ACTUALITATE 25 ianuarie 2012

Șeful Poliției Județene, Ioan Aron: „Covasna este cel mai sigur judeţ”

de Simona Negrila | 879 vizualizări

Inspectorul şef al IPJ Covasna vorbeşte într-un interviu despre planurile pentru acest an, dar şi despre cum a ajuns Covasna pe ultimul loc în ţară la infracţionalitate.

În 2011 infracționalitatea în județul Covasna s-a dovedit a fi cea mai scăzută din țară. De asemenea a scăzut drastic și numărul accidentelor rutiere grave înregistrate pe străzile județului. Despre acestea, dar și planurile pentru anul în curs, am discutat cu șeful Inspectoratului Județean de Poliţie Covasna, comisaru şef Ioan Aron.

- Ce schimbări a adus 2011 Inspectoratului Județean de Poliție Covasna?

- Schimbările au vizat în mod special reorganizarea Poliției Naționale, unde s-a urmărit o restructurare a efectivelor, și o reformă în structura de ordine publică, iar aici s-a vizat în mod special mediul rural. Din 42 de posturi câte am avut în județul Covasna doar două au rămas în forma inițială, iar celelalte au urmat o metodă de restructurare în sensul că a rămas un agent la fiecare post, iar restul au intrat într-un sistem de patrulare intercomunală. S-a dorit mai multă vizibilitate și reacție mai promptă atunci când se întâmplă o infracțiune pe principiul „cea mai apropiată patrulă să reacționeze”. Vizăm să crească flagranturile și să descurajăm anumite secvențe infracționale.

- Credeți că preluarea de către Poliția Locală a unor atribuții de la IPJ va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor?

- Acest lucru este deocamdată într-o fază teoretică, potențialii polițiști rutieri de la Poliția Locală au lucrat sub îndrumarea noastră. Noi dorim să colaborăm, să lucrăm împreună, să ne respectăm mai ales pe partea de ordine publică și menținere. Nu suntem într-o zonă concurențială.

- Statisticile arată că oamenii au din ce în ce mai puțină încredere în poliție. Cum se reflectă aceest lucru în activitatea angajaților din subordinea Dv.?

- Cred că lumea a dobândit o încredere mai mare în poliție, asta am simțit-o și în audiențele pe care le am, unde intru în contact direct cu cetățenii. Au mai multă încredere, au satisfăcută și vizibilitatea. Am semnale de la cetățeni că ne-am făcut treaba bine atât la orele de vârf de zi cu zi, cât și la diferitele spectacole care au avut loc în oraș. Nu sunt adeptul comentării statisticilor, dar cert este că avem cea mai mică rată a infracționalității din țară.

- Un rol important al poliției este asigurarea siguranței cetățeanului. Au reușit polițiștii covăsneni să ofere această siguranță de care are nevoie fiecare dintre noi?

- Cu siguranță da. Covasna este unul dintre cele mai sigure județe, potențialul economic, turistic am încercat să le dezvoltăm într-un mediu sănătos. Nu am avut probleme nici cu grupuri de oameni care să ne creeze dificultăţi, unele violențe au fost, dar acestea au fost intrafamiliale. În oraș lumea se plimbă pașnic, și ziua și noaptea. Pe la discoteci au mai fost mici frecușuri, dar acestea s-au dovedit a fi nesemnificative, mai degrabă aș spune că sunt specifice consumului de alcool.

- Anul trecut s-a investit mult în infrastructura rutieră din județul Covasna. Se reflectă acest lucru în statistica accidentelor rutiere?

- Avem cel mai bun rezultat la nivel național pe anul 2011, când am avut doar 8 accidente cu urmări mortale. În 2010 am avut 22 de astfel de cazuri, așadar anul trecut numărul a scăzut cu peste 50%. Referitor la întrebare, mă aștept ca acum, când multe drumuri au fost reabilitate, vectorul viteză să își spună cuvântul. Intenția noastră este să informatizăm intrările și ieșirile din județ. Asta înseamnă montarea unor camere video care să satisfacă atât problemele de fluidizare a traficului, dar și rezolvarea unor probleme legate de infracționalitatea care se desfășoară pe dumurile publice. Dacă de exemplu un cetățean a fugit de la locul accidentului, îi putem da ușor de urmă. La fel și în cazul contrabandei care  se face pe drumurile publice.

- Care sunt proiectele de maximă importanță în ceea ce privește siguranța cetățenilor din județul Covasna?

- Avem în atenție conflictele familiale, care se petrec de multe ori pe fondul consumului de alcool și pot degenera în violență. Anul acesta va fi unul mai special, fiind un an electoral, iar misiunea noatră este să avem o maximă echidistanță față de taberele politice, sau manifestări care pot degenera și în acte de violență. Până la urmă Covasna este un județ cochet din punct de vedere al stării infracționale, nu ne putem „lăuda” cu violență în nicio zonă.

- Care sunt problemele majore cu care se confruntă poliția din județ?

- Economia județului este scăzută, rata șomajului în creștere, orice investiție care se face în județ și de pe urma căruia se creează locuri de muncă e un lucru foarte bun și noi l-am încurajat. Avem în atenție zona fondului forestier, materialul lemnos, modul de prelucrare a acestuia, transportul, contrabanda de țigări, alcool și spălarea de bani sunt acele segmente pe care suntem axați. Anul trecut am avut una dintre cele mai reușite acțiuni la nivel național, am găsit un camion de țigări după mai multe percheziții în județele Covasna și Brașov.

- Ce priorități are poliția covăsneană pentru anul în curs?

- Pe plan național sunt implementate două proiecte în ceea ce privește infracționalitatea în rândul tinerilor și furtul din patrimoniu, în care suntem implicați şi noi. Avem protocoale încheiate cu școli din județ, care vizează informarea despre consumul de droguri, plante etnobotanice, dar și accesul în siguranță atât pe drum, cât și în interiorul școlii. De asemenea prioritară este combaterea evaziunii fiscale. O parte dintre probleme apar pe parcursul anului și este important să avem abilitatea să acționăm ca aceste probleme să nu se dezvolte. Zona Örkő este o zonă de „Fâșia Gaza”, în care romii creează disconfort cu căruțele, mai intră neinvitați în curți. Am avut discuții și cu reprezentanții romilor, și cu domnul primar și am convenit să montăm camere video ca să nu mai dea vina unii pe alții pentru că în toate dicuțiile pe care le am cu ei, aud sintagma „eu nu am făcut”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.