STIREA ZILEI 21 iulie 2013

Tradiții păstrate în Valea Zânelor [FOTO]

de Székely Emőke | 1324 vizualizări

Sute de persoane au participat la Nedeia Mocănească

La fel cum se întâmplă în fiecare an în jurul zilei Sfântului Ilie, și la acest sfârșit de săptămână Asociația Cultural-Creștină „Iustinian Teculescu” a organizat în Valea Zânelor lângă stațiunea Covasna tradiționala Nedeie Mocănească. Ritualul nunții, programele artistice și bucatele alese au atras și anul acesta sute de turişti şi localnici.

Program de două zile

Sărbătoarea a început de sâmbătă, cu o serie de concerte etno dance și muzică ușoară suţinute de formația Tziganski, Liliana Damian, trupa Rustic, Youvenis Group, după care a urmat o discotecă în aer liber. Duminică după nunta tradițională au fost mai multe programe artistice prezentate de ansambluri populare din Voinești, Sita Buzăului, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, dar și din Focșani și Neamț.

Nunta la Voinești

Alaiul de nuntași a pornit duminică dimineață din centrul Voineștiului, iar după ce au ajuns la Casa Nedeii din Valea Zânelor a urmat nunta tradiţională a românilor din Voinești. Nu au lipsit momente ca cerutul miresei, bărbieritul mirelui, sârba, hora miresei sau ruperea colacului miresei. Zeci de persoane s-au adunat în jurul Casei Nedeii să vadă aceste momente ale nunții, au aplaudat, au zâmbit și au spus că tot ceea ce văd le place. Persoanele mai în vârstă povesteau că programul le aduce aminte de vremurile apuse, când aceste tradiții nu erau o atracție turistică, ci evenimente obşnuite.

Parcarea… o aventură

Dacă dimineața vizitatorii au venit sporadic, nu același lucru s-a întâmplat spre prânz sau după masa. Polițiștii aflați la datorie dirijau traficul din Valea Zânelor mai ceva ca în centrul unui oraș, iar șoferii au fost nevoiți să intre cu mașinile în zona de picnic pentru că locurile de parcare din curtea Casei Nedeii s-au ocupat repede. Cu toate acestea nimeni nu a fost nervos şi, după ce vizitatorii au căutat cu răbdare un loc în care să-şi lase maşina, au plecat către Casa Nedeii.

Bulz, pastramă și multă bere

Comercianții și-au instalat standurile încă de dimineață, iar primii clienți nu au întârziat să apară. Pofticioșii au putut cumpăra produse tradiționale la prețuri promoționale, sau cel puțin așa spuneau vânzătorii. Cașul era în jur de 18 lei, urda 13 lei, iar cașcavalul din lapte de vacă, 24 de lei kilogramul. O bătrână ne-a spus că a cumpărat câte 200-250 de grame din fiecare. Ar fi luat și mai mult, dar pensia mică nu i-a permis: „E bine și așa, îmi era poftă de fiecare produs”.

Kitschuri și îmbrăcăminte

Dacă e Nedeia, e târg. Iar dacă e târg, nu pot lipsi nici produsele enervante pentru unii, însă iubite de cei care vor să cumpere jucării sau haine ieftine. Se găseau îmbrăcăminte, încălțăminte, majoritatea din China, radiouri și alte produse specifice bâlciurilor. Dacă s-au vândut? Da. Paleta de culori, figurinele care ba lătrau, ba mergeau, ba rosteau câteva cuvinte sau cântau, au fost pe placul copiilor, iar cei mai perseverenți nu s-au lăsat până când părinți nu le-au cumpărat câte ceva.

Colțul animalelor

Ca în fiecare an, și acum iubitorii de animale, sau crescătorii de oi au avut ocazia să admire câteva exemplare excepționale. Au fost prezentate oi și berbeci de rasă, iar ca o noutate a avut loc și o expoziție de câini ciobănești. Într-un colț separat a fost mare îngrămădeală. Aici au fost expuși câțiva pui de ciobănesc, care i-au fermecat pe copii și adulți deopotrivă. Un bărbat ne-a spus că aceste ghemuri de blană sunt la mare căutare, astfel că prețul lor este pe măsură: în jur de 150 de euro.

Oaspeți vechi și noi

Printre spectatori am găsit persoane care vin an de an la Nedeia Mocănească, dar și turiști, care s-au aflat întâmplător prin zonă și nu au ratat ocazia să vadă cum este nunta tradițională din Voinești. Carmen Albu este din Brașov și ne-a spus că este profund impresionată de ceea ce a văzut. „Îmi plac aceste evenimente, și dacă am ocazia, nu le ratez. La noi la Brașov avem parada junilor, cam de asta mi-am amintit văzând alaiul îmbrăcat în costume populare. Estre frumos, și sper să pot veni și altă dată, eventual să îmi aduc și prietenii, cunoscuții să vadă cum este la Voinești” – ne-a declarat ea.

Familia Iordache este din București. Cei doi soți și fiica lor sunt cazați la Comandău, și ne-au spus că proprietarul pensiunii le-a recomandat să vină la Nedeie. Nu le pare rău. „Este pentru prima dată când ne petrecem o săptămână de concediu în județul Covasna. Pot spune că sunt foarte mulțumită de ceea ce am găsit. Aveți locuri superbe, neatinse parcă de mâna omului. De asemenea ne place pensiunea, suntem mulțumiți de cameră, dar și de bucătăria de aici. Am auzit că aici se găsește cea mai bună pâine, lucru care s-a confirmat. Cât despre Nedeie, este bine că avem unde să venim. Mi se pare o atracție a acestei zone, unde, în afară de excursii și drumeții nu prea ai ce face. Așadar e binevenit orice pentru ca nici cei mici să nu se plictisească” – ne-a declarat Cristina Iordache.

Dacă e să tragem linie, putem spune că și ediția din acest an a Nedeii Mocănești de la Valea Zânelor a fost un succes. Vremea frumoasă, programele, târgul și voia bună a oamenilor au confirmat, dacă mai era nevoie, că acest eveniment își păstrează an de an farmecul.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.