ACTUALITATE 7 februarie 2012

Premieră în România! Şcoala de Gimnastică „Botoş Liviu” aduce GymABstics la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 586 vizualizări

Începând de săptămâna viitoare, Şcoala de Gimnastică „Botoş Liviu” începe un curs de şase luni de GymABstics la Sfântu Gheorghe. Antrenorul Liviu Botoş ne-a dezvăluit detalii despre această premieră în România şi despre ceea ce înseamnă GymABstics.

– De unde provine şi ce înseamnă GymABstics?

GymABstics este un program de fitness revoluţionar, conceput pentru o perioadă de şase luni de către gimnaştii americani Andy şi Jay Thornton. Programul are ca particularitate efectuarea de exerciţii centrate pe dezvoltarea musculaturii abdominale şi arderea grăsimii de pe burtă. Nu vorbim despre exerciţii miraculoase, tehnici minune, ci doar de transpunerea experienţei din gimnastica artistică într-un program accesibil celor interesaţi să aibă un abdomen cu muşchi fermi, să scape de burtică, colăcei sau aripioare. Gimnastica artistică este sportul care prin excelenţă se ocupă cu dezvoltarea musculaturii abdominale, niciun exerciţiu de gimnastică nefiind posibil fără un abdomen foarte bine lucrat. Poţi să fii baschetbalist sau fotbalist şi fără un abdomen de oţel, dar gimnast niciodată!

– Era necesar un program specializat pentru abdomen sau este doar o fiţă, o nouă modă?

Focalizarea antrenorilor şi instructorilor pe dezvoltarea muşchilor abdominali şi arderea grăsimilor are două cauze: alimentaţia incorectă, prin care depunem straturi de grăsime pe abdomen, şi sedentarismul, care înseamnă că în activităţile fizice de zi cu zi nu folosim aproape deloc muşchii abdominali, ceea ce duce la slăbirea şi atrofierea lor. Prin mers, condus, activităţi domestice curente, ne folosim muşchii din partea superioară a trunchiului, mâinile sau picioarele, dar foarte mulţi nu pot nominaliza acea activitate care le pune la treabă muşchii abdominali pentru că, de cele mai multe ori, ea nu există! Cel mai grav e atunci când realizăm că au trecut ani buni de când nu ne-am antrenat muşchii abdominali! Martorul nemincinos în acest caz e oglinda. Ne uităm în oglindă şi primul lucru la care ne gândim este că trebuie să scăpăm de burtă! Nu spunem că ar trebui să avem umerii mai laţi sau definiţi, tricepsul mai lucrat sau gambele mai puternice! Oricât suntem de politicoşi cu alţii şi ne place ca şi ei să fie politicoşi cu noi, trebuie să nu ne mai minţim: burta, fie mare sau mai mică, nu este sexy, pe când un abdomen plat, dacă se poate chiar cu pătrăţele, oauuu, ne place întotdeauna!

– De ce are GymABastics succes în America?

America este ţara în care vânzările de aparate pentru exerciţii abdominale a ajuns de ordinul miliardelor de dolari. După o jumătate de secol de vânzări, în care aproape zilnic apărea un nou aparat care promitea pătrăţele pe abdomen şi dispariţia fără efort a grăsimii de pe burtă, minunile totuşi nu s-au produs. Exerciţiile din reclame sunt efectuate cu lejeritate de către vedete ale fitness-ului, problema apărea însă când sosea acasă aparatul, iar clienţii constatau că nu pot face aceleaşi lucruri ca un campion mondial la fitness, care de 15-20 de ani stă zilnic opt ore într-o sală de antrenament. Aşadar, americanii au revenit la rădăcini, au transpus exerciţiile din gimnastică în GymABstics, rezultând un program gradual de şase luni, cuprinzând antrenamente pentru abdomen, partea superioară şi inferioară a corpului, precum şi cardio, începând cu exerciţii uşoare, pentru tonifiere şi redobândire a tonusului, cu fiecare lună acestea devenind mai complexe şi solicitante, pentru o ardere cât mai rapidă a grăsimii acumulate în zona abdominală şi întărirea muşchilor.

