ACTUALITATE 30 ianuarie 2014

„Pentru a avea viitor, sistemul de pensii de stat are nevoie de deschiderea pieţei muncii”

de Dumitru Manolăchescu | 1031 vizualizări

Interviu cu Traian Nicolae Ciotloş, director executiv la Casa Judeţeană de Pensii Covasna

– D-le director, cum vi se pare locul de muncă de la înălţimea funcţiei pe care o ocupaţi de câteva zile?

– Nu sunt deloc străin de sistem, aici am lucrat şi înainte, aş zice că aparţin trup şi suflet sistemului. Ştiu şi bunele, şi relele lui. Problema cea mai complicată la noi este numărul mare de dosare care revin fiecărui angajat, avem 41 de angajaţi şi asta înseamnă peste 1.000 de dosare de plată pentru fiecare om. Mult, foarte mult, sunt zile în care un angajat trebuie să vorbească şi să înţeleagă situaţiile foarte diverse a 120 de oameni. Este motivul pentru care îi rog pe cei care vin la noi să aibă înţelegere, volumul de muncă este foarte mare şi poate nu întotdeauna reuşim să facem faţă pretenţiilor, îndreptăţite altfel, pe care aceştia le au.

– Ce noutăţi au apărut în privinţa condiţiilor de pensionare?

– La sfârşitul anului 2013 a apărut Legea 380, care a modificat şi completat prevederile anterioare privind condiţiile de pensionare. În conformitate cu noul act normativ, persoanele care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă anterior datei de 1 aprilie 2001 beneficiază de o reducere însemnată a vârstei de pensionare. Reducerea asta se acordă celor care au lucrat cel puţin 6 ani în grupa I de muncă, cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege. De menţionat că prevederile noii legi nu sunt aplicabile celor care sunt deja pensionari pentru limită de vârstă, cu alte cuvinte sunt utile doar persoanelor care urmează să se pensioneze. Şi încă ceva la acest capitol: persoanele care beneficiază în prezent de pensie anticipată parţială sau pensie de invaliditate pot solicita trecerea la pensie pentru limită de vârstă dacă au lucrat în grupa I de muncă mai mult de 6 ani.

– Ce modificări suferă sistemul public de pensii începând cu anul 2014?

– Încerc să vă spun foarte pe scurt: începând cu 1 ianuarie valoarea punctului de pensie este de 790,7 lei, faţă de 762,1 lei cât era înainte, ceea ce înseamnă că toate pensiile vor fi majorate cu 3,7%. În cazul persoanelor care beneficiază de pensie socială minim garantată, chiar dacă prin majorarea cu 3,7% nu ajung la nivelul sumei de 350 de lei, cuantumul lunar al drepturilor rămâne tot 350 de lei. În judeţul nostru sunt aproape 4.000 de persoane care beneficiază de acest tip de pensie.

– Suntem printre cei mai săraci din ţară şi la salarii, şi la pensii...

– Da, din păcate aşa este, atâta poate judeţul nostru economic vorbind. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an este de 2.298 de lei, iar pensia medie în judeţ este undeva la 770 de lei. Totalul veniturilor pe an, în judeţ, este de 232 de milioane de lei, în vreme ce cheltuielile pentru sistemul de pensii se ridică la 408 milioane. Avem, aşadar, un deficit de 168 milioane lei la nivelul judeţului Covasna. În jur de 22 de milioane de lei sunt necesare pentru plata ajutoarelor de deces într-un an.

– Ar fi util de ştiut câte pensii de stat şi câte pensii speciale se acordă în judeţul nostru.

– Sunt 44.372 pensii de stat în plată, dar şi multe indemnizaţii acordate în baza legilor speciale. Mai concret: avem 1.328 de veterani şi văduve de război cu o indemnizaţie netă de 104 lei pe lună, 38 de revoluţionari care primesc 1.772 lei mediu net, 1.613 deportaţi şi deţinuţi politici (531 lei), 1.405 persecutaţi din motive etnice (306 lei), 1.742 persoane cuprinse în detaşamente de muncă (42 de lei). Mai acordăm o indemnizaţie medie netă de 112 lei pe lună ca ajutor pentru aproape 2.000 de văduve.

– Se mai bate lumea pentru bilete de tratament în staţiunile patriei?

– Anul trecut ne-au fost repartizate 1.599 de bilete de tratament, din care în nouă luni am valorificat 1.331 de bilete pentru pensionari şi 37 pentru salariaţi. Am avut parte şi de 229 de locuri în staţiuni pe bilete gratuite, inutil să vă spun că le-am valorificat pe toate. Din totalul cererilor depuse, respectiv 2.280, am reuşit să onorăm 70%.

– De ce doar atât?

– E solicitat un număr mare de bilete de tratament cu titlu gratuit faţă de cel repartizat şi sunt refuzate bilete pentru care oamenii ar trebui să suporte o contribuţie individuală. De asemenea, lumea se înghesuie la staţiuni precum Felix, Sovata sau cele de pe litoral şi nu agrează destinaţii precum Sângeorz, Moneasa, Govora... Din varii motive, printre care distanţa sau starea proastă a bazelor de tratament...

– Ce viitor vedeţi pentru sistemul de pensii de stat?

– Unul singur: deschiderea pieţei muncii, deci mai multe locuri de muncă, mai mulţi angajaţi, mai mulţi contributori la sistemul de pensii. Eu unul cred că lucrul ăsta se poate realiza şi spun asta cu toată convingerea, nu doar pentru a încheia în manieră optimistă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
TANTA, 5 aprilie 2014
@lili creste deficitul la sistemul public de pensii pentru ca este consumat si nu investit.
lili, 1 februarie 2014
"..... manieră optimistă." !!!! Sunteti, scuzati-ma, singura persoana din Romania care are o imagine optimista a viitorului sistemului public de pensii din Romania !!! Toate scenariile, toate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.