OPINII 27 iulie 2011

Rătăcită în galeria Stelei

de Elena Rotaru | 1401 vizualizări
Elena Rotaru De când mă știu am fost stelistă (parcă aud sunetul pietrelor aruncate și inimile admiratorilor sfâșiate de dezamăgire), motiv pentru care o invitație la un meci pe Ghencea nu putea fi de refuzat. Noi, cele trei temerare, dintre care două steliste și una rapidistă, ne-am înființat la porțile stadionului pe care urma să se desfășoare un așa zis derby între Steaua și echipa Rapid, cu jumătate de oră înainte de începere (că așa auzisem noi că se face).

De când mă știu am fost stelistă (parcă aud sunetul pietrelor aruncate și inimile admiratorilor sfâșiate de dezamăgire), motiv pentru care o invitație la un meci pe Ghencea nu putea fi de refuzat.

Noi, cele trei temerare, dintre care două steliste și una rapidistă, ne-am înființat la porțile stadionului pe care urma să se desfășoare un așa zis derby între Steaua și echipa Rapid, cu jumătate de oră înainte de începere (că așa auzisem noi că se face). Cum semințe nu serveam, ne-am aprovizionat cu suc și dulciuri de parcă ne pregăteam de o seară de film. Naive creaturi!

Fără să avem detalii despre locurile înscrise pe bilete, care fuseseră procurate de o a patra cunoștință, am cerut ajutorul unui domn în uniformă care ne-a direcționat înspre una dintre intrări. Inițial n-am înțeles de ce în acest loc numărul persoanelor responsabile cu verificarea buzunarelor era dublu, aveam să aflu imediat ce am ajuns la rând.

Două doamne îmbrăcate în uniforme frumos călcate au început să mă buzunărească, să-mi ceară să scot brichete, monede sau orice altceva periculos și să le arunc pe jos. Cum de brichetă nu era cazul, am renunțat la monede și la sticla de răcoritoare și am urcat scările spre locul meu. Ajunsă acolo, șocul a fost unul care nu încape în toate cuvintele de aici: locurile noastre erau în spatelei unei porți, mai exact în... galeria Stelei. Pe o rază de sute de scaune nu mai zăream țipenie de femeie.

Cu stres maxim ne-am ocupat frumos spațiile de ședere și am așteptat liniștite fluierul de începere. Mă pregăteam pentru o experiență faină, dar cum era prea simplu să se întâmple așa, imediat ce jucătorii rapidiști au atins spațiul verde de joc întreg stadionul, și nu exagerez, a început să le scandeze numele pe care l-au completat cu un prenume comun: ”m..e”.

Ok, începe interesant, mi-am spus, dar cât de rău poate să fie?

Dacă la început am fost încercată de un stres pe motiv de singure dame din perimetrul păzit cu strășnicie de jandarmi, m-am lămurit repede că asta trebuia să fie ultima mea preocupare, nimeni, dar nimeni, nu ne-a observat prezența acolo. Toți masculii erau prezenţi din alte motive, nu avea nimeni timp de pierdut cu priviri în altă parte decât pe teren. Putea fi frustrant, n-a fost.

Galeria a început să cânte și recunosc faptul că a fost o senzație magică de se ridicau toate cele pe tine, dar nici asta n-a ținut mult. Jocul prost de pe teren, de ambele părți, a dezlănțuit puzderia de oameni.

În timp ce în spatele celeilalte porți, rapidiștii erau preocupați cu escaladarea plaselor ce îi înconjurau, restul stadionului a început să cânte așa: Rapid CFR, 10 ani ai stat în B ș-acum ai ajuns în A să sugi p..a lu’ Steaua. Tam, tam! (Completarea din ultima parte îmi aparține și cer iertare pudibonzilor, dar deși sunt o persoană care nu folosește aproape niciodată cuvinte care au conținut obscen acest slogan mi s-a întipărit atât de tare în minte încât trebuia să-l împărtășesc cu cineva).

Din acel moment s-a dus naibii tot ce puteam spera să fie plăcut pe stadion, experiența mea se îndrepta cu pași repezi spre un deznodământ aiurea.

