ACTUALITATE 9 februarie 2014

Liceul „Mircea Eliade” a fost redat în folosință

de Székely Emőke | 685 vizualizări

La evenimentul de la Întorsura Buzăului a participat și ministrul Educației, Remus Pricopie

După mai bine de un an de la începerea lucrărilor, Liceul „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului arată ca nou, iar începând de luni elevii vor relua cursurile în școala reabilitată. Evenimentul de redare în folosință a fost unul de sărbătoare, la care au participat oficiali de la București, județeni și locali, dar și zeci de localnici, care au fost curioși să vadă cum arată „produsul finit”, după ce în ultima perioada zona a fost un șantier.

Urmează a fi modernizate şi alte școli

„Suntem prezenți la scrierea unei noi file de istorie a educației românești, a acestei comunități, istorie pe care elevii poate acum nu o înțeleg, dar în timp poate o vor înțelege mai bine” – și-a început discursul ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care apoi a vorbit despre istoria școlii românești. „Școlile s-au construit la început cu sudoarea oamenilor din sat. Eu am crescut într-o astfel de școală în județul Dâmbovița, construită în 1901. A fost școala tipică Spiru Haret, cu patru săli de clasă, și care cu timpul a căpătat diferite extensii. În anii ’30 nivelul de alfabetizare a populației școlare crescuse semnificativ. Așa s-a scris istoria acestui popor, pentru că acei oameni mai educați au reușit să construiască societatea pe care o trăim astăzi. Prin urmare ceea ce ați făcut aici, și de fiecare dată când întâlnesc într-o localitate un primar care este profesor, știu că lucrurile cel puțin pentru școală merg bine. Așadar de ani de zile ne chinuim să le oferim copiilor noștri condiții cât mai bune. Au fost vremuri când am visat prea mult, în perioada 2007-2008 am deschis sute de șantiere și le-am lăsat deschise, însă acum cu ajutorul autorităților locale și prin fondurile structurale aceste obiective pot fi finalizate așa cum acest liceu arată azi” – a declarat ministrul. Acesta a menționat că în următoarea perioadă asemenea experiențe se vor repeta, întrucât la nivel național sunt 1.400 de obiective începute și neterminate, iar pentru lucrări Ministerul are fondurile necesare. Ministrul a dăruit școlii mai multe volume din Istoria Educației scrise de Spiru Haret.

Remus Pricopie Intorsura Buzaului februarie 2014 - 01

Centru de excelență în județul Covasna

Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar Covasna, Keresztély Irma, i-a felicitat pe întorsureni pentru noua școală, le-a urat succes în activitățile ce vor urma, însă a profitat de ocazie pentru a readuce pe masa discuțiilor înființarea unui Centru de excelență în județul Covasna. „Sper ca domnul ministru să ne sprijine în crearea unui Centru de excelență și în județul Covasna, pentru că merităm. Merităm prin rezultatele excelente ale elevilor covăsneni la olimpiadele internaționale. De trei ani de zile județul Covasna, din punct de vedere al rezultatelor obținute la olimpiadele internaționale, raportat la mia de populație școlară se află pe locul 4 la nivel național după București, Iași și Constanța. Este meritul elevilor și profesorilor și cred că am argumente solide pentru a se înființa și în județul Covasna un Centru de excelență. Suntem un județ mic, dar cu potențial intelectual foarte ridicat” – a spus în discursul său Keresztély Irma.

Primar mulțumit

Primarul Leca Băncilă a declarat că educația este șansa întorsurenilor și a cetățenilor din zona Buzaielor. „Dacă în anul 1989 aveam 12.000 de locuri de muncă în zonă, acum avem 2.500. Așadar educația este șansa acestei comunități. Eu m-am gândit în perspectivă, și am reabilitat învățământul din zona Buzaielor. Primul pas a fost separarea învățământului teoretic de cel tehnologic, apoi am modernizat această școală, și ceea ce mi-aș mai dori este să aduc învățământul primar în această clădire” – spune primarul, adăugând că se va întoarce la catedră, dorind să iasă la pensie de la școală. Primarul a vorbit și despre latura financiară a investiției, spunând că reabilitarea, modernizarea și extinderea liceului au costat peste două milioane de euro, și cu toate că partea de co-finanțare a Primăriei a fost de doar 2%, efortul a fost mare pentru bugetul orașului.

Prima directoare a școlii

Unul dintre momentele emoționante ale discursurilor a fost acela când a luat cuvântul prima directoare a școlii, prof. Mariana Bobeș. Profesoara în vârstă de 85 de ani a vorbit cu drag despre anii petrecuți în fruntea școlii, și a spus că și-a făcut datoria față de școală și comunitate. „Se spune că în orașe mici viața curge lin și nu sunt evenimente deosebite. Dar ce eveniment trăim astăzi! Pentru mine este o sărbătoare la care am visat toți cei 40 de ani de muncă pe care i-am desfășurat la catedră. Am fost prezentă la ședința la care s-a hotărât înființarea unui liceu în Întorsura Buzăului în 1968. Începând din acel an și până la pensionare am îmbogățit spațiul școlar cu zeci de clase, și am pus temelia acestei minunății pe care o admirăm astăzi” – a spus fosta directoare.

În încheiere elevii care vor începe cursurile luni în noua clădire au spus că sunt foarte mândri de noua lor școală și că își vor da toată silința pentru a face cunoscut numele liceului la nivel național și internațional prin rezultate bune la învățătură.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.