemen Eva.

Cele două luni dedicate integrării şi deschiderii copiilor romi din Sfântu Gheorghe se vor încheia cu participarea acestora la o tabără mixtă din judeţ, unde se vor afla şi copii români şi maghiari. În plus, zilele acestea se lucrează şi la punerea în scenă a unui mic spectacol de gală, care să încununeze experienţele şi activităţile copiilor romi alături de formatorii lor.

„Dincolo de zid” este un proiect în valoare de 25.000 de lei, finanţat de Direcţia pentru Relaţii Interetnice Bucureşti.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.