La 20 de minute de la începutul partidei, când ne mai obișnuisem și noi cu zgomotul, înjurăturile și slalomul cu privirea printre trupurile din fața noastră urcate cu picioarele pe scaune, s-a întunecat totul deasupra și în jur, galeria a desfășurat un banner de dimensiuni impresionante peste capetele și simțurile doamnelor aflate într-aiurea acolo. Un banner care nu numai că ne-a obturat orice vedere către teren sau alte locuri de pe stadion, dar care și mirosea înfiorător.

Frustrarea mea, păstrată peste timp, este că nici acum n-am habar ce stătea scris pe pânza aceea imensă ce ne-a acoperit capetele până la finalul primei reprize.

În partea a doua a meciului am avut două preocupări maxime: să privesc cum se pot sparge semințe în sincron (de-a dreptul fascinant) și să stau cu ochii pe ceas.

Inspirate, am plecat cu 15 minute înainte de fluierul final, după încheierea meciului a avut loc o bătaie soră cu moartea între cele două galerii. Nici motivul acestei acțiuni n-am reușit să-l aflu, scorul a fost zero la zero și ambele echipe jucaseră lamentabil.

Dacă voi mai merge vreodată la un meci? Da, dar doar când Steaua va începe să joace și fotbal, când echipa națională a României va mai merita să participe la vreun campionat internațional și când am să cumpăr singură bilete departe de orice poartă.

P.S. Slavă Domnului că nu m-am dus acolo la agățat și nici la urmărit o partidă de fotbal bun, aș fi plecat tare dezamăgită.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 19

Adaugă comentariu
"PANORAMIX", 9 august 2011
Prefer sa vad un meci de box intr-un ring decat unul de amploare pe stadion si desi nu imi este frica daca totusi m-am dus la un meci de fotbal nu ma simt in siguranta !Daramite sa mai fi si femeie si citeste integral
giulestina, 28 iulie 2011
Mihai! jandarmii nu au voie pe stadioane,daca nu stiai,sunt firme specializate care sunt platiti de cluburi.Din cauza jandarmilor iesea mereu scandal care provoaca mai mereu suporterii,te lovesc fara citeste integral
Mihai, 27 iulie 2011
@giulestina:La urmatorul meci al Stelei as pune doar 20 de jandarmi sa aiba grija de ordine.Daca sunteti oameni si nu animale,ajung su 20,daca nu sa-i platiti voi pe ceilalti are sunt scosi la citeste integral
E.R., 27 iulie 2011
Scrie despre politică, biserică sau fotbal și vei avea o dispută. :) Cu ce echipă țin eu, dacă mai merită acea echipă sau dacă altele sunt mai bune, are mai puțină importanță. citeste integral
giulestina, 27 iulie 2011
De injurat nu se injura numai pe stadioane ci si la locul de munca,la scoala, pe terenul de joaca ,la televizor, in parlament,in trafic,in politica,in familie etc. deci nu mai fiti ipocriti!
giulestina, 27 iulie 2011
Rapiduletu'juca in divizia B cu 40 000 de spectatori,iar steaua umplea stadionu cu soldati(vezi pe youtube sau emisiunea replay).Cand suporterii cantau "GALERIA LU' RAPID,NU E MEMBRA DE citeste integral
Primar_la_Hetea, 27 iulie 2011
Una e sa mergi din curiozitate la un meci de fotbal, si alta e sa iti faci un obicei din asta. P.S. N-am nicio treaba cu politichia cu atat mai putin cu acel mic satuc.
E.R., 27 iulie 2011
Primar la Hetea - ai spune că un intelectual care se respectă nu prea are ce căuta nici să facă politică la Hetea, nu? :) Glumesc! Poate că pe undeva ai dreptate, dar privind din alt unghi, citeste integral
Primar_la_Hetea, 27 iulie 2011
V-as recomanda un meci de genul Damila Măciuca-Recolta Stoicăneşti. E mult mai amuzant de vizionat. Calitatea jocului nu difera foarte mult de ce joaca Steaua si Dinamo in momentul de fata. Nu citeste integral
E.R., 27 iulie 2011
Gina =)) Am convingerea fermă că precizările cititorilor sunt din ce în ce mai interesante, mai siropoase și mai mișto decât tot ce scriu eu. :)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.