ACTUALITATE 31 octombrie 2013

Salarizare în Sănătate în funcție de performanță

de Monica Vrânceanu | 424 vizualizări

Sindicaliștii din sistemul sanitar covăsnean vor salarii pe criterii de performanță și o lege a malpraxisului orientată pe despăgubiri

Sindicatul Tesa din Spitalul Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe și Sindicatul Medicilor Covasna, afiliate Federației Solidaritatea Sanitară (FSS), au depus la Ministerul Sănătății o serie de propuneri pentru viitoarea Lege din sistemul sanitar.

Președintele Sindicatului Tesa din Spitalul Judeţean, Sorin Văcăruș, a declarat că propunerile vizează problemele personalului din Sănătate – lipsa acută de cadre care supraîncarcă norma de lucru în vreme ce numeroase ore suplimentare nu sunt plătite, lipsa acută de materiale sanitare și medicamente, migrația cadrelor medicale și a personalului în general – toate acestea ducând la deteriorarea calității și cantității serviciilor medicale.

În consecință, cei de la FSS Covasna au propus stabilirea clară a serviciilor medicale la care au dreptul pacienții – definirea exactă a pachetului de bază la nivelul pentru care sistemul are resurse generale, organizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate – inclusiv prin scoaterea sa din bugetul consolidat al Statului, astfel încât să existe o linie separată și autonomă de colectare a cotizațiilor la Sănătate, funcționalizarea cardului de asigurat astfel încât să se știe exact și în timp real cine e și cine nu e asigurat.

Cei din FSS Covasna susțin demersurile Federației la nivel național, iar un prim punct este cel legat de Legea Malpraxisului.

„Noua lege nu aduce mari diferențe, de aceea considerăm oportună o lege pentru despăgubirea pacienților prejudiciați. Accentul legii trebuie mutat de pe neglijență – care poate fi a medicului dar și a sistemului în sine, care nu asigură condițiile optime și complete întregului act medical, pe despăgubirea pacienților. Numai în 2012, firmele de asigurări au încasat 45 de milioane de euro; la pacienți s-au întors doar 2 milioane de euro – și asta nu e echitabil”, a explicat Văcăruș.

Acesta a mai arătat că se dorește delimitarea clară a pachetelor de bază în funcție de contribuție, iar Statul să asigure finanțarea pentru cei neasigurați, însă în mod concret. Se mai dorește înființarea Protocoalelor terapeutice, care în prezent nu există și presupun clar, la fiecare diagnostic, ce proceduri trebuie urmate – de la investigații până la medicație.

Salarizarea trebuie să fie în funcție de performanță, însă aceste criterii de performanță să fie clare, iar polii de evaluare să nu fie doar șefii ci inclusiv Serviciul de Resurse Umane și colegii selectați aleatoriu. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a aprobat propunerea noastră ca aplicabilă medicilor, în vreme ce noi am solicitat pentru fiecare angajat din sistem; în cele din urmă s-a ajuns la un compromis: se va aplica medicilor și echipei medicale”, a explicat Văcăruș, precizând că propunerea mai arată faptul că nivelul minim al salarizării va fi, în aceste cazuri, „salariul actual”.

FSS consideră că introducerea echității și a spiritului de competență în sistem, creșterea finanțării sistemului sanitar și cheltuirea eficientă a resurselor colectate pot schimba destinul sistemului, în timp.

Sorin Văcăruș a mai spus că Sindicatul Tesa din Spitalul Judeţean și Sindicatul medicilor vor continua să susțină acțiunile FSS. Cele două entități de la nivel județean însumează 420 de membri, urmând să se constituie oficial în FSS Covasna la începutul anului viitor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.