OPINII 9 noiembrie 2010

Ţara sfertului lipsă

de Covasna Media | 747 vizualizări
Dumitru Manolăchescu În ţara în care toate merg de-a-ndoaselea era imposibil să avem parte de o dezbatere normală, civilizată a unei moţiuni de cenzură, în a cărei reuşită, fie vorba între noi, nu credeau nici iniţiatorii ei. Prin urmare, ca să nu treacă moţiunea asta fără un pic de scandal, pesediştii s-au gândit să o însoţească de oarece manifestaţii populare, bazându-se – excesiv, dacă e să mă întrebaţi pe mine – pe nemulţumirea populară cvasigenerală.

Dumitru Manolăchescu

În ţara în care toate merg de-a-ndoaselea era imposibil să avem parte de o dezbatere normală, civilizată a unei moţiuni de cenzură, în a cărei reuşită, fie vorba între noi, nu credeau nici iniţiatorii ei. Prin urmare, ca să nu treacă moţiunea asta fără un pic de scandal, pesediştii s-au gândit să o însoţească de oarece manifestaţii populare, bazându-se – excesiv, dacă e să mă întrebaţi pe mine – pe nemulţumirea populară cvasigenerală. Aşa că am avut parte de un spectacol de circ puternic mediatizat, la sfârşitul căruia am scuipat, scârbiţi, cocleala care ne urcase de la fiere în gât pe tot parcursul zilei.

Şi cam atât, cam cu atât am rămas. Restul e o poezie proastă, scrisă de tipi fără pic de talent. Tipi care vor să guverneze, dar habar n-au ce vor pune în locul actualei guvernări. Care, fără nicio îndoială, merită schimbată, fie şi măcar pentru că a băltit în nemişcare şi frică mai bine de-un an de zile, timp iremediabil pierdut, care se răzbună şi se va răzbuna pe noi toţi taman când vom crede că am atins ţărmul salvator. Dar aici vine întrebarea la care puţini pot răspunde: ce pui în locul guvernului Boc? Nu de persoane e vorba, în locul lui Boc poate fi oricine, ci de programe de guvernare.

PSD şi-a luat inima-n dinţi şi a făcut public un asemenea program, care, spun specialiştii în economie, ne-ar îngropa definitiv, fără nicio speranţă pentru următoarele 3-4 generaţii. Iar liberalii s-au abţinut, ei n-au decât privirea albastră şi rece a sfinxului lor. Şi-atunci?!

Antipatic, nepopular şi urât cum e, regimul Băsescu-Boc are un scop şi, de-o vreme încoace, pare a şti ce vrea. Nu sunt deloc convins că Boc ştie şi CUM să facă ce trebuie musai făcut. Dar e sigur că înapoi nu mai poate merge şi asta e bine. S-ar putea ca miniştrii d-lui Boc şi consilierii economici ai Preşedinţiei să înţeleagă suficient de rapid că reducerea salariilor şi a numărului funcţionarilor publici trebuie să fie acompaniată de un management performant, eficient şi corect în întregul sistem bugetar. Oricât ar fi de neplăcut, dacă guvernul Boc nu va renunţa la clientela politică şi nu-i va trimite acasă pe directoraşii şi şefuţii pripăşiţi prin salvator. Dar aici vine întrebarea la care puţini pot răspunde: ce pui în locul guvernului Boc? Nu de persoane e vorba, în locul lui Boc poate fi oricine, ci de programe de guvernare.

PSD şi-a luat inima-n dinţi şi a făcut public un asemenea program, care, spun specialiştii în economie, ne-ar îngropa definitiv, fără nicio speranţă pentru următoarele 3-4 generaţii.

Iar liberalii s-au abţinut, ei n-au decât privirea albastră şi rece a sfinxului lor. Şi-atunci?! Antipatic, nepopular şi urât cum e, regimul Băsescu-Boc are un scop şi, de-o vreme încoace, pare a şti ce vrea. Nu sunt deloc convins că Boc ştie şi CUM să facă ce trebuie musai făcut. Dar e sigur că înapoi nu mai poate merge şi asta e bine. S-ar putea ca miniştrii d-lui Boc şi consilierii economici ai Preşedinţiei să înţeleagă suficient de rapid că reducerea salariilor şi a numărului funcţionarilor publici trebuie să fie acompaniată de un management performant, eficient şi corect în întregul sistem bugetar. Oricât ar fi de neplăcut, dacă guvernul Boc nu va renunţa la clientela politică şi nu-i va trimite acasă pe directoraşii şi şefuţii pripăşiţi prin tinţei războinice a acestui om

*M-au impresionat jandarmii care au ţinut piept mulţimii puse pe harţă. Chiar dacă şi ei au pierdut 25% din leafă, şi-au făcut datoria şi au menţinut ordinea într-un stat care numai de drept nu e. Bravo lor!

*De partea cealaltă, a protestatarilor, s-au iţit şi nişte uniforme de poliţişti, împreună cu strigătura devenită deja celebră. Urât, impardonabil, jenant, degradant.

*Una peste alta, Capitala a fost ocupată, de ziua Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, de două categorii de oameni: unii puşi pe rele, pe confruntare şi război, alţii închinându-se la moaşte şi pupând cruci şi mâini de preoţi. Ăştia suntem... 20 de milioane de oameni care, împunşi de sărăcie şi speriaţi de sumbrele perspective propuse de criza economică mondială, riscăm să pierdem, pe lângă 25% din lefuri, şi un sfert din respectul de sine şi bunul simţ moştenit de la cei care ne-au dat o ţară şi-un nume.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
oblio, 10 noiembrie 2010
Spuneti un partid care nu lupta pentru putere. Dar nu asta e scopul unei partid??
lili, 10 noiembrie 2010
@Mery: Zau, asa ??!!! Si PDL pentru ce lupta ??!! Oh, sfanta naivitate romaneasca.......Expresia aia: TOTI O APA SI-UN PAMANT, va este cunoscuta ??!!!1
mery, 9 noiembrie 2010
buna intrebare, oare ce putem pune in locul Guvernului Boc?, in orice caz nu Psd-ul care in loc sa lupte pt populatie, ei lupta pentru Putere.ar fi mai bine sa se gandeasca la binele poporului nu al citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.