ECOLOGIE 17 septembrie 2010

Săptămâna mobilității europene - 16-22 septembrie „Călătorind inteligent, trăim mai bine”

de Covasna Media | 924 vizualizări
„Călătorind inteligent, trăim mai bine”, acesta este sloganul ediţiei din acest an a Săptămânii Mobilităţii Europene, manifestare care se desfăşoară anual între 16-22 septembrie. Săptămâna mobilității europene are scopul de a influența, pe termen lung, mobilitatea urbană, precum și îmbunătățirea sănătății și calității vieții cetățenilor europeni. De asemenea este o ocazie excelentă ca, în locul utilizării excesive a mașinii

„Călătorind inteligent, trăim mai bine”, acesta este sloganul ediţiei din acest an a Săptămânii Mobilităţii Europene, manifestare care se  desfăşoară anual între 16-22 septembrie.

Săptămâna mobilității europene are scopul de a influența, pe termen lung, mobilitatea urbană, precum și îmbunătățirea sănătății și calității vieții cetățenilor europeni. De asemenea este o ocazie excelentă ca, în locul utilizării excesive a mașinii, în traficul urban să primeze alternativele ecologice, pentru a încuraja factorii de decizie în schimbarea obiceiurilor și în elaborarea strategiilor de transport durabil. Tocmai de aceea, datorită efectelor negative pe care le are transportul urban asupra mediului înconjurător și asupra sănătății oamenilor, sloganul Săptămânii Mobilității Europene 2010 este „Călătorind inteligent, trăim mai bine”.

Centrul de informare Europe Direct Sfântu Gheorghe organizează cu această ocazie următoarele acțiuni:

Sâmbătă, 18 septembrie, ora 1100, Concursul de alergare spre Șugaș Băi, înregistrarea participanților și startul fiind în P-ța Kalvin. Participanții vor alerga 9 km, până la Șugaș Băi, de unde un autobuz îi va transporta înapoi în oraș. La jumătatea alergării va fi asigurat un punct de reîmprospătare.

Miercuri, 22 septembrie, între orele 1400-2000, Maratonul Mobilității, în centrul orașului Sfântu Gheorghe cu startul din fața Teatrului. La acest maraton, participanții se pot înscrie cu role, biciclete, pe jos sau orice alt mijloc de transport nepoluant. La Târgu Secuiesc, de la ora 1700 va avea loc Marșul bicicliștilor cu plecare din fața Sălii Sportului.

Vineri, 24 septembrie, între orele 1630-1730, Marșul bicicliștilor în centrul orașului Sfântu Gheorghe, adunarea la ora 1600, în fața Parcului Elisabeta.

La toate aceste 4 evenimente, automobiliștii lasă străzile, pentru câteva ore, la dispoziția bicicliștilor, pietonilor, alergătorilor și celor cu role.

Parteneri în organizarea acestor evenimente sunt Consiliul Județean Covasna, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, Primăriile orașelor Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, Poliția Comunitară Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Cercul de alergare Gáll Lajos, Hárit, Multinr, Asociația Jaxtrem, Asociația Soare Verde.

De la lansarea sa în 2002, „Săptămâna mobilității” a cunoscut o creștere continuă a numărului orașelor participante. Anul trecut s-a înregistrat în vederea participării un număr record de 2.181 de orașe reprezentând aproximativ 237 de milioane de locuitori. În cadrul Săptămânii Mobilității Europene au fost luate 4.441 de „măsuri permanente”, fiind introduse modificări cu efecte pe termen lung, în special în dezvoltarea infrastructurii pietonale și a celei pentru cicliști, a decongestionării traficului.

Această campanie de o săptămână oferă oamenilor posibilitatea de a reflecta asupra unei probleme importante, și anume la ce servesc străzile orașului, și pot discuta despre soluțiile practice pe care le  pot găsi municipalitățile, ca răspuns la aceste provocări cu care se confruntă.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.