AUTO 18 aprilie 2013

Rabla se apropie de lansare

de Monica Vrânceanu | 818 vizualizări

15 mai, data preconizată pentru începerea distribuirii tichetelor

Reciclatorii din județul Covasna se pregătesc de Programul Rabla 2013, care a fost lansat luni în dezbatere publică de către Ministerul Mediului. Până în 22 aprilie sunt aşteptate sugestii şi propuneri privind derularea Programului, iar apoi vor fi validaţi colectorii şi dealearii auto care vor participa la program în acest an. Aceştia îşi vor putea depune dosarele din 22 aprilie timp de 14 zile lucrătoare, iar tichetele valorice vor putea fi distribuite din 15 mai.

Dacă în sesiunea de anul trecut a Programului, în județul nostru au existat șase reciclatori care au primit vouchere, în acest an nu se știe încă exact câți vor fi, mai ales că un detaliu foarte important a fost schimbat: numărul vocherelor care vor merge în fiecare județ nu mai depinde de numărul de locuitori ci de numărul mașinilor mai vechi de zece ani pe care le are fiecare județ.

Directorul Ariadne Sfântu Gheorghe, Pozna Dávid, susține că în această sesiune a Programului nu se vor face tabele în avans cu mașinile spre predare și este destul de sceptic cu privire la numărul de vouchere pe care le va primi județul.

„Pe undeva, mergându-se pe varianta vechimii parcurilor auto din județe, cred că vor fi avantajate județele din Oltenia și Moldova, urmând ca noi să primim mai puține. E și asta o formă de politică, dacă ne gândim cine a susținut actuala putere la alegeri”, a explicat Pozna, care spune că tot ce ne rămâne este speranța într-un număr cât mai ridicat de tichete, tocmai pentru că sunt sute de oameni care așteaptă să-și predea mașinile.

Potrivit statisticilor prezentate în această săptămână într-o conferință de presă de la Ministerul Mediului, în Bucureşti sunt cele mai multe mașini vechi de 10 ani – aproape 400.000.

Programul Rabla demarează anul acesta cu destule modificări faţă de cum a funcţionat anul trecut. Pentru început, vestea bună e că anul acesta tichetul are o valoare mai mare, de 6.500 de lei, faţă de 3.800 de lei cât a fost în anii precedenţi.

Va putea fi folosit însă de sine stătător, pentru că statul a impus noi reguli: un singur tichet predat pentru o maşină nouă. Voucherul este transmisibil, dar numai o singură dată. În Programul Rabla se pot înscrie persoanele fizice şi juridice care deţin autoturisme şi autoutilitare mai vechi de 10 ani şi instituţiile publice care au aceleaşi categorii de vehicule mai vechi de cinci ani.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.