ACTUALITATE 4 iunie 2013

Școlile de poliție așteaptă noua generație

de Székely Emőke | 535 vizualizări

Anul trecut, şapte absolvenți din județul Covasna au dorit să se facă polițiști, însă nici măcar unul dintre ei nu a reușit să intre la Academia de Poliție sau la una dintre cele două școli de agenți. Anul acesta porțile acestor instituții se deschid din nou, iar reprezentanții IPJ Covasna îi îndeamnă pe foștii liceeni să aleagă cariera de polițist.

Data limită: 14 iunie

Din păcate normele cu privire la examenul de admitere în aceste școli au fost publicate cu doar câteva zile în urmă, așadar candidații nu au foarte mult timp la dispoziție, trebuind să se înscrie până pe 14 iunie. „Rugăm doritorii să vină cu buletinul la sediul IPJ Covasna de pe strada Kőrösi Csoma Sándor, pentru ca noi să le dăm toate informațiile necesare cu privire la admiterea în școlile Ministerului Afacerilor Interne. Termenul limită pentru înscrieri este 14 iunie, așadar până la această dată toți cei care doresc să studieze la Academia de Poliție sau la școlile de agenți trebuie să se prezinte la IPJ. Anul trecut am avut 7 candidați, dintre care nici unul nu a reușit să intre, sperăm că anul acesta va fi mai bine, pentru că poliția covăsneană are nevoie de forțe proaspete” – a declarat reprezentanta compartimentului de resurse umane din cadrul IPJ Covasna, Delia Moldovan.

Șanse egale pentru bărbați și femei

Spre deosebire de anii trecuți, acum nu sunt precizate numărul de locuri pentru femei și bărbați, astfel că poate participa oricine îndeplinește anumite condiții, indiferent dacă este bărbat sau femeie. La Academia de Poliție sunt disponibile 48 de locuri la specializarea Drept și 175 de locuri la Ordine și Siguranță Publică. La Școala de Agenți de la Câmpina au fost anunțate 313 locuri, iar la cea din Cluj Napoca 160 de locuri. Peste tot sunt câteva locuri pentru minoritățile naționale, numere exacte pentru maghiari, romi și alte minorități. În cazul minorității maghiare, la admiterea la Academia de Poliție candidatul trebuie să dovedească faptul că a susținut bacalaureatul la limba maternă, iar la școlile de agenți este nevoie de o adeverință de minoritar (se poate obține de la Primărie).

Probe sportive și examene scrise

Candidații trebuie să susțină patru probe sportive, la care baremul este diferențiat pentru bărbați și femei: viteză, rezistență, aruncarea mingii medicinale și săritură în lungime. După aceea urmează probe scrise la Gramatica Limbii Române, Istoria Românilor și o limbă străină de circulație internațională, la alegere. Aceste probe nu s-au schimbat față de anii trecuți, însă reprezentanții IPJ Covasna spun că cei care s-au hotărât pe ultima sută de metri să meargă la aceste școli au șanse minime de a învăța toată materia necesară concursului de admitere.

Candidații la Academia de Poliție sau școlile de agenți trebuie să aibă vârsta între 18 și 27 de ani. Absolvenții de anul acesta mai au însă un hop de trecut, și anume examenul de bacalaureat, fără de care nu se poate da examen de admitere.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.