Covasna Media Group|Duminica, 28 August, 2016

Scrisoare deschisă împotriva desfiinţării Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan” 

Şcoala Generală "Nicolae Colan"

Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan”, prin reprezentanţii ei legal constituiţi, protestăm prin prezenta împotriva propunerii Administraţiei locale a municipiului Sf. Gheorghe de desfiinţare a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan” pentru un singur motiv: acela al efectivelor reduse de elevi la gimnaziu, secţia română, precum şi absorbţia elevilor de către Şcoala Gimnazială „Ady Endre”.

Vrem să vă supunem atenţiei argumentele noastre solide care contravin opiniei Consiliului Local:

– nu este relevantă închiderea unei şcoli pe principiul că în prezent gimnaziul – secţia română are efective mai mici de elevi. Trebuie privit în perspectivă, şi aici putem sublinia că şcoala noastră are efective bune la ciclul primar şi grădiniţă;

– în plus, şcoala se află într-un cartier cu blocuri ANL în care sunt familii tinere cu copii de vârste mici, mai mult decât atât, aici locuiesc mulţi copii aflaţi în plasament, care preferă această şcoală;

– absorbţia de către Şcoala „Ady Endre” a elevilor de la Şcoala „Nicolae Colan” nu se va realiza deoarece această şcoală este situată în cartierul Gării care este separat de restul oraşului datorită râului Olt, iar podul care-l traversează are un trafic intens; tendinţa este spre centru şi nu spre Gară;

– poziţia geografică a şcolii noastre este favorizată şi de faptul că se află la jumătatea distanţei dintre cartierul Gării şi centru: Şcoala „Nicolae Colan” a fost şi este frecventată de elevi atât din Şcoala „Ady Endre” cât şi din preajma acesteia pentru ambient, dar şi pentru calitatea actului educaţional. Toţi au afirmat: „Asta da, şcoală!”;

– „Nicolae Colan” este cea mai nouă şcoală din municipiul Sf. Gheorghe, fiind construită după standarde moderne (datând din 1994); Şcoala „Ady Endre” este o şcoală veche, fără dotări, necesitând investiţii mari dacă se vrea să se ajungă la un nivel cât de cât apropiat de cel al Şcolii „Nicolae Colan”, iar efectivele de elevi sunt apropiate de cele ale noastre;

– Şcoala „Ady Endre” are o poziţie înghesuită între locuinţe particulare, cu spaţii recreative mici şi unde se crează tensiuni frecvente între elevi şi vecini;

– aspectul interior al Şcolii „Ady Endre” este neospitalier, cu senzaţie frecventă de frig în sezonul rece, cu o arhitectură liniară, monotonă, cu mobilier vechi, deteriorat, excepţie făcând cancelaria şi biroul directorului, fără dotări corespunzătoare;

– în Şcoala „Nicolae Colan” s-au realizat îmbunătăţiri permanente ale bazei materiale sporind aspectul estetic şi funcţional;

– funcţionarea Şcolii „Nicolae Colan” necesită un buget mai mic decât Şcoala „Ady Endre”, adevăr recunoscut şi de autorităţile locale;

– baza sportivă este formată dintr-un complex alcătuit dintr-o sală mare unde se pot desfăşura meciuri de handbal, baschet, o sală mică, funcţionale şi dotate cu vestiare şi grupuri sanitare. Complexul sportiv, dotat şi cu bazin de înot, este situat în incinta şcolii;

– terenul de sport este mai mare şi are inclus teren de handbal şi teren combinat de baschet-tenis.

– Școala „Ady Endre” are o singură sală de sport, mai mică şi în afara incintei şcolii, peste stradă, între blocurile de locuinţe, formată prin reabilitarea unei centrale termice.

– Şcoala „Nicolae Colan” dispune de 24 săli mari şi 10 mici, laboratoare de fizică, chimie, biologie, informatică, cabinete de psihologie, religie, bibliotecă cu o sală de lectură dotată cu calculator şi videoproiector care poate fi folosită şi ca sală de conferinţe.

– În cadrul şcolii funcţionează şi Asociaţia «CADINCAS», prin care s-au derulat foarte multe proiecte şi programe educative.

Citeşte şi Proiectul de reorganizare a reţelei şcolare a fost amânat

Mai mult decât atât,

– sub aspect estetic şi arhitectural, Şcoala „Nicolae Colan” este mai atractivă şi permite un ambient mult mai plăcut pentru relaţionarea elevilor români şi maghiari.

