ACTUALITATE 29 noiembrie 2013

Antal Árpád cere împiedicarea Noii Drepte de a intra în Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 1326 vizualizări

Primarul mun. Sfântu Gheorghe refuză în continuare să participe la manifestările de Ziua Naţională

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a lansat joi un apel către Prefectura Covasna, Biserica Ortodoxă și organizațiile non-guvernamentale românești, cerându-le să ia poziție față de anunțata participare a Noii Drepte la manifestările dedicate Zilei Naționale a României la Sfântu Gheorghe.

Antal Árpád a declarat joi că prezența Noii Drepte nu este agreată la Sfântu Gheorghe, deoarece aceasta ar putea genera tensiuni, cunoscută fiind atitudinea extremistă a membrilor săi. Primarul a spus însă că, cu toate acestea, nu are mijloace legale la îndemână prin care să poată opri intrarea celor de la Noua Dreaptă în oraș. În consecință, Antal consideră că e responsabilitatea părților române să facă ceva în această privință.

„Cred că dacă cei de la Noua Dreaptă voiau să sărbătorească 1 Decembrie mergeau la Alba Iulia, dar vin aici ca să ne supere. Cer prin presă și voi cere și oficial ca Prefectura, Biserica și ONG-urile românești să intervină cumva, să le ceară să nu vină. Dacă nu o fac, atunci pentru orice incident va avea loc, ei vor fi responsabili”, a spus primarul Antal.

În replică, prefectul Dumitru Marinescu a ținut să îi amintească primarului Antal Árpád că, îi convine sau nu, Primăria Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean sunt, la rândul lor, parteneri organizatori ai manifestărilor de Ziua Naţională. În consecință, au aceeași responsabilitate pe care o pretind de la alții.

„Și ei sunt organizatori, așa că responsabilitatea e a tuturora. Trebuie să conlucrăm cu toții pentru ca totul să iasă bine. Nu am cum să cer cuiva să nu vină, mai ales că nu-mi garantează nimeni că nu se vor comporta civilizat. Nu văd ce rău fac dacă vin și flutură drapelul, bucurându-se alături de noi de această zi. Mesajul meu este acela că poate participa oricine la aceste manifestări, atâta vreme cât se poartă civilizat. Prefectura conlucrează cu organele de ordine, care vor fi prezente și gata de intervenție”, a spus prefectul Marinescu.

Antal vrea o altă dată pentru Ziua Națională a României

Întrebat dacă în acest an va da curs invitației de a participa la manifestările de 1 Decembrie din Piața Mihai Viteazul, primarul Antal Árpád a spus răspicat că nu o va face, deoarece nu s-a schimbat nimic faţă de anul trecut, adică nu a fost schimbată data Zilei Naţionale şi nu au fost respectate promisiunile făcute maghiarilor în 1918, la Alba Iulia.  Primarul a spus că maghiarii din România ar putea sărbători de Ziua Naţională doar dacă s-ar alege o altă dată în locul celei de 1 Decembrie sau dacă s-ar respecta promisiunile făcute la 1 decembrie 1918 maghiarilor și secuilor. În context, Antal a ținut să salute inițiativa liberalilor de a organiza o dezbatere prin care 1 Decembrie să devină „sărbătoarea poporului român”, în vreme ce pentru Ziua Națională să fie aleasă o altă dată, care să nu aducă atâta durere maghiarilor.

_______________________________________________________________________________________________

Luare de poziţie

Am aflat cu profundă îngrijorare că o mişcare extremistă, antisemită şi antimaghiară intenţionează să participe la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României în municipiul Sfântu Gheorghe.

Având în vedere faptul că membrii acestei mişcări extremiste au mai participat la aceste evenimente în anul 2009, putem afirma că scopul lor nu este de a sărbători, ci de a jigni şi provoca comunitatea maghiară.

Respingem orice formă de extremism, indiferent de originea acestuia, şi comemorăm victimele regimurilor anti-omeneşti, prin inaugurarea în anul trecut a parcului Memorial ’56 pentru victimele comunismului şi prin inaugurarea în anul 2014 a parcului în memoria victimelor Holocaustului.

Fiind preocupaţi de siguranţa şi ordinea publică în municipiul Sfântu Gheorghe, de buna convieţuire a cetăţenilor aparţinând diferitelor etnii, suntem convinşi că pentru a clădi un viitor sigur pentru comunitatea noastră avem nevoie de recunoaşterea greşelilor trecutului şi încredere reciprocă.

Dacă vrem să ne construim o societate sănătoasă nicio comunitate, indiferent de componenţa etnică nu se poate identifica cu ideile propagate de mişcările extremiste.

Facem apel către Instituţia Prefectului Judeţului Covasna şi Guvernul României de a se delimita de aceste formaţiuni extremiste şi de prezenţa lor în municipiul Sfântu Gheorghe.

În cadrul şedinţei Consiliului Local al municipiului Sfântu Gheorghe din data de 28 noiembrie 2013 această luare de poziţie a fost adoptată în unanimitate de către participanţi: patru consilieri de naţionalitate română (Rodica Pârvan şi Rădiţa Palela de la PSD, Marilena Profiroiu şi Mădălin Guruianu de la PNL) şi paisprezece consilieri de naţionalitate maghiară.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
Jhon Balcan, 9 august 2014
Bozgori imputiti, afara din Romania.. nu avem nevoie de bozgori tiganasi ca Robert Gabor prin Romania.. sa va dau la c*** ..
Ura naste ura, 2 decembrie 2013
...incredibil cata nesimtire si ura etnica, se poate citi in randurile de mai sus. Se simte ca cei care au scris comentariile, sunt vinituri din partile de sud si est ale tarii, care ar dori sa citeste integral
HH, 1 decembrie 2013
UN MASCARICI NATIONALIST - ARPAD ANTAN !
alex, 30 noiembrie 2013
La Multi Ani Romania! La Multi Ani romani!
ion, 30 noiembrie 2013
chiar nu pot pricepe de ce sunt suparati ungurii pe 1918 , tot atunci s-a infiintat si ungaria dupa o absenta de 500 de ani cand a fost sub turci si sub austrieci.
ion, 30 noiembrie 2013
propun sa fie demisi toti bugetarii care au 2 cetatenii
Gangam style, 29 noiembrie 2013
Haha Tu naiv la tine Mihai... Crezi euzimbesc la tine si zimbet sincer mereu? Tu crezi eu blind si civilizat cu tine dar eu radical in suflet meu. Lideri nostri ajuns acolo pentru ca reprezinta citeste integral
mihai, 29 noiembrie 2013
pacat ca gandesti la fel ca politicienii maghiari,noi cu ei avem probleme!ei se transforma in grofi locali,ei au promise locuri calde,ei va manevreaza! cu maghiarii de rand,care traiesc la citeste integral
Gangam style, 29 noiembrie 2013
Noi nu vrei să trăiești in pace cu romanii.... Vrem sa intimidam la ei, sa trăiește in friche de aia ales lideri ca Antal si Guruianu sa fie clar ce vrem. Noi ungurii si secuii vrem putem face citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.