STIREA ZILEI 3 septembrie 2013

Observații de păsări și stele în Deltă [FOTO]

de Székely Emőke | 1215 vizualizări

Tabara Delta Dunarii ornitologie august 2013 - 10

Tabara Delta Dunarii ornitologie august 2013 - 07

Tabara Delta Dunarii ornitologie august 2013 - 05

Tabara Delta Dunarii ornitologie august 2013 - 02

Tabara Delta Dunarii ornitologie august 2013 - 01

Aproape 100 de persoane au participat la o tabără de ornitologie în Delta Dunării, la care Asociaţia Pentru Comunitate a fost partener

Zeci de ornitologi din toată țara, amatori și profesioniști, copii și adulți, și-au dat întâlnire la Maliuc în Delta Dunării, apoi la mare, la Vadu, în tabăra anuală de ornitologie organizată de Societatea Ornitologică Română. Vremea frumoasă, voia bună și deschiderea tinerilor către ceva nou au contribuit din plin la succesul evenimentului.

Tabere încă din 1996

Profesorul Eugen Petrescu organizează aceste tabere din anul 1996. Ne-a spus cu mândrie că din primele generații de copii care au venit în această tabără sunt câțiva care sunt deja doctori în domeniu. „Din punctul meu de vedere, de atunci tabăra a involuat, nu mai există acel interes față de activitățile de ornitologie. Dar mă bucur că există totuși copii interesați de această activitate, precum și de cele conexe. De fapt, este binevenită orice fel de activitate care le mai trezește copiilor setea de cunoaștere, cum ar fi activitățile de astronomie sau cele de prim ajutor” – ne-a declarat Eugen Petrescu.

Un nou început

Anul acesta în tabăra SOR au participat și 20 de copii selectați la concursul de ornitologie care a avut loc la Sfântu Gheorghe în luna iunie. „Acest concurs, precum și tabăra fac parte din proiectul „Salvează Delta! Scrie Viitorul!”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, implementat de Societatea Ornitologică Română, sucursala Covasna și Cercul de Ornitologie „Mugurar” de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe. Astfel noi ne-am implicat printr-un transfer de know-how și empowerment, și i-am implicat pe cei 20 de copii în promovarea și conservarea ariilor protejate. Având în vedere acest aspect, putem spune că este un nou început, unul promițător” – ne-a declarat reprezentantul SOR, sucursala Covasna, Cătălin Lazăr. Coordonatoarea concursului de la Sfântu Gheorghe, Ana Maria Lazăr, ne-a spus că observarea și înțelegerea păsărilor este un mod inedit și viabil în procesul de înțelegere a importanței biodiversității. „S-a dovedit faptul că apărarea mediului prin observarea păsărilor este unul viabil, pentru că înțelegând păsările, acești elevi vor înțelege mai bine și importanța ocrotirii mediului” – este de părere Ana Maria Lazăr. Aceasta a precizat că activitățile ornitologice din tabără au avut la bază practica, și nu teoria, copiii, elevii au învățat „prin obiectivul binoclurilor” aspecte legate de diferitele specii.

Observarea păsărilor

Fiind vorba de tabăra organizată de SOR, principala activitate a fost observarea păsărilor din Deltă, în special a celor de pe lacul Furtuna. Elevii și-au notat conștiincios în caiet în fiecare zi ce fel de specii au văzut, pe care le-au identificat cu ajutorul unor aparate speciale sau cu ajutorul profesorilor. Cunoștințele s-au acumulat treptat în primele zile, iar listele cu speciile văzute pe lac erau din ce în ce mai lungi. „Am fost și anul trecut în această tabără și îmi place. Domnul și doamna Petrescu ne-au învățat multe, am fost și la concursul de ornitologie de la Sfântu Gheorghe, unde de asemenea am învățat multe. Vreau să continui să învăț despre specii și să mă fac biolog” – ne-a declarat o elevă de liceu din Tulcea.

Asociaţia Pentru Comunitate, partener al taberei

Asociația Pentru Comunitate, cunoscută pentru faptul că promovează educația non formală, a participat ca partener la această tabără. Voluntarii organizației le-au pregătit participanților programe alternative de astronomie, iar tainele universului i-au captivat pe cei mici și cei mari în același timp. „Nu mă așteptam la o asemenea deschidere din partea copiilor și a adulților, având în vedere faptul că nu a fost vorba de o tabără de astronomie. Observațiile însă au captivat atenția participanților, ceea ce ne bucură mult, și este dovada faptului că adolescenții, copiii, dar și adulții au o sete de cunoaștere” – ne-a declarat unul dintre voluntarii APC, responsabil cu introducerea participanţilor în tainele astronomiei. Tinerii au avut tot felul de întrebări legate de Univers, de la unele bine punctate până la altele care aparțin de domeniul SF. În orice caz, cei de la APC au încercat pe cât posibil să dea răspunsuri exacte, în limita cunoștințelor, pentru că vorbim totuşi de astronomi amatori. De asemenea, reprezentanții APC au profitat de ocazie pentru a-i invita pe cei prezenți la o nouă ediție a Zilei Astronomiei, ce va avea loc în octombrie.

Activități de prim ajutor

În tabără au fost invitați și câțiva voluntari de la SMURD Sibiu care le-au ținut celor mici și celor mari lecții de prim ajutor, dar au organizat și un concurs de profil, pentru ca în caz de nevoie toată lumea să știe ce are de făcut. Printre participanții la tabără s-a numărat și Răzvan, un puști de 10 ani, care anul trecut a fost salvat de SMURD Sibiu după ce a suferit arsuri, iar anul acesta a venit în tabără știind exact ce vrea să devină când va fi mare: paramedic SMURD.

Aproape 30 de parteneri

Cătălin Lazăr ne-a mărturisit că la succesul acestei tabere au contribuit relațiile interumane, dar și colaborările care s-au dovedit a fi unele de succes între organizatori și diferite asociații sau firme. „Fără falsă modestie vreau să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri, care nu au fost puțini, aproape 30, pentru implicarea de care au dat dovadă. Până la urmă fiecare a contribuit cu ce a putut, dar a făcut-o cu pricepere și suflet, ceea ce s-a văzut. Planurile și activitățile SOR – Filiala Covasna nu se opresc aici, mai ales pentru că la începutul acestei luni Cercul de Ornitologie „Mugurar” a fost prezentat ca un exemplu de bună practică în cadrul unui proiect internațional. Acest lucru ne onorează și ne responsabilizează în același timp” – spune Cătălin Lazăr.

După câteva zile petrecute în Deltă, participanții la tabără au plecat la mare, unde au continuat observarea migrației păsărilor și au continuat să lege prietenii. Apoi toată lumea și-a făcut bagajele și a plecat spre casă cu speranța că se vor reîntâlni sănătoși la anul. Participanții din Sfântu Gheorghe însă se pot întâlni sâmbătă la Casa de Cultură „Kónya Ádám”, unde va avea loc vernisajul unei expoziții de fotografie din Deltă, precum și proiecția filmului „Delta Dunării, Un Paradis Aproape Pierdut”. Evenimentul va începe la ora 19, iar intrarea este liberă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.