– Şcolii „Nicolae Colan” îi este arondată şi Grădiniţa „Pinocchio”, aflată în aceeaşi incintă şi care dispune de o sală de mese unde iau masa şi o parte din elevii noştri.

– rezultatele la Evaluarea Naţională de la matematică sunt superioare celor de la Şcoala „Ady Endre”: 65,22 % faţă de 15,56 % (în 2013).

Ce se va întâmpla cu Şcoala „Ady Endre” care se află şi ea în aceeaşi situaţie de scădere a populaţiei şcolare? Va dispărea natural fără să intervină autorităţile locale!

Concluzia este că în decursul a 2-3 ani vor dispărea două şcoli, iar elevii se vor înghesui în şcolile mari din centrul oraşului, care nici acum nu dispun de spaţii corespunzătoare.

Acest complex şcolar format din şcoală, grădiniţă şi bază sportivă poate primi cu uşurinţă destinaţia corectă pentru o educaţie modernă.

În timpurile actuale este nevoie de o bază modernă diversificată, care să asigure un nivel performant de studiu.

Nu trebuie să mergem prea departe în a specula şi a cere, trebuie să ajungem la baza întrebării: Ce înseamnă educaţie, învăţământ în acest context?

La această întrebare factorii respondenţi: administraţia locală şi instituţională, politicul, Ministerul Educaţiei şi părinţii trebuie să dea răspunsul cel mai competent şi să-şi asume responsabilitatea; răspuns care trebuie să fie argumentat şi complet pentru a satisface ceea ce noi numim interesul nostru colectiv: educaţia copiilor noştri, viitorul acestei societăţi şi al acestei naţiuni.

Sf. Gheorghe, 14 ianuarie 2014
Sperând în judecata şi înţelepciunea D-voastră,
Cu consideraţie şi stimă,
Colectivul cadrelor didactice al Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan”

 

Un Apel pentru salvarea Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan” a fost lansat şi de Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, apel susţinut de numeroşi intelectuali din judeţul Covasna şi din principalele centre culturale ale ţării, din rândul cărora menţionăm pe academicianul Horia Colan, din Cluj-Napoca, fiu al meleagurilor covăsnene şi pe Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan al Covasnei şi Harghitei, distinse personalităţi ale ştiinţei, culturii şi spiritualităţii româneşti contemporane, care cunosc şi apreciază în mod deosebit climatul şi performanţele Şcolii „Nicolae Colan” rostind, în numeroase ocazii, cuvinte de laudă la adresa profesorilor, părinţilor şi elevilor de la această şcoală.

Comentarii Facebook

Comentarii.

18 Răspunsuri la Scrisoare deschisă împotriva desfiinţării Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan”

 1. Kviatkovski

  Alta intrebare nu trebuie sa-ti pui decat : cum dracu s-au gasit domnii de la UDMR sa desfiinteze chiar aceasta scoala cu denumire romaneasca ?Aloooooo……USL-ule ce faci dormi ?Nu vedeti ca in Covasna sovinii udmr-isti isi fac de cap ? Vedeti daca v-ati facut mila de dracu si ati lasat-o inspector sef la invatamant pe madamme Kerestely ? Asta denota ca udmr-ul mai doreste sa aplice o lovitura sub centura romanilor cu afirmatia ca ei nu au nimic cu romanii si nu aplica legile locale pe criterii etnice. Rusine udmr rusine USL daca-i lasati pe acesti sovini sa faca ce vor ei in jud. Covasna.

   
 2. stelian

  Domnilor “consilieri” locali…romani, care ati sustinut si sustineti acasta aberatie jalnica, comasarea, desfiintarea unei scoli performante din mun Sfantu Gheorghe!
  La sedinta cu parintii din data de 14 ianuarie 014, Scoala Gimnaziala Nicola Colan, un politruc al UDMR, nu stiu cum ii zice, sustinea ca au tradat consilierii romani, deci si ei au sustinut “comasarea”! Domilor “consilieri” romani, va rog sa-mi spuneti daca aveti copii si unde invata?, cati dintre copii vostri invata la “vestita” scoala Ady Endre? Ce criterii obiective au stat la baza luarii unei asemenea decizii “geniale”, sau e vorba doar de interese strict de partid?
  Va rog sa va reveniti si sa reveniti asupra unei astfel de ticalosii si sa anulati de urgenta un asemenea demers criminal!
  Sunt parintele unui copil ce invata la Scoala Nicolae Colan, cu rezultate extraordinare la invatatura, ca urmare a unor calitati profesionale de exceptie a dascalilor de acolo si a unor standarde moderne la care se ridica Scoala Nicolae Colan. Consilierii vin si pleaca, asta-i politica, trebuie sa ramana stabilitatea, fundamentul, actul educational. Fara aceste lucruri o natiune este moarta.
  Si mai e un lucru, din ceruri, Marele Mitropolit Nicolae Colan va va afurisi pe toti “genialii” care ati creat o asemenea “opera” de comasare. La asta va pricepeti de minune, se vede unde a ajuns si tara asta. “Bravos natiune, halal sa-ti fie!”, nene Iancule, salveaza-ne!

