ACTUALITATE 23 ianuarie 2014

Lucrările de la Întorsura Buzăului continuă şi în acest an

de Székely Emőke | 622 vizualizări

Primarul Leca Băncilă trage linie după anul trecut și plănuiește investițiile pentru 2014

Fie că vorbim de locuințe pentru tineri, un cămin cultural renovat sau lucrări de modernizare a rețelei de apă și canalizare, administrația publică din Întorsura Buzăului vine cu vești bune. Primarul Leca Băncilă spune că anul trecut au terminat unele lucrări importante, dar au planuri și pentru acest an, pe care speră de asemenea că le vor realiza.

Cămin cultural finalizat

Comunitatea din Brădet a așteptat mai bine de doi ani să aibă un cămin cultural frumos, renovat, unde să poată organiza atât evenimente culturale, cât și sociale. Acum îl au, iar primarul Leca Băncilă spune că este o realizare, cu toate că și-ar fi dorit o lucrare mai de calitate. „Am finalizat lucrările la căminul cultural din Brădet, este preluat și dat în folosință. Este vorba de o investiție de 1,8 milioane de lei. Arată impecabil, deși nu e super finisat. Ne-au tăiat din fonduri, acesta este motivul. Este o lucrare cu rost și rol în sensul că orice comunitate, oricât de mică ar fi, trebuie să aibă un spațiu unde să își rezolve problemele. Nu numai pe cele culturale, pentru că comunitatea de aici nu se gândește foarte mult la cultură, are probleme mai importante în situația asta de criză, ci şi cele sociale, nuntă, botez” – a declarat primarul Leca Băncilă. Din valoarea totală a investiției, partea de cofinanțare a administrației publice a fost de 450.000 de lei.

Locuințe pentru tineri

Peste 30 de tinere familii din zona Buzaielor s-au mutat în casă nouă, întrucât au fost finalizate lucrările la blocurile ANL. „În total 36 de tineri au primit o casă cu două camere, în condiții bune, sunt în jur de 60 de metri. Chiria este de 130 de lei pe lună, la care se adaugă cheltuielile comune de funcționare. Cele 4 blocuri sunt poziționate într-o zonă foarte bună, liniștită, sub o pădure de pin” – spune primarul. Acesta a precizat că nu merg toate ca pe roate, întrucât unii localnici nu s-au mutat încă, iar dacă nu o vor face în 90 de zile de la repartizare, apartamentul va fi dat altei familii. „Eu le-am dat o casă ca să o folosească, nu să o țină. Este până la urmă un bun public, iar dacă cineva vrea să o țină, atunci o vom va altcuiva” – explică Băncilă, adăugând că Primăria va fi totuși înțelegătoare și va avea în vedere faptul că unele familii au făcut anumite investiții pentru această iarnă, de exemplu și-au luat lemne de foc.

Chiriaș sau proprietar?

„Apartamentele ANL au același preț peste tot, și anume 326 de euro pe metrul pătrat. În zona noastră locuințele sunt mai ieftine, așadar prețul apartamentelor ANL este mare, întrucât la întorsura Buzăului cu 20.000 de euro găsești un apartament cu 3 camere. Pe de altă parte interesul Primăriei nu este acela de a vinde aceste locuințe, pentru că la construire aportul administrației a fost de 15%, iar din prețul de vânzare nouă ne rămâne 1%, restul merge la ANL. Pe când chiria plătită este un venit al primăriei” – a declarat Leca Băncilă. Construirea blocurilor ANL de la Întorsura Buzăului a costat 7,5 milioane de lei, din care 6,5 milioane au fost asigurate de Ministerul Dezvoltării prin Agenția Națională a Locuinței, restul fiind contribuția Primăriei.

Alte blocuri ANL la orizont

Primăria Întorsura Buzăului și-a propus să mai construiască asemenea blocuri. „Am depus cerere pentru încă 60-100 de apartamente, tot în zona respectivă, așadar sperăm să avem și alte blocuri ANL în oraș. Cerere este, și acum avem familii care sunt pe lista de așteptare. În marile orașe primarii se feresc să le construiască, eu vreau să se construiască pentru că este un ajutor pentru tineri” – spune primarul. În ceea ce privește data la care vor începe lucrările, deocamdată nu se știe, însă în zonă sunt trase deja utilitățile, așadar din acest punct de vedere există un avantaj.

Grădinița arsă a fost refăcută

În altă ordine de idei, primarul spune că au fost terminate lucrările la grădinița arsă într-un incendiu izbucnit în iarna anului 2012. Pe atunci flăcările au distrus aproape în totalitate acoperişul clădirii pe o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi, iar pentru stingerea incendiului au intervenit 40 de pompieri din Întorsura Buzăului şi Sfântu Gheorghe, care au înfruntat flăcările timp de aproape cinci ore. Acum totul a fost dat uitării, întrucât copiii învață în imobilul reconstruit. „Aceste lucrări au costat 750.000 de lei, iar banii au fost alocați de la Ministerul Educației, Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local Întorsura Buzăului, iar Școala Mihail Sadoveanu a asigurat mobilierul necesar” – spune primarul.

Grădiniță nouă pentru romi

Aceasta nu este însă singura construcție nouă de acest fel, pentru că primăria a început lucrările la o altă grădiniță, la care vor merge copiii din comunitatea de romi. Leca Băncilă spune că această construcție cu două săli de clase este importantă pentru această comunitate. „Copiii romi sunt atrași la grădiniță prin acel ajutor în valoare de 50 de lei acordat de Fundația Ovidiu Ro, precum și de hainele acordate de primărie. Știu că nu vor primi aceste ajutoare dacă nu își trimit copiii la grădiniță, și astfel din cei 63 de copii romi, în jur de 50 merg zi de zi la grădiniță. Dar nu îi poți aduce pe acești copii în centru, de aceea este important să aibă o grădiniță aproape de casă” – este de părere edilul. Valoarea investiției este de 1,6 milioane de lei, cofinanțarea primăriei fiind de 300.000 de lei.

Apă, canal și drumuri

Întorsura Buzăului face parte din proiectul județean de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare. Dacă anul trecut orașul a fost un șantier, așa va fi și anul acesta, întrucât lucrările continuă. Primarul spune însă că anul acesta asfaltarea străzilor va fi prioritară. „În toamna acestui vom termina lucrările, astfel că în ianuarie 2015, când se termină programul, vom avea lucrările finalizate” – explică Băncilă. La Întorsura Buzăului sunt incluşi 67 de km în acest proiect județean, iar primarul spune că anul acesta se vor axa pe asfaltarea străzilor pe care au fost deja terminate lucrările la sistemul de apă și canalizare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.