ACTUALITATE 8 ianuarie 2014

De joi se pot plăti taxele și impozitele locale

de Monica Vrânceanu | 490 vizualizări

Cine îşi plătește dările acum primește reducere de 10%

Contribuabilii din Sfântu Gheorghe se pot achita, începând de astăzi, de plata taxelor și impozitelor aferente anului 2014. Și pentru că plata integrală a acestor dări până pe 31 martie aduce o reducere de 10%, la Direcția Publică a Finanțelor Locale Sfântu Gheorghe se așteaptă o perioadă aglomerată, care va culmina spre finele lui martie.

Reprezentanta Direcției, Iozsa Emese, ne-a declarat că până acum s-a lucrat exclusiv la prelucrarea ordinelor de plată de anul trecut, fiind necesare mai multe operațiuni de introducere în baza electronică a datelor. Tocmai de asta, nu s-a dat startul la plata taxelor și impozitelor locale pe 2014 decât pe 9 ianuarie.

„Suntem obișnuiți ca din cauza reducerii de 10% să fim asaltați în aceste prime zile, mai ales de către pensionari, pentru că ei sunt cei care vor să scape de o grijă încă de la începutul anului. În mod paradoxal, sunt cei mai conștiincioși contribuabili, chiar dacă nu au cele mai mari posibilități financiare”, a explicat Iozsa Emese.

Referitor la îmbulzeala care va începe de azi, Iozsa a explicat că funcționarii s-au obișnuit cu aceasta și sunt pregătiți, mai ales că deși există și alte modalități de achitare a dărilor – prin card, internet banking, online, oamenii preferă să vină la sediul Direcției, inclusiv firmele.

În ceea ce privește gradul de încasare pe anul trecut, acesta a fost unul foarte ridicat, atât la persoane fizice cât și juridice. Iozsa Emese a explicat că din debitele stabilite pentru 2013, persoanele fizice au achitat impozitele pe clădiri și terenuri în proporție de 85,5%, iar cele pentru mijloace de transport în cuantum de peste 75%. La rândul lor, persoanele juridice – în afară de firmele și societățile aflate în procedură de faliment, au achitat 91% din impozitele pe clădiri, 90% din cele pe mijloace de transport și 81% din cele aferente terenurilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.