SOCIAL 28 ianuarie 2011

Primării amendate din cauza ajutorului social

de Monica Vrânceanu | 542 vizualizări

Mai multe primării din județ au fost amendate de către cei de la Inspecția Socială ca urmare a faptului că nu aveau stabilite termenele de lucru pentru beneficiarii venitului minim garantat - ajutorul social.

Potrivit directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, prevederile referitoare la acordarea ajutorului social au fost modificate de către Guvern, în sensul în care dosarele pentru acestea nu vor mai fi primite și instrumentate de către primării ci de către cei de la Inspecția Socială. Astfel, controalele sociale referitoare la beneficiarii venitului minim garantat nu se vor mai efectua la nivelul administrațiilor locale din trei în trei luni ci lunar, la cel al AJOFM.

”Aceste schimbări aduc și beneficiul faptului că veniturile sunt sigure din punct de vedere al constanței cu care se acordă, până acum existând o nesiguranță dată de faptul că primăriile nu aveau mereu fonduri pentru aceste ajutoare și se putea amâna acordarea lor. Procesul este destul de anevoios deocamdată, deoarece oamenii nu înțeleg, șomerii neindemnizați care beneficiază de ajutor social trebuind de acum încolo să se prezinte la un fel de viză lunară”, a explicat Kelemen Tibor.

Directorul AJOFM a explicat că, în acest context, reprezentanții Inspecției Sociale au început deja munca de teren pentru a verifica dacă primăriile au pus la punct un program referitor la efectuarea orelor de muncă în folosul comunității ce le revin celor care primesc bani de ajutor social. Pentru că primăriile nu au avut încă stabilite bugetele și nu s-au cunoscut încă investițiile sau diversele programe pe care le vor efectua în acest an, nu și-au putut planifica orele de muncă, ceea ce a dus la amendarea acestora. Astfel, primării precum cele din Reci, Moacșa, Sânzieni, Cernat sau Poian au fost amendate cu sume consistente - până la 25.000 de lei din această cauză. Kelemen Tibor a apreciat că totuși primăriile ar trebui lăsate să-și întocmească graficele de lucru și să nu fie amendate înainte de a li se aplica un avertisment.

Pentru că nu au avut bugetele stabilite, primăriile amendate au contestat deja în instanță procesele verbale întocmite de Inspecția Muncii.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.