ACTUALITATE 16 octombrie 2013

Două grădinițe din Sfântu Gheorghe și Covasna, partenere „pentru prietenie” [FOTO]

de Monica Vrânceanu | 821 vizualizări

Grădinița Csipike din Sfântu Gheorghe și Grădinița cu program prelungit a Școlii Avram Iancu din Voinești – Covasna derulează în această perioadă proiectul „Prietenia – iubire fără aripi”. Parteneriatul include 40 de preșcolari din cele două grădinițe, iar ideea acestuia a pornit de la faptul că cei mici trebuie să învețe să trăiască în relații cu cei din jur, dezvoltând stări afective pozitive, concretizate prin prietenii armonioase. Grupul ţintă al proiectului sunt grupele mijlocii de la Grădiniţa de copii Csipike și Grădiniţa cu Program Prelungit Covasna și educatoarele acestora.

Reprezentanta Grădiniței Csipike, prof. de învățământ preșcolar Roxana Suciu, ne-a declarat că tocmai în aceste idei ale proiectului s-a decis o lărgire a sferei de prietenie, încheindu-se astfel parteneriatul educațional între preșcolari din cele două orașe – Sfântu Gheorghe și Covasna.

În cadrul parteneriatului dorim să facem cunoscute cât mai multe lucruri despre noi şi copii, să legăm prietenii, să facem schimb de experienţă şi de idei, să cunoaştem aspecte din viaţa copiilor. Prin vizitele reciproce și prin întâlnirile dintre copiii şi educatoarele celor două grădiniţe dorim să formăm o punte de legătură între cele două oraşe, iar preşcolarii să înţeleagă prietenia, normele de convieţuire socială, precum şi necesitatea adaptării comportamentului propriu la cerinţele grupului cu care vin în contact”, a explicat Roxana Suciu.

Prima întâlnire din proiect a avut loc acum câteva zile, când cei din Covasna au fost gazde și au derulat cu cei din Sfântu Gheorghe jocuri de cunoaștere cu activitatea practică – Hora Prieteniei. Copiii din Covasna au pregătit și o surpriză oaspeților – o plimbare cu Minicarul,  pus la dispozție de Primăria orașului. Minicarul transportă de obicei turiștii din centrul staţiunii până la Valea Zânelor, iar astfel s-a atins o parte din caracteristicile cheie ale educației outdoor – posibilitatea contactului direct al copiilor cu natura, un mediu relaxant, liber, fără constrângerile impuse de convenționala sală de clasă.

În cadrul proiectului, care se desfășoară din octombrie 2013 până în iunie 2014, se vor urmări respectarea normelor de comportare în societate, educarea abilităților de relaționare, comportamentele de cooperare. În plus, prin acest proiect se vor deprinde comportamente adecvate calităților de gazdă și musafir precum și educarea trăsăturilor pozitive de voinţă şi caracter, a unei atitudini pozitive faţă de sine şi faţă de ceilalţi.

Este foarte important pentru cei mici să trăiască direct aceste experiențe, să le simtă, nu doar să li se vorbească despre ele. Puterea exemplului este mare la aceste vârste, iar un lucru făcut se poate întipări pozitiv în caracter și comportamentul viitor”, a mai spus Roxana Suciu.

Proiectul are și o parte culturală, căci prin activitățile comune, cei mici vor ajunge să vină în contact cu noţiuni de istorie, tradiţii și folclor românești, specifice zonei Voineștiului și atent păstrate acolo.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.