CULTURA 13 decembrie 2010

Promisiuni ministeriale

de Monica Vrânceanu | 470 vizualizări
Instituţiile culturale locale ar putea primi finanţare de la Ministerul Culturii Ministerul Culturii intenționează identificarea unor soluții prin care, din 2012, să poată sprijini instituțiile de cultură aflate în subordinea autorităților locale, astfel încât să se stabilească o echitate la nivelul administrațiilor din țară în ceea ce privește finanțarea culturii.

Instituţiile culturale locale ar putea primi finanţare de la Ministerul Culturii

Ministerul Culturii intenționează identificarea unor soluții prin care, din 2012, să poată sprijini instituțiile de cultură aflate în subordinea autorităților locale, astfel încât să se stabilească o echitate la nivelul administrațiilor din țară în ceea ce privește finanțarea culturii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat la Covasna că, în prezent, Legea finanțelor publice locale și cea a finanțărilor interzic finanțările încrucișate - de la bugetul de stat și cele locale, doar pe concursuri de proiecte putându-se da finanțări ocazionale.

„Ne-am gândit la o variantă, însă aceasta va fi pe termen mediu și lung, astfel încât să finanțăm acele autorități locale care au în subordine teatre, opere sau filarmonici, deoarece

sunt autorități care finanțează și altele care nu finanțează, existând o diferență care nu este echitabilă. Vom constitui în acest sens un fond și vom face și o ierarhizare a teatrelor, iar din acel fond să sprijinim autoritățile locale, țintit către instituțiile culturale. Până în 2012 însă acest lucru nu va fi posibil, deoarece presupune în primul rând că va trebui să găsim modalitatea de finanțare”, a explicat Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii a declarat că situația de la Sfântu Gheorghe, unde autoritățile locale finanțează două teatre și alte acțiuni culturale, este unul dintre cazurile pentru care se dorește găsirea unor soluții, în contextul în care la Cluj, de exemplu, toate instituțiile culturale sunt în subordinea Ministerului, cu finanțare directă de la acesta.

„Sper că anul viitor vom găsi o soluție legală pe care să o implementăm în 2012, nefiind echitabil ca unele autorități să finanțeze toate insitituțiile culturale, iar altele să nu aibă nicio astfel de obligație”, a mai spus Kelemen Hunor.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.