ACTUALITATE 6 ianuarie 2014

Adrian Năstase s-a întors la închisoare

de Covasna Media | 470 vizualizări

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, luni, pe Adrian Năstase la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul Zambaccian, pentru luare de mită. De asemenea, soția sa a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia judecătorilor este definitivă.

Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi 3 ani pentru şantaj, astfel că va executa 4 ani de închisoare.

De asemenea, fostului premier i se înterzic pe o perioadă de 5 ani unele drepturi, în timp ce Dana Năstase are aceleași interdicții pe o perioadă de 4 ani. Ea are o perioadă de încercare de 8 ani.

Asupra bunurilor mobile şi imobile ale familiei Năstase s-a menţinut sechestrul asigurator, şi s-a decis confiscarea sumei de 1.824.303,72 lei.

Curtea Supremă va contopi pedeapsa de 2 ani cu executare din dosarul Trofeul Calităţii cu cea din acest dosar şi va rezulta o pedepsă totală de 4 ani cu executare. Cu toate acestea, Năstase beneficiază de prevederea conform căreia după împlinirea vârstei de 60 de ani, condamnaţii vor efectua doar o treime din pedeapsă.

În primă instanţă, fostul prim-ministru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj și achitat pentru luare de mită. Totodată, soția sa, Dana, a fost condamnată în prima instanță  la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", dar a fost achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj. Amândoi au contestat deciziile.

Concret, Adrian Năstase este acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La ultimul termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase.

De cealaltă parte, apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocaţi, a arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe şi documente fără relevanţă juridică, mărturii contradictorii şi acuzaţii ce nu există în materialitatea lor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.