ACTUALITATE 29 aprilie 2013

Artiștii români de peste hotare, discriminaţi la Sfântu Gheorghe?

de Monica Vrânceanu | 901 vizualizări

Omul de afaceri Ioan Bălan, cel care s-a implicat direct în aducerea la Zilele Sfântu Gheorghe a artiştilor de la Ansamblul Dor Bucovinean din Cernăuți (Ucraina) și Ansamblul Izvorașul din Cahul (Moldova), este extrem de nemulțumit de modul în care membrii acestora au fost tratați la Sfântu Gheorghe. Ioan Bălan consideră că artiștii români de peste hotare nu au fost tratați la egalitate cu alții ci chiar mai rău, ca persoane din lumea a treia.

Cazare la Internat și programați pe caniculă

Supărarea lui Ioan Bălan a pornit de la faptul că Ansamblul Dor Bucovinean a fost cazat în internatul de la Colegiul Național Mihai Viteazul și nu la vreun hotel sau pensiune, continuând cu o senzație permanentă de nepăsare a autorităților, care a culminat cu condițiile în care și-au prezentat numărul cei de la Ansamblul Izvorașul.

„Invitații din Ucraina și Moldova au venit ca să onoreze comunitatea din Sfântu Gheorghe, nu au cerut nimic, doar decență, așa cum era normal. Pe mine nu mă deranjează că au venit mulți invitați din Ungaria – foarte bine, dacă au avut din ce să-i plătească. Dar românii din Cernăuți și Cahul nu au cerut bani, ci doar condiții normale, cum să fie cazați unii la un internat?! Ca să nu mai spun că au ajuns dimineața pe la ora 2 sau 3 și era o buimăceală totală, că nu se știa exact unde vor fi cazați”, a explicat Ioan Bălan.

O altă supărare a acestuia a fost provocată de organizarea de pe scena principală, deoarece spectacolul celor de la Izvorașul a fost programat duminică la ora 13 și, plus de asta, nici nu s-a transmis pe ecranul uriaș de lângă scenă.

„I-au programat la o oră de caniculă, când ei aveau de cântat și dansat… Au prezentat un spectacol multicultural foarte frumos, însă cine s-a ocupat de scenă a fost inconștient: spun asta pentru că în timp ce artiștii dansau, pe ecran rulau reclame și, la un moment dat, a rulat în mod ostentativ chiar și un clip cu autonomia. Rușine să le fie celor care au făcut asta, celor responsabili de această scenă! A fost un gest ostentativ, ordinar, discriminatoriu, pe care nu putea să-l facă cineva cu bune-intenții”, a spus Bălan.

Acesta e de părere că doar vizita celor de la Ansamblul Dor Bucovinean în zona Întorsurii Buzăului, unde au fost primiți cu drag și cu ospitalitate, mai poate șterge din rușinea județului.

„Aș vrea să știu și eu, ca și contribuabil la bugetul orașului, câți bani s-au cheltuit pe alte formații…?”, a mai întrebat retoric Ioan Bălan.

Organizatorii neagă relele intenții

Primarul Antal Árpád s-a arătat dezamăgit de poziția omului de afaceri, spunând că e trist că inclusiv Zilele Orașului au devenit motiv de supărare.

„Nu cred că e sănătos să cutăm discriminarea și în Zilele Sfântu Gheorghe. Cu cazarea se știe că e o problemă în orașul nostru, iar acum a fost cu atât mai mult; nu aveam cum să oferim cazare identică tuturor invitaților, era imposibil. Oricum, îmi pare rău că trebuie să discutăm așa ceva”, a spus Antal Árpád.

La rândul lor, organizatorii Zilelor susțin că, deși programul sărbătorii fusese finalizat pe 17 martie, s-a modificat apoi în aprilie tocmai pentru a face loc celor din Cernăuți și Cahul. Organizatorii au mai spus că Ioan Bălan, în calitate de sponsor al acestor artiști, se contrazice singur, deoarece el era dator să se ocupe de cazarea și masa invitaţilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Ionel, 7 mai 2013
Are perfectă dreptate d-l Bălan. De ce să-i cazeze şi să-i hrănească dânsul? Ce erau zilele Ioan Bălan sau Zilele Sfântu Gheorghe. Nu cred că nu dispunea comunitatea noastră, de cele citeste integral
Theos, 30 aprilie 2013
Hm.. Dor Bucovinean a stat la o pensiune de 3 margarete la Intorsura Buzaului :)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.