ECOLOGIE 13 februarie 2013

Şi-a plătit factura la salubrizare pe doi ani cu 1.000 de kg de sticlă

de Monica Vrânceanu | 755 vizualizări

Un bărbat din Sfântu Gheorghe a predat recent peste 1.000 de kilograme de sticlă la Centrul de Reciclare al Tega. În acest mod, bărbatul și-a plătit în avans factura la salubrizare pentru următorii doi ani, ba chiar mai mult.

sticla

Inițiativa societății de salubrizare de a răsplăti colectarea selectivă prin scăderea valorică a facturii la salubritate atrage tot mai mulți oameni. După ce în urmă cu puțin timp Tega a anunțat că fiecare kilogram de deșeuri colectat selectiv și predat la Centrul său va contribui la scăderea facturilor, oamenii au început să sune la societate, interesându-se de aceste facilități. În urmă cu două zile, Tega a primit cea mai mare cantitate de sticlă din partea unei persoane fizice: în jur de 1.100 de kilograme. Nicolae Zamfir din Sfântu Gheorghe a predat la Centrul Tega mai bine de o tonă de sticlă, pe care a adunat-o făcând curățenie într-o pivniță care îi aparține. Bărbatul a transportat singur sticla, iar în urma efortului său a fost răsplătit cu un bon de scutire de la plata salubrității, care depășește 400 de lei.

Potrivit directorului Tega, Toth Birtán Csaba, asta înseamnă că omul nu va mai plăti factura la salubrizare pe mai bine de doi ani de acum încolo.

„Mi se pare o inițiativă foarte bună, oamenii fiind motivați astfel să colecteze selectiv. Cred că fiecare din noi reușim să adunăm astfel de deșeuri lunar și decât să le aruncăm la întâmplare mai bine le transformăm în câștig. Chiar dacă nu primim banii direct, e vorba despre niște bani care rămân în buzunar pentru că nu-i mai scoatem pentru plata facturii”, a declarat Nicolae Zamfir, arătând că va continua să colecteze selectiv.

Acesta a fost primul bon de o valoare atât de mare, după ce săptămâna trecută, un alt cetățean din Sfântu Gheorghe a predat hârtie în valoare de peste 100 de lei.

Tega plătește fiecărui cetățean care aduce deșeuri reciclabile 70% din suma pe care societatea o încasează la vânzarea acestor materiale. Plata se va face prin scăderea sumei din factura de 7 lei pe persoană lunar în Sfântu Gheorghe sau 5 lei lunar în mediul rural. Astfel, Tega plătește 70% din sumele pe care le încasează pe aceste materiale reciclabile: 84 de bani pe un kilogram de Pet-uri (12 bucăți a câte 2 litri), 31 de bani pe kilogramul de hârtie (20 de ziare, reviste), și 38 de bani pe kilogramul de sticlă (două sticle de 1 litru). La electrice și electrocasnice, kilogramul este plătit cu 3,5 lei, iar în condițiile în care un frigider poate avea 70 de kilograme iar un televizor ajunge și la 20 de kilograme, atunci 70% din sumă poate ajuta considerabil în plata taxelor.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.