STIREA ZILEI 20 mai 2013

Cum să alegem ferestrele termopan potrivite pentru locuinţă

de Székely Emőke | 23229 vizualizări

Iată câteva sfaturi esențiale, obținute de la un specialist în domeniu

Există o vorbă care spune că „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Cam asta este și situația în cazul ferestrelor termopan, cel puțin așa spun specialiștii. Reprezentantul companiei Servint, Bartok Árpád, ne-a dezvăluit câteva aspecte legate de alegerea potrivită în materie de ferestre pentru apartament sau casă.

Lipsa de informație e cauza alegerilor greșite

Bartok Árpád este de părere că deși geamurile termopan se montează de mai bine de 10 ani, consumatorul de rând nici acum nu deține cantitatea de informații necesare alegerii corecte a ferestrelor. „Ele se cataloghează în mai multe categorii. În prezent toată lumea vrea geamuri ieftine. De când s-a instalat criza, acesta este principiul pe care se bazează clienții. La începutul crizei am putut lăsa din preț, dar acest lucru s-a terminat, pentru că am ajuns la fundul sacului. Astfel pot spune că geamurile ieftine reprezintă o economie doar pe termen scurt, pe termen lung cumpărătorul va cheltui bani pe tot felul de reparații, sau chiar pentru schimbare” – ne-a declarat reprezentantul Servint.

Servint 04

O fereastră de calitate rezistă până la 25 de ani

Primele profile PVC au fost montate în Germania în urmă cu 25 de ani, acestea sunt schimbate abia acum. Nemții fac acum trecerea la a doua generație de geamuri, așadar cam atât ar trebui să fie durata de viață a unei ferestre de calitate. „Pentru a avea o fereastră care să țină 25 de ani, trebuie investit, aceasta nu poate fi ieftină. Ieftin înseamnă că peretele profilului nu are grosimea necesară, dilatația oțelului din compoziție nu este adecvată, astfel nu ține geamul fix, sau se poate chiar coroda. Componentele ieftine vin din țări ca Turcia sau China, cred că toată lumea a pățit-o măcar o dată în viață cu produsele provenite din aceste țări. Încuietorile, de exemplu, se pot deforma. De asemenea, argonul poate lipsi din geam” – spune Bartok.

Tocmai pentru a evita surprizele și a putea oferi garanții reale clienților, Servint a început să lucreze cu profile VEKA, cel mai important producător de profile PVC din lume, care sunt în mod exclusiv din clasa A (fără miez reciclat, grosimea peretelui exterior de 3mm +/-0,2mm, perete interior de 1,2 mm), respectiv clasa S din punctul de vedere al climatului (S=sever, funcțional între -25 și +45 de grade). Majoritatea profilelor folosite la noi sunt de clasa B și categoria M (climat mediu).

Trebuie știut de către consumatori că deși diferența de preț este de circa 10-12 procente față de un profil de clasa B, durata de viața a profilelor clasa A este cu cel puțin 20% mai mare. Se subînțeleg aici niște cicluri de deschidere, rezistența balamalelor de profil, a șuruburilor de prindere, deformarea în timp a profilului. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Servint a ales și o feronerie de calitate cu un nume în domeniu – ROTO, unul dintre primii producători de feronerie din Germania, care oferă o garanție de 10 ani.

Fereastra potrivită pentru încăperea potrivită

Specialistul spune că și firma pe care o conduce are produse din categoria celor mai ieftine, pentru că cererea este mare pentru acestea. „Am introdus categoria medie, care sunt cu 15-20% mai scumpe decât cele ieftine, însă viața acestor geamuri este mai lungă. Cât despre ferestrele scumpe, acestea au profiluri germane, așadar putem avea încredere în termenul de garanție, dar și în calitatea acestor produse. Sunt cam cu 20-30% mai scumpe decât cele ieftine. La un balcon de exemplu, este bun și geamul ieftin. La ferestrele de bloc ar fi bine să alegeți un profil de categorie medie, iar la case recomand numai ferestre scumpe, pentru că este vorba de o investiție pe termen lung, iar la case nu sunt vecini perete în perete, așadar pierderea de energie este mai mare” – a declarat Bartok Árpád.

Atenție mare la firmele cu care faceţi montajul!

Șeful Sevint îi îndeamnă pe cei care doresc să își cumpere ferestre să fie atenți cu cine optează să lucreze. „Lumea se uită la preț, la beneficii. Spun că firma X le dă plasă anti țânțari gratis, sau alte produse gratis. Trebuie știut că în ziua de azi, de fapt nimic nu se dă gratis. Dacă se poate, recomand clienților să aleagă firme cunoscute, cu experiență de câțiva ani, capabile să ofere garanții și să le și respecte. Au început să apară firme care ba sunt, ba nu sunt persoane juridice. Metoda este simplă. Firma cumpără de undeva geamuri, le și montează, însă clientul nu preimește niciun act. Astfel dacă clientul are probleme după un an, doi, firma nu mai există. Așadar să fim atenți la montator.”

