ACTUALITATE 15 iulie 2013

Atenție la noile sensuri unice! [FOTO]

de Székely Emőke | 936 vizualizări

Regulile de circulație s-au schimbat pe mai multe străzi din Sfântu Gheorghe

De câteva zile a fost finalizat un proiect mai vechi al Primăriei Sfântu Gheorghe, și anume acela de a avea circulație în sens unic pe unele străzi din oraș. Șoferii încă nu s-au obișnuit, dar spun că nu este o măsură rea mai ales în cazul străzilor înguste, pe care mașinile parchează pe ambele sensuri, și astfel nu încap încă două mașini una lângă alta.

Strazi sens unic Sfantu Gheorghe iulie 2013 - 3

Noi reguli în oraș

S-a schimbat circulația pe străzile Kőrösi Csoma Sándor, Bisericii, Daczó și Voican, astfel: dacă venim dinspre centru spre Kőrösi Csoma Sándor, putem intra doar până la clădirea IPJ sau SRI, de unde va trebui să o luăm pe strada Martinovics Ignác (care este de asemenea cu sens unic), sau să întoarcem spre centru. Pe strada Bisericii se poate intra doar de pe strada Ciucului, sensul de mers fiind către piața Kalvin (Trei Trandafiri). De pe strada Bisericii se poate intra pe Kőrösi Csoma Sándor. Pe strada Daczó se poate circula în sensul către strada Ciucului, iar pe strada Voican sensul de mers este invers, dinspre strada Ciucului către Erege. De altfel, și strada Oltului a devenit cu sens unic, sensul de mers fiind de la ISU spre centru.

Polițiștii au dat informații, nu amenzi

În primele zile ale noilor reguli, polițiștii din Sfântu Gheorghe s-au deplasat pe străzile cu sens unic și au dirijat circulația pentru a-i obișnui pe șoferi cu schimbările. Reprezentantul IPJ Covasna Tóth Sigismund ne-a declarat că deocamdată șoferii nu au fost amendați. „Colegii mei i-au dirijat pe șoferi să se obișnuiască cu noile reguli. Așa se întâmplă de fiecare dată când pe o stradă se face circulație într-un singur sens” – spune Tóth Sigismund. De altfel, și localnicii ajută în acest sens, un bărbat care are o mică afacere în zonă spune că nu ezită să iasă din magazin și să le facă semn șoferilor neatenți că pe aici nu se intră. „Nu se uită la indicatoare, merge fiecare cum s-a obișnuit. Mai ies și le fac semn să întoarcă pentru că am fost și eu amendat pentru neatenție și este neplăcut, așadar de ce să nu ajut?” – ne-a declarat bărbatul.

Strazi sens unic Sfantu Gheorghe iulie 2013 - 2

Piste pentru bicicliști

Pe străzile cu sens unic, pe o parte a acestora s-au marcat locuri de parcare, iar pe cealaltă piste pentru bicicliști, spre bucuria celor care se deplasează pe două roți. „Mie îmi pare bine că încet-încet se vor lega pistele de bicicliști, așadar cred că în curând vom avea piste în tot orașul. Ceea ce mă deranjează este faptul că unii șoferi nu știu ce este o pistă de bicicletă și cred că este parcare. Dar vom trece peste aceste obstacole, dacă va fi nevoie, vom face din nou flashmob-uri, vom vedea” – ne-a declarat un tânăr biciclist. Declarația vine după ce în urmă cu câteva zile bicicliștii au protestat pe strada Oltului din Sfântu Gheorghe, recent renovată, unde pista pentru bicicliști a fost ocupată de mașini. Pe atunci șeful Poliției Locale, Hadnagy István, spunea că va înăspri controalele în acest sens.

Localnici mulțumiți

O pensionară de pe strada Bisericii ne-a declarat că nu o prea interesează noile reguli de circulație de pe strada ei, ea se bucură că în sfârșit s-au terminat lucrările. „Este frumos acum, înainte ba era noroi, ba era un praf de intra și în casă. Eu nu am mașină, deci nu mă interesează cine din ce sens circulă, dar dacă este ordine, cu atât mai bine. Am întâlnit de mai multe ori șoferi care se certau, nu se înțelegeau cine ar fi trebuit să treacă, cine să oprească. Am văzut că s-au făcut și piste pentru bicicliști, poate așa mai lasă lumea mașina acasă și mai merg și cu bicicleta că e mai sănătos” – este de părere bătrâna.

Un alt domn spune că orice schimbare este ciudată la început, până când oamenii se obișnuiesc. „Am auzit cum unii spuneau că de ce a fost nevoie de așa ceva, că dacă până acum ne-a fost bine așa, acum de ce nu mai e bine. Ei bine, nu sunt de acord cu asemenea afirmații pentru că aceste schimbări s-au făcut pe baza unor studii sau sesizări de la oameni. Dacă cei abilitați consideră că astfel vor fluidiza traficul, vor reduce riscul de accidente, să o facă. Eu ca localnic pe strada Kőrösi Csoma Sándor nu am absolut nimic împotrivă” – este de părere bărbatul.

Strazi sens unic Sfantu Gheorghe iulie 2013 - 1

Lucrările continuă

Străzile din Sfântu Gheorghe sunt în continuare un imens șantier, lucrările de modernizare fiind în toi. Reprezentantul Primăriei Sfântu Gheorghe, Bíró László, spune că la ora actuală se lucrează pe mai multe străzi din oraș, dând și câteva exemple: „Pe strada Borviz am asfaltat trotuarele, cablurile electrice, internet și televiziune prin cablu au fost montate în pământ și am pus și noii stâlpi de iluminat. Aici urmează să schimbăm țevile de apă, după care vom turna și ultimul strat de asfalt. Pe străzile Victor Babeș, Porumbeilor și Vulturului am schimbat conductele de gaz, momentan se lucrează la modernizarea iluminatului stradal. Se lucrează și pe strada Kossuth Lajos, unde muncitorii schimbă conductele de apă. Situația este asemănătoare și pe străzile Konsza Samu sau Gödri Ferenc” – spune Bíró László.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Zica, 20 iulie 2013
Si la anul vor incepe sapaturile si pe noile strazi? Ca sa arate precum restul orasului?
Banciu Constantin, 17 iulie 2013
Poate ne spune domnul Biro L, cand vom putea avea acces civilizat, cei care locuim in blocul 18, str. 1 Decembrie 1918 (prin strada Sporturilor sau Puskas Tivadar).In aceasta zona, din 1985 pana in citeste integral
b.tibor, 16 iulie 2013
cu strada sporturilor nu aveti de gind sa faceti nimic??? cred ca cel mai nimerit ar fi si aici sensul unic din cauza masinilor parcate pe ambele sensuri....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.