METEO 13 iunie 2012

Meteorologii anunţă CANICULĂ la jumătatea lunii iunie. Prognoza pe două săptămâni

de Covasna Media | 402 vizualizări

Potrivit prognozei publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vremea va fi călduroasă în intervalul 14 iunie-20 iunie, cu temperaturi care vor depăşi 30 de grade Celsius. Nu vom scăpa nici de ploi, astfel că ne vom putea răcori după zilele foarte călduroase. Vezi mai jos prognoza meteo în intervalul 12 iunie-25 iunie.

În BANAT, la începutul perioadei de prognoză temperaturile medii vor avea o tendinţă de scădere, pentru ca între 14 şi 19 iunie să crească constant, vremea devenind călduroasă. După 19 iunie, mediile termice scad uşor şi treptat, îndeosebi la valorile maxime care, spre 25 iunie, revin la normal.

Vor fi averse importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice, la începutul intervalului. Între 14 şi 19 iunie probabilitatea de precipitaţii va fi foarte redusă, iar după 20 iunie ploile îşi vor face din nou apariţia, mai importante cantitativ în ultimele zile ale intervalului.

În CRIŞANA, regimul termic va marca o scădere în primele zile, urmată de o creştere între 14 şi 19 iunie, când vremea va deveni călduroasă, temperaturile maxime depăşind uşor, în medie, valoarea de 30 de grade Celsius. Apoi, mediile termice vor scădea uşor de la o zi la alta, apropiindu-se de normele climatologice ale ultimei decade a lunii iunie.

Probabilitatea pentru averse importante cantitativ şi însoţite de descărcări electrice se va menţine ridicată până pe 14 iunie, iar în intervalul 15-19 iunie doar izolat şi trecător vor mai fi ploi slabe, de scurtă durată. Averse mai însemnate se vor semnala ulterior, între 20 şi 25 iunie.

În TRANSILVANIA, după primele 2 zile temperaturile medii vor marca o scădere, mai accentuată la valorile minime, în jurul datei de 15 iunie. Ulterior vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind călduroasă în intervalul 18-20 iunie. După această dată şi până la sfârşitul perioadei de prognoză se va produce o uşoară răcire, valorile termice apropiindu-se din nou de mediile multianuale ale perioadei.

În intervalul 15-19 iunie probabilitatea de precipitaţii va fi foarte redusă. În restul perioadei de prognoză vor fi averse, mai importante cantitativ după data de 20 iunie.

În MARAMUREŞ, o uşoară scădere a regimului termic se va produce în jurul datei de 14 iunie, după care temperatura aerului va creşte treptat, caracterizând o vreme călduroasă în intervalul 18-20 iunie. Apoi mediile termice vor scădea uşor de la o zi la alta, apropiindu-se de cele climatologice ale ultimei decade a lunii iunie.

În primele zile ale intervalului aversele vor fi mai însemnate cantitativ, dar între 15 şi 19 iunie numai trecător şi pe arii restrânse vor fi ploi slabe de scurtă durată. Probabilitatea pentru precipitaţii importante va creşte după data de 20 iunie.

În MOLDOVA, după o creştere semnificativă a temperaturii pe parcursul zilei de 13 iunie, când mediile temperaturilor maxime vor depăşi uşor 30 de grade, vremea se va răci treptat până spre 15 iunie. Apoi temperaturile vor creşte şi, la sfârşitul celei de-a doua decade a lunii, vremea va redeveni călduroasă, cu medii ale valorilor termice maxime de aproximativ 30 de grade şi minime de 18 grade. Abia spre sfârşitul intervalului, o nouă răcire va aduce regimul termic la normal.

În prima parte a intervalului de prognoză aversele se vor semnala pe arii destul de restrânse şi nu vor fi prea însemnate cantitativ. Abia după 20 iunie creşte probabilitatea ca precipitaţiile să se extindă ca arie şi sa fie, izolat, mai abundente.

În DOBROGEA, pe 13 iunie se vor întregistra cele mai ridicate temperaturi maxime din intervalul de prognoză, ajungând la o medie de 30 de grade la amiază. Pe 14 iunie se va produce o răcire a vremii care va aduce temperaturile la valori normale până spre 17 iunie, după care un nou proces de încălzire va determina, în jurul datei de 20 iunie, valori diurne de aproximativ 29 de grade. Răcirea uşoară şi treptată care se va produce ulterior va determina un regim termic normal către finalul perioadei.

Precipitaţiile, slabe cantitativ şi pe arii restrânse, se vor semnala cu o probabilitate mai mare în jurul datelor de 14 şi 20 iunie, precum şi în intervalul 22-25 iunie.

În MUNTENIA, după o primă zi călduroasă, chiar caniculară local după-amiaza, temperatura aerului va scădea spre valori normale pe 14-15 iunie. O nouă încălzire va determina valori termice peste normele climatologice ale perioadei pe 19-21 iunie, pentru ca spre sfârşitul intervalului vremea să redevină normală termic.

În primele zile ale intervalului doar pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, slabe cantiativ. Probabilitatea de averse pe arii mai exinse va creşte după data de 20 iunie.

În OLTENIA, după primele zile ale intervalului, când temperaturile se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, va urma o răcire, valorile termice devenind cele normale pentru jumatatea lunii iunie. Ulterior datei de 15 iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire, redevenind călduroasă în jurul datei de 19...20 iunie. Abia spre sfârşitul intervalului temperatura va marca din nou o scădere, spre valori normale.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi foarte redusă până pe data de 19 iunie. Apoi, în intervalul 20-25 iunie, se vor semnala averse, moderate cantitativ, la nivel local.

LA MUNTE, o răcire a vremii se va produce în jurul datei de 15 iunie, când temperaturile minime vor fi, în medie, de numai 6-7 grade, iar cele maxime de 15-16 grade. Apoi vremea se va încălzi treptat, se vor atinge din nou valori medii de peste 20 de grade la amiază în intervalul 18-20 iunie, după care apare o tendinţă de uşoară scădere a regimului termic, ce se va menţine până la sfârşitul intervalului.

În primele zile, doar pe arii restrânse vor mai fi ploi slabe, de scurtă durată. După 15 iunie şi până pe 19 iunie probabilitatea de apariţie a acestora va fi extrem de redusă, şi abia după 20 iunie aversele mai importante cantitativ se vor extinde ca arie.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.