ACTUALITATE 24 februarie 2014

Centrul de tratament de la Vâlcele a fost dat în folosință [FOTO]

de Székely Emőke | 1729 vizualizări

Amplasamentul are bazine cu apă minerală, saună, dar și o sală de fitness

După mai multe runde de reparații și amânări, luni a fost dat în folosință Centrul de tratament balnear de la Vâlcele, realizat prin proiectul „Drumul apelor minerale”. Amplasamentul are bazine cu apă minerală, saună, dar și o sală cu aparate fitness și diferite jocuri de societate.

La ceremonie au participat oficialități județene și locale, care au vorbit despre faptul că această investiție va relansa probabil turismul balnear de la Vâlcele.

„Una dintre cele mai mari valori ale acestor meleaguri sunt apele minerale. Aceste ape minerale au fost folosite în comuna Vâlcele încă din secolul XVII, aici s-au construit primele adăposturi pentru bolnavii care veneau aici la tratament. Cu timpul satul a devenit din ce în ce mai cunoscut, fiind vizitat de personalități ca Ciprian Porumbescu, Titu Maiorescu sau membrii Familiei Regale. Azi trăim cu speranța că prin deschiderea acestui centru vom readuce spiritul boem și prosper în comuna noastră” – a declarat primarul comunei Vâlcele, Kovács László.

Proiectul a fost început în 2007 și terminat în 2012, dar, spune primarul, inaugurarea a întârziat pentru că de la început a fost nevoie de diferite reparații.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și-a exprimat speranța că acest centru, la fel ca și celelalte centre de acest fel din județ va atrage turiști. „Nu putem avea pârtii de schi mai bune decât în Elveția sau Austria, dar putem avea ceea ce ne aparține, turismul balnear, apele minerale, băile calde sau reci, și cred că acest turism balnear va da rezultate” – a spus Tamás Sándor.

Prezent la ceremonie, prefectul Dumitru Marinescu, fost primar al comunei Vâlcele, a vorbit despre faptul că Vâlcele a fost una dintre cele mai îndrăgite stațiuni din țară, dar care a ajuns „pe mâinile cui nu trebuia” imediat după Revoluție. „După 1990 stațiunea a fost tratată cu dezinteres total. În perioada 2000-2012, când am fost primar, am mai intervenit, însă timpul și-a pus amprenta asupra clădirilor care încet au devenit ruine. În 2007 am sperat că prin pasul făcut se va revitaliza turismul balnear din Vâlcele. Mă bucur că în 2014 am reușit să dăm drumul acestui centru. Aș fi bucuros dacă pe lângă această clădire s-ar putea face și alte investiții la Vâlcele, mă gândesc la spital, care ar putea fi angrenat în acest proiect ca loc de cazare pentru viitorii vizitatori ai acestui complex”, a declarat prefectul.

La Vâlcele investiția este în valoare de 729.000 de euro, din care 375.000 de euro bani europeni, 125.000 de euro bani guvernamentali, restul fiind contribuția Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Vâlcele.

Centrul va fi deschis publicului larg miercuri, programul fiind între orele 13-20 (luni și marți este închis). Biletul de intrare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii și pensionari.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.