ACTUALITATE 4 aprilie 2013

Începe depunerea cererilor pentru primele pe ovine și caprine

de Covasna Media | 760 vizualizări

Centrul Județean APIA Covasna începe preluarea cererilor de acordare a primelor pentru ovine și caprine, termenul de finalizare a preluării acestora fiind 30 aprilie. Directorul Centrului Județean APIA Covasna, Angela Negoiță, a declarat că pentru a putea aplica pentru aceste prime, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Astfel, ei trebuie să aibă minim 50 de ovine femele sau 25 caprine femele care au minim un an la 31 martie 2013, efectivul să figureze în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii cererii, animalele să rămână în exploatație până pe 3 august 2013 și să aibă crotalii corespunzătoare. Astfel, existența animalelor pentru care se solicită prima va fi arătată după cum urmează: cu o crotalie simplă și una auriculară electronică, ambele cu același număr de identificare pentru animalele născute începând cu 01.01.2010; cu două crotalii auriculare simple, ambele cu același număr de identificare, pentru animalele născute în perioada 01.01.2008 – 31.12.2009 și cu o singură crotalie auriculară pentru animalele născute înainte de 01.01.2008.

În plus, cererile trebuie vizate de o asociație de crescători de ovine/caprine legal constituită și agiliată la o federație, urmând a fi însoțite de copii după documentele de identitate ale solicitantului, certificat de înregistrare, dovada înscrierii în evidențele APIA cu cod unic de înregistrare și dovada unui cod bancar activ.

Angela Negoiță a arătat că APIA a făcut un grafic de primire a cererilor, iar fermierii vor fi înștiințați în scris, prin asociațiile de crescători, când urmează să se prezinte la Centru pentru depunerea documentelor.

„Se va începe cu zona Buzaielor, iar după calculele noastre vom termina până pe 30 aprilie”, a spus Angela Negoiță, arătând că din 15 mai vor începe depunerile cererilor pentru bovine iar apoi, în august , cererile pentru ovinele din zona defavorizată – județul Covasna având zone cuprinse în acest segment.

Sunt demarate și depunerile de cereri pentru suprafață pentru lucrarea terenului, iar după ani întregi de complicații apărute ca urmare a faptului că mulți oameni nu-și cunoșteau exact suprafețele, unele primării și asociații au achiziționat GPS-uri care le înlesnesc astfel munca; printre cei care s-au dotat tehnologic în acest sens se numără Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Cernat și Vârghiș.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.