ECOLOGIE 20 septembrie 2010

Gestionare europeană a deșeurilor

de Ana Sidon | 3341 vizualizări
Ministrul mediului, Borbely Laszlo, și autoritățile din Covasna au semnat contractul de finanțare pentru proiectul privind gestionarea deșeurilor în județ Ministrul mediului, Borbely Laszlo, împreună cu autoritățile județene și primari din județul Covasna au semnat vineri, la sediul Consiliului Județean (CJ) și în prezența autorităților de resort, contractul de finanțare pentru cel mai mare proiect în curs de implementare de la noi din județ, care se referă la gestionarea deșeurilor. Proiectul intitulat „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna” are

Ministrul mediului, Borbely Laszlo, și autoritățile din Covasna au semnat contractul de finanțare pentru proiectul privind gestionarea deșeurilor în județ

Ministrul mediului, Borbely Laszlo, împreună cu autoritățile județene și primari din județul Covasna au semnat vineri, la sediul Consiliului Județean (CJ) și în prezența autorităților de resort, contractul de finanțare pentru cel mai mare proiect în curs de implementare de la noi din județ, care se referă la gestionarea deșeurilor.

Proiectul intitulat „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna” are o valoare totală de 31 de milioane de euro, inclusiv cu TVA, și presupune printre altele construirea unui depozit ecologic de deșeuri, în satul Leț, comuna Boroșneu Mare, şi a unor stații de sortare.

Potrivit administratorului public al județului, Klarik Attila, finanțarea nerambursabilă din partea UE se ridică la aproape 18 milioane de euro, Guvernul contribuie cu aproape 4 milioane de euro, iar județul Covasna cu restul. Totodată, valoarea TVA-ului ajunge la 6 milioane de euro.

Ministrul Borbely Laszlo a subliniat importanța acestui proiect și a arătat că este al șaptelea contract pe care-l semnează în țară, de acest gen.

„Este un proiect mare pentru Covasna și sunt convins că vor avea capacitatea managerială de a-l duce la bun sfârșit”, a declarat Borbely.

Potrivit președintelui CJ, Tamas Sandor, proiectul va avea un efect pozitiv asupra economiei judeţului şi mai ales a turismului, prin crearea şi păstrarea unui mediu curat.

Consiliul Judeţean Covasna se află între primele cinci din ţară care a reuşit să depună proiectul, iar implementarea lui se află în graficul de realizare preconizat.

Acesta ar urma să fie demarat în luna ianuarie anul viitor și are termen de finalizare 2013.

Fonduri comunitare neabsorbite

În același timp, ministrul a mai subliniat însă că cea mai mare provocare a României este absorbția fondurilor comunitare.

Borbely Laszlo a afirmat astfel că, deși ar fi 230 de milioane de euro de absorbit, doar pentru 40 au fost depuse solicitări, ceea ce nu este deloc încântător, nici măcar în contextul în care la nivel de minister s-a dublat sau chiar triplat numărul contractelor față de alți ani.

El a făcut referire totodată și la licitații, arătând că nu este posibil ca o licitație să dureze 400 de zile, cu tot cu contestații, judecată pe la diferite instanțe și așa mai departe.

„Am modificat legea achizițiilor, și de acum cine este contestatar de profesie și nu are dreptate, pune banul jos. Le atrag atenția constructorilor că după un verdict se poate încheia contractul”, a declarat ministrul mediului.

În altă ordine de idei, el le-a solicitat autorităților locale să demareze proiecte înainte de a fi aprobate, pe bani proprii, și să-și asume responsabilitatea, întrucât vor fi aprobate.

Raportat la Covasna, ministrul Borbely a mai dat o veste bună, și anume aceea că este în fază finală proiectul de canalizare și apă, în valoare de 86 de milioane de euro.

Ministrul Borbely Laszlo a mai amintit că județului Covasna îi revin 13,6 milioane de lei pentru înlăturarea efectelor lăsate în urmă de inundații.

Vizita ministerială în Covasna a cuprins și pârâul Debren, unde au loc lucrări împotriva inundațiilor.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cititor, 20 septembrie 2010
"Potrivit administratorului public al județului, Klarik Attila" Se reduc posturile in administratie, portarii, femeile de serviciu sunt concediati. De ce avem nevoie de un administrator public al citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.