   
  • Secui

   Stelian tată, nu te cunosc și nici nu vreau. Prostia n-are naționalitate! Aici nu este vorba de cum este „botezat” o școală, aici este vorba că se desființează o școală! Nu te salvează nene Iancu, ești pierdut. Fără școală orice națiune, popor este pierdut. Când profesorii au protestat pentru ca 6% din PIB să fie alocat învățământului unde ai fost? Ai făcut donații pentru biserică? Foarte bine, acolo va fii și viitorul acestei țări, o să ne rugăm la Dumnezeu să ne scoată din situația în care ne aflăm. Nu ne trebuie nici școli, oricum s-ar numii, nici spitale. Bucureștiul este sluga FMI, BE, BM. Treziți-vă oameni buni, aici nu este vorba de cum este denumită o școală, aici este vorba despre educație, învățământ! UE te vrea prost, UE și-a realizat obiectivul! Mâine se vor închide alte școli, în toată țara și nu vor ține cont de numele de „botez”!

    
 3. eu

  bravooooo aveti dreptate

   
 4. cip

  daca se inchide aceasta scoala performanta si vitala pentru copii, sa se stie la nivel national, sa se faca proteste din partea parintilor, sa inceteze abuzurile conducatorilor maghiari care urasc romanii.

   
 5. eu

  usl+udmr=aceeas mizerie! Unde sunteti domnu Obreja si domnu Grama?

   
 6. Rodica _Nina Secelean

  Stimaţi colegi,
  Dacă aduceaţi argumente logige, susţinute de cifre, statistici, privind calitatea actului educaţional în unitatrea dvs. îmi scoteam pălăria.
  Dar să aduceţi ca argumente în favoarea menţinerii unităţii dvs doar aspectele nefavorabile Şcolii “Ady Endre” mi se pare înjositor pentru un cadru didactic. Şansa de a fi cadru didactic într-o şcoală nouă, modernă nu vă conferă automat statul de şcoală superioară alteia.
  Vă felicit pentru rezultatele de la evaluările naţionale şi la mai mare, dar aş vrea să vă văd rezultatele cu fondul şcolar cu care se lucrează la Şcoala “Ady Endre”.

   
  • alex

   In tara asta se construiesc biserici si se desfiinteaza scoli si spitale. Vai de noi! Daca intentia este definitiva, eu cred ca este bine sa se tina cont de rezultatele obtinute de elevii fiecarei scoli, intr-o medie pe ultimii 10 ani, din care să rezulte trendul scolii. De asemenea, trebuie sa se tina cont, nu in ultimul rand, si de dotarile scolii. Daca accesul la proiectele cu fonduri europene s-ar face corect, daca inspectoratul judetean ar organiza cursuri pentru formarea de specialisti in elaborarea unor asemenea proiecte, in urma carora s-ar observa interesul mai mare sau mai mic al cadrelor didactice, as fi de acord si cu stabilirea ca argument in clasificarea scolilor, a numarului de proiecte implementate.

    
   • viorel

    Adevar graiti!

     
   • Secui

    Nici o școală nu merită desființată! Desființați finanțarea bisericilor! Desființați finanțarea campaniilor electorale din bani publici!

