ACTUALITATE 5 noiembrie 2013

Grevistul Stătulescu nu recunoaște, în continuare, Baroul Covasna

de Monica Vrânceanu | 924 vizualizări

Avocat Cristinel Statulescu greva foamei octombrie 2013 - 02

Bărbatul aflat în greva foamei în fața Judecătoriei Sfântu Gheorghe, Cristinel Stătulescu, cel care susține că este avocat și acuză magistrații covăsneni de faptul că-i refuză dreptul la a-și profesa meseria, va continua această formă de protest. Bărbatul ne-a declarat că nu poate fi de acord cu niciuna dintre declarațiile decanului Baroului Covasna, Sabin Calinic, potrivit cărora Stătulescu nu ar avea dreptul de a profesa avocatura deoarece nu este înscris în Baroul Covasna al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR).

Cristinel Stătulescu insistă pe faptul că UNBR și toate barourile sale din țară „se află în afara legii”, susținând totodată că aceste entități „nu au acte de înființare”. Cristian Stătulescu s-a declarat totodată jignit de atitudinea decanului Sabin Calinic, care i-a pus la îndoială studiile de Drept și a precizat că diploma de licență i-a fost ridicată abuziv, alături de alte documente, pe 5 iunie 2013, de către subcomisarul Bogdan Pârvan. Statulescu a precizat că are documente care atestă dreptul său de a purta roba de avocat, precum și faptul că are dreptul prin lege de a exercita meseria de avocat.

Calinic face apel la Legea Avocaturii

La rândul său, decanul Baroului Covasna, Sabin Calinic, a declarat că tot ceea ce se întâmplă reprezintă firescul aplicării legii și a dat asigurări că nu este vorba despre vreo hărțuire a lui Cristinel Stătulescu.

În acest sens, Calinic a făcut apel la Legea 51 a Avocaturii – Legea profesiei de avocat, republicată în 2011, consolidată cu OUG 10/2011. Astfel, în Capitolul I – Dispoziții Generale ale Legii, se arată clar la Articolele 2 și 3 că (2) Profesia de avocat se exercită numai de avocații înscriși în tabloul baroului din care fac parte, barou component al UNBR (…), (3) Constituirea și funcționarea de barouri în afara UNBR sunt interzise. Actele de constituire și de înregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatată și din oficiu”. De asemenea, în Capitolul IX – Dispoziții tranzitorii și finale, se arată că (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative ori au fost încuviințate prin hotărâri judecătorești să desfășoare activități de consultanță, reprezentare sau asistență juridică, în orice domenii, își încetează de drept activitatea. Continuarea unor asemenea activitați constituie infracțiune și se pedepsește potrivit legii penale”. Textul integral al Legii poate fi accesat la adresa www.unbr.ro.

Nu transformăm ziarul în „câmp de bătaie”

Ziarul nostru v-a prezentat în ultimele zile detalii referitoare la greva foamei pe care Cristinel Statulescu a inițiat-o în fața Judecătoriei Sfântu Gheorghe, unde a amplasat și un panou pe care a inscripționat numele unor judecători, al unui procuror, unui avocat și al unui polițist despre care afirmă că ar reprezenta „corupția locală”. Decanul Baroului Covasna, Sabin Calinic, a explicat atunci situația, arătând că Statulescu nu poate profesa din moment ce nu e membru al vreunui barou din cadrul UNBR. A urmat apoi un schimb de drepturi la replică. Odată cu acest articol însă, „Observatorul de Covasna” va înceta să se transforme în „câmpul de bătaie” al celor două tabere, lăsând organele competente să facă lumină în acest caz și urmând ca după luarea unei decizii să informeze cititorii despre deznodământul întregii chestiuni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.