– Este chiar atât de important să se lucreze abdomenul?

Corpul uman are din punct de vedere muscular două părţi mari distincte, trunchiul şi picioarele, legate între ele prin zona abdominală. Cu cât musculatura abdominală este mai puternică, cu atât vor fi mai puternice picioarele şi trunchiul, care vor putea depune un efort mai mare. Dacă ne imaginăm o maşină tractând o alta cu o sfoară, o vedem mergând foarte încet, cu avariile pornite şi mereu în pericol. Dacă vizualizăm o maşină, chiar de tonaj mare, trăgând o remorcă după sine, legată cu bare de fier, o vedem trecând pe lângă noi în viteză, fără nicio problemă. Aşa se întâmplă şi cu corpul uman, de forţa şi vigoarea muşchilor abdominali depinde buna funcţionare, dezvoltare şi coordonare a întregului organism! Lucrurile acestea nu se prea spun, câtă vreme există o industrie de zeci de miliarde de dolari care din asta trăieşte, să le dea oamenilor impresia că vor realiza lucruri uimitoare peste noapte, cumpărând aparate scumpe, curele de masaj sau cu impulsuri electrice, pastile, băuturi etc. Fără disciplină, efort, transpiraţie şi puţină durere nu se poate! Trebuie reţinut: amăgire la început înseamnă dezamăgire la sfârşit!

– Ce anume a preluat GymABstics de la gimnastica artistică?

Gimnastica artistică este un sport care se practică de la vârsta de cinci ani, vârful de formă fiind la feminin până la vârsta de 18 ani, iar la masculin până în jurul vârstei de 25 de ani. De aceea există exerciţii specifice pentru fiecare vârstă, de la posibilităţile unui copil de cinci ani, până la vârsta maturităţii sportive. GymABstics transpune acest ciclu gradual într-un program adaptat adulţilor şi nevoilor lor specifice. Nu este indiferent cum, ce şi când lucrezi în exerciţiile pentru abdomen. Nu este suficient să faci serii de abdomene la sfârşitul unui antrenament pentru a dobândi tonifiere, dezvoltare, definire şi arderea grăsimilor. Muşchii abdominali se împart în cinci grupe: muşchii drepţi, piramidali, oblicii externi, oblicii interni şi transverşi. GymABstics preia tehnicile şi etapizările din gimnastica artistică, care cunoaşte de multe vreme secretele abdomenului plat şi definit. Antrenorii de gimnastică ştiu în ce ordine, cu ce intensitate şi cât timp trebuie făcute exerciţiile pentru a obţine cele mai bune rezultate. Poţi să ajungi să faci sute de abdomene şi să nu ai totuşi rezultate vizibile în ceea ce priveşte aspectul exterior şi să nu ţi se reducă stratul de grăsime de pe burtă şi din jurul taliei.

– GymABstics are şi o parte de fitness. Ce anume înseamnă aceasta?

GymABstics înseamnă exerciţii pentru tot corpul, nu numai pentru abdomen. Cuprinde exerciţii cardio intense prin care se ard foarte multe calorii. Chiar dacă nu le vom putea face de la început la amplitudine maximă, le vom face corect şi vom progresa. Facem exerciţii pentru muşchii fesieri, cărora li se acordă o mare importanţă, pentru partea superioară a trunchiului, braţe şi picioare. Evident, corelăm totul şi cu recomandări în privinţa dietei. Exerciţiile cardio, de forţă şi dieta merg mână în mână. Este ştiut că dacă nivelul energiei introduse în organism prin alimentaţie depăşeşte nivelul energiei consumate, corpul va stoca acea energie sub formă de grăsime, ceea ce nu e bine. Ideea e să introduci mai puţine kilocalorii în organism, iar antrenamentele să determine utilizarea surplusului de energie depozitat sub formă de grăsime.

– Unde şi când vor avea loc antrenamentele?

Antrenamentele se vor desfăşura în sala de gimnastică a Liceului Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, în zilele de luni, miercuri şi joi, de la ora 20:00. Cei interesaţi mă pot contacta la numărul de telefon 0724.520.876.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.