AUTO 15 mai 2013

Scuteriştii pot, după patru luni de ilegalitate, să-şi ia permis. Statul a publicat metodologia obţinerii carnetului

de Covasna Media | 737 vizualizări

La patru luni fără câteva zile de la intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, care îi obligă pe cei care deţin scutere să aibă şi permis pentru a le conduce, Ministerul Transporturilor a reuşit, în sfârşit, să realizeze normele în baza cărora şcolile de şoferi vor fi autorizate să-i pregătească pe candidaţii la categoria AM.

Acestea au fost publicate, luni seara şi în Monitorul Oficial, drept urmare scuteriştii vor putea începând de zilele următoare să urmeze cursurile şcolii de mopede şi apoi să susţină examenul în vederea obţinerii permisului de conducere.

Asta după ce, pentru că în ultimele patru luni şcolile de şoferi au sistat înscrierile pentru cei care vor să urmeze cursurile de legislaţie pentru mopede, 2.081 de scuterişti din toată ţara s-au ales cu dosar penal după ce au fost prinşi că au condus scutere fără să deţină permis.

„Din estimările noastre, în ţară avem înregistrate aproximativ 300.000 de mopede. A nu se înţelege că toţi vor veni să dea examen pentru categoria AM sau că toţi au permis pentru această categorie. Ştiţi bine că legislaţia prevede că dacă ai permis pentru orice altă categorie auto poţi să conduci fără probleme un scuter”, au precizat oficialii Direcţiei Înmatriculări Permise.

Permis după şase ore de conducere şi 24 de ore de teorie

Potrivit metodologiei, cei care râvnesc la un asemenea permis vor susţine un examen teoretic (sala) şi un examen practic (poligon). Însă înainte de examinare, candidatul va trebui să participe la cursuri de legislaţie, 24 de ore de pregătire teoretică fiind necesare, pe lângă cele şase de conducere.

Oficialii Serviciului Public Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) susţin că, în acest moment, poliţia este pregătită să-i examineze pe candidaţii pentru permisul AM, adică pe cei care vor să conducă scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.

„După ce şcoala de şoferi unde au făcut cursurile le va elibera un atestat, viitorii şoferi vor veni la Directia Permise cu dosarul de înscriere la examenul auto. Ei vor susţine proba teoretică şi o probă practică care se dă în poligon. Examinarea mopediştilor va fi făcută după grilele folosite în cazul permiselor A, pentru motociclete. Regulile rutiere sunt aceleaşi”, au explicat sursele citate.

În acest moment, pentru patronii şcolilor de şoferi nu este însă atât de simplu să elibereze atestate. Aceştia vor trebui să obţină autorizaţie pentru categoria AM, să achiziţioneze scutere pe care elevii să facă şcoala şi să angajeze cu contract de muncă un profesor de legislaţie rutieră şi un instructor auto.

„Noi suntem autorizaţi pentru categoria A şi A1, dar potrivit legii trebuie să ne facem un dosar şi pentru categoria AM. O să ne autorizăm repede pentru că au fost patru luni moarte, în care au venit cursanţi să se înscrie la şcoală pentru mopede, dar a trebuit să-i refuzăm. În condiţiile în care noi am plătit chirie pentru săli şi pentru poligon”, a explicat reprezentantul unei şcoli de şoferi.

Actele necesare pentru înscriere

a) cerere

b) actul de identitate, în copie;

c) permisul de conducere, în copie, după caz;

d) certificat medical cu menţiunea „apt”;

e) document de evaluare obligatorie a capacităţii psihologice, în original, cu menţiunea „apt”;

f) cazier judiciar în copie sau declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că elevul nu se încadrează în prevederile legale în vigoare privind interdicţia de a se prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere;

g) în cazul cetăţenilor  străini, declaraţie notarială din care să rezulte că nu posedă  un alt permis de conducere naţional eliberat de o autoritate străină sau că dreptul de a conduce nu a fost suspendat, retras ori anulat.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.