     
 7. eu

  Mie nu convine ca vrea sa inchide scoala Nicolae Colan copii mei sunt acolo in sectia romana romana (eu ca mama sunt maghari )una in clasa a 2 celelalt in clasa 5.Stam langa scola .De ce trebuie sa faca naveta copii cand au posibilitati sa mearga Nicioe Ciolan?Interbarea e ca care parinte are curaj sa lasa sa mearga in copil de 8 ani singura in traficul alea in gara?Noi lucram nu avem cum sa ducem copii la scola nu e un autobuz nimic in cartierul asta cum fac copii naveta spre gara?Eu sunt multumit de dascar din scola se ocupa foarte mult cu copii si am ore si in pauza au grija de copii nostii ,scoala e nou cu clasa mari au tot ce trebuie in scola ,sala de sport,biblioteca,sala de infomatica etc.Atunci de ce trebuie inchis?Ca are nume romana si nu maghara scola?Lasati pe copii in pace sa merga la scola unde au fost obisnuit si nu sa trimiteti in alta parte.Daca se inchide scola copii mei no sa mearga la Ady Endre ca nu o sa las din cauza ca sapatiu e mic in scola ,scola e veche ,nu sunt mobilate cum trebuie ,copii n-au avantajele ,ce au in Scola Nicolae Colan asa ca si acolo o sa fie lipasa de copii.

   
 8. Tiganus Ildiko

  Eu locuiesc in zona Garii, dar am copilul inscris la scoala “Nicolae Colan”. Nu m-a interesat doar locatia scolii, in primul rand am urmatit calitatea educatiei, siguranta copilului. Ori, aici nu poate sa zica nimeni, ca scoala “Ady Endre” poate oferi acestea la un nivel competitiv, de inalta calitate. In afara de faptul ca scoala “Nicolae Colan” este o constructie relativ noua, dotat cu sali mari, luminoase, geamuri termopane, calitatea invatamantului este superior fata de cel oferit de scoala “Ady Endre” Si asta nu o zic eu, o dovedesc datele afisate pe site-ul Ministerului Educatiei (www.edu.ro), rezultate obtinute la examenul de admitere in 2013. Astfel, elevii claselor a VIII-a care au urmat scoala “Ady Endre” au avut o medie generala de 5,69 (cea mai mica media de absolvire al unui elev fiind de 3,52), pe cand media generala obtinuta de absolventii scolii “Nicolae Colan” este de 7,32. Pe langa asta, 44% din elevii scolii “Ady Endre” nu au obtinut medie de trecere (nota 5), pe cand la scoala “Nicolae Colan” rata este de doar 4,35%. Datele pot fi verificate, cum am zis, pe site-ul http://www.edu.ro.
  Deci , atat din punct de vedere educativ,cat si din punct de vedere social, economic, scoala “Nicolae Colan” este NET SUPERIOR scolii “Ady Endre”.

   
 9. NU cont

  NU ne desfintat scoala !!!!!!!!!!!! hua

   
 10. dimtrie

  Foarte urat ca niste oameni “invatati” cu diplome si mai ales pedagogi, colegi sa vorbeasca despre o scoala, asa cum face colectivul Scolii Nicolae Colan. Frumos ar fi sa vorbeasca despre meritele lui, dar sa nu vorbeasca cu ura despre o alta scoala, unde pedagogii tot oameni sunt si au fost colegi, pedagogi care pun si ei suflet in tot ceea ce fac pentru elevi, pentru comunitate asa cum fac si cei de la Colan sau in alte scoli din oras. Copii mei au frecventat Sc. Nicolae Colan, mi-a placut intotdeauna, dar acum nu inteleg atitudinea asta negativa. Cu totii sunt intr-o situatie foarte neplacuta si stresanta, de ce nu incearca unit sa rezolve problema??

   
 11. Kviatkovski

  D-lor Calinic,Guruianu,d-na Parvan,D-na Palela,dvs ce faceti ? Dormiti ?Apropo d-le Antal :politia si jandarmeria nu le inchideti ? Eu cred ca ar trebui inchise pt ca au denumiri romanesti si dvs sa aduceti husarii. Ce spuneti sunteti de acord ?

   
  • Secui

   Aici este vorba de altceva Domnule! Aici este vorba de frânarea investiției în școli, problemă generate de București. Educație de care Dumneavoastră nu ați avut parte, din păcate. Nu este vorbă de ura interetnică, cum vedeți Dumneavoastră, dar cred că vorbesc „limbi străine”! Al naibi de nume românesc mai aveți, o fi dac?

    
 12. aquilareale.99.

  problema este ca aceasta este o scoala romaneasca iar epurarea etnica incepe de aici,deci nu cautati in alta parte cind totul este atit de clar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   
  • Secui

   Tu chiar ai rămas fără medicamente!

    

Adaugă Comentariu

-->