ECOLOGIE 22 martie 2011

Direcţia Silvică lansează o amplă acţiune de îmbogăţire a pădurilor judeţului

de Monica Vrânceanu | 543 vizualizări
Direcţia Silvică (DS) Covasna marchează anul 2011, Anul Internaţional al Pădurilor, printr-o serie de acţiuni care se înscriu în strategia şi planul Regiei Naţionale a Pădurilor, vizând păstrarea şi dezvoltarea fondului forestier. Directorul DS Covasna, Ioan Cosnean, a declarat că în această perioadă se vor organiza mai multe acţiuni vizând mobilizarea tinerilor, a elevilor, instituţiilor publice şi persoanelor juridice

Direcţia Silvică (DS) Covasna marchează anul 2011, Anul Internaţional al Pădurilor, printr-o serie de acţiuni care se înscriu în strategia şi planul Regiei Naţionale a Pădurilor, vizând păstrarea şi dezvoltarea fondului forestier.

Directorul DS Covasna, Ioan Cosnean, a declarat că în această perioadă se vor organiza mai multe acţiuni vizând mobilizarea tinerilor, a elevilor, instituţiilor publice şi persoanelor juridice, astfel încât fiecare să contribuie la păstrarea şi extinderea pădurilor, în vederea contribuirii la un mediu mai sănătos.

O primă acţiune a DS Covasna o reprezintă implicarea în plantarea mai multor mii de puieţi, aceasta fiind împărţită în două categorii: prima care reprezintă vânzarea de puieţi şi a doua privind acordarea de asistenţă tehnică gratuită din partea Direcţiei, spre plantarea respectivilor puieţi.

“Din toată suprafaţa de fond forestier a judeţului Covasna, care reprezintă 175.000 de hectare,  Direcţia administrează, prin ocoalele silvice de stat, 40.000 de hectare de păduri, restul fiind retrocedate către persoane fizice, juridice, instituţii de cult, asociaţii ale composesoratelor şi primării. Noi lansăm un apel către toţi, să vină să ia puieţi pentru împădurirea de primăvară, pentru a menţine continuitatea pădurilor”, a declarat Ioan Cosnean.

Potrivit acestuia, legea îi obligă pe proprietarii de păduri să regenereze în cel târziu doi ani suprafeţele pe care le taie.

DS Covasna dispune în prezent de 2,5 milioane de puieţi de diverse specii - molid, fag, brad, frasin, gorun, paltin, tei şi scoruş, iar 850.000 dintre aceşti puieţi sunt apţi pentru a fi plantaţi în săptămânile următoare. O parte din puieţii disponibili au fost deja direcţionaţi către alte judeţe, iar potrivit lui Cosnean 170.000 sunt disponibili a fi livraţi prin comenzile cu plată, preţul a o mie de puieţi fiind cuprins între 600 şi 700 de lei fără TVA.

“Mai avem solicitări de puieţi din afara judeţului, dar am dori ca prima oară să satisfacem necesarul din Covasna. Către şcoli şi instituţiile de cult care vor să-şi extindă sau îmbogăţească spaţiile verzi vom livra puieţi gratuit, fiind vorba despre puieţi care sunt crescuţi în pepiniere controlate, adică la pădurari, care fac acest lucru voluntar”, a mai spus Ioan Cosnean.

Tot pentru a marca Anul Internaţional al Pădurilor, Direcția Silvică va realiza în luna aprilie împăduriri cu puieţi pe câte un hectare din fiecare cele patru ocoale silvice ale statului, iar la astfel de acţiuni sunt aşteptaţi să participe cât mai mulţi oameni.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.