Există câteva reguli de care trebuie să ținem cont. Firma cu care încheiem contractul trebuie să afișeze Certificatul de Înregistrare Fiscală a firmei, care conține numărul de înregistrare la Registrul Comerțului, ce ne edifică asupra anului de înființare a firmei. O firmă cu mai mulți ani de experiență în domeniu prezintă mai multe garanții. O firmă nouă de foarte multe ori este doar un distribuitor și nu un producător. După aceea putem să cerem măcar un certificat ISO, certificat european, să vedem de când există firma, de când se ocupă de profiluri, să cerem locul de proveniență al profilului, orice firmă ar trebui să fie dispusă să ofere clientului aceste informații. De multe ori ni se spune că profilul este german sau austriac, dar se întâmplă de multe ori ca firma exportatoare să fi fost austriacă sau germană, iar profilul să fie de fapt fabricat în Turcia, de exemplu. La fel trebuie procedat cu toate componentele ferestrei, nu doar cu profilul. Toate acestea sunt elemente importante.

Servint 06

Protecția Consumatorilor poate fi aliatul clienților

În opinia lui Bartok Árpád, clienții nici nu știu cât de apărați sunt de OPC. „Inspectorii nu discută. Constată, somează, îți dau termen. Și trebuie să rezolvi problema. Pentru acest lucru însă clientul are nevoie de toate actele doveditoare: factură, chitanță, certificat de garanție, contract. Dacă cineva are aceste acte, este asigurat. Dacă însă cineva cumpără la negru… e treaba lui, nu poate reclama nimic la nimeni pentru că se reclamă singur. În cazul în care nu are aceste acte pentru că a vrut să facă ceva economie, clientul e la fel de vinovat precum vânzătorul. Am avut chiar și noi un caz cu OPC-ul, în mod excepțional se mai întâmplă să apară defecte ale produselor. A trebuit să rezolvăm problema imediat, dacă nu, riscam o amendă, iar treaba oricum trebuia făcută” – spune Bartok.

Pervazul nu trebuie să lipsească

Nu toată lumea optează pentru pervaz atunci când își montează un geam termopan nou. Greșit – spune Bartok. Acesta explică prin a spune că acest accesoriu ajută la scurgerea apei de pe geam, care nu ajunge astfel pe perete. În Germania de exemplu, pervazul este parte integrantă a geamului, este inclus în preț, nu și la noi. Totuși, dacă doriți să cumpărați și să vă montați o fereastră nouă, nu faceți economii la pervaz pentru că s-ar putea să regretați. Partea de jos a geamului este cea mai vulnerabilă la condițiile meteo, iar eventualele probleme pot fi evitate prin montarea pervazului atât în interior, cât și în exterior.

Mucegaiul, o problemă cu rezolvări simple!

Mulți dintre cei care și-au montat ferestre termopan spun că în încăperi a început să apară mucegai. Problema nu ține de geamul termopan, ci mai degrabă de obiceiurile noastre ale consumatorilor, remarcă specialiștii. „Geamul termopan izolează, așadar aerul nu circulă așa cum ar trebui. Din fericire pe piață se găsesc tot felul de dispozitive de aerisire, prin care se pot evita neplăcerile cauzate de mucegai. Îi sfătuiesc pe cumpărători să ceară sfatul specialiștilor și să și țină cont de aceste sfaturi” – a conchis Bartok Árpád.

Recomandare pentru produsele locale

Bartok Árpád a dorit să mai recomande consumatorilor să cumpere produse locale, autohtone, pentru că în felul acesta comunicarea cu firma respectivă este mult mai facilă, indiferent de problema intervenită, iar răspunsul este mult mai rapid. Totodată șeful Servint este promotorul unui soi de patriotism local chiar și în comerț. În multe zone occidentale, proveniența autohtonă a produselor este la fel de importantă precum prețul. Oamenii știu că în felul acesta banii rămân în zonă, iar ei vor fi folosiți pentru susținerea economică a zonei, dezvoltarea intreprinzătorilor locali fiind prioritară, aceasta asigurând bunăstarea populației.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
ursache florinel, 23 iulie 2017
Bună ziua! Aș dori să-mi recomandați o firmă din Jud. Vaslui. Mulțumesc anticipat!
alina, 12 mai 2017
buna seara ce firma ani sugerit pentru ferestre PVC in iasi? multumesc
Mioara, 18 aprilie 2017
Sunt din Hateg jud Hunedoara si as dori sa-mi pun la casa geamuri termopan.Ce firma imi recomandati ?Nu stiu foarte multe despre aceste geamuri si vreau sa fie de durata.Calitatea e foarte importanta.
Adrian, 11 ianuarie 2017
Buna ,poate va ajuta,, pt cine este la inceput de cautare, eu am fost in situatia data si pe aricine intrebi nu poate sa-ti dea toate informatiile corecte dar puteti trage fiecare concluzia finala: citeste integral
Varga L, 22 octombrie 2016
Buna ziua, eu sunt din Arad ce firma mi-ati recomanda
Argota, 12 iunie 2016
Recomand profilele Veka. Sunt cele mai bune atat dpdvd al calitatii cat si al pretului. Am lucrat cu Fereastra DAKO si am fost tare multumita. Ei sunt din Buzau, dar vin si in Bucuresti fara citeste integral
udrea maria, 3 septembrie 2015
Buna seara, Sunt din București, ce firma mi-ati recomanda? Mulțumesc,
Reparatii termopane Bucuresi, 27 iunie 2015
Buna! Sunt utile aceste informatii, pentru mine cel mai important lucru este izolarea fonica si termica. Multumesc...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.