ACTUALITATE 17 martie 2014

Fonduri suficiente pentru pacienţii cu HIV din Covasna

de Monica Vrânceanu | 518 vizualizări

În multe judeţe ale ţării banii de medicamente nu mai ajung decât pentru cel mult o săptămână

Pacienţii cu virusul HIV din judeţul Covasna nu sunt deocamdată în pericol de a nu mai beneficia de tratament, spre deosebire de cei din mai multe judeţe ale ţării, în care s-a anunţat că banii de medicamente nu mai ajung decât pentru cel mult o săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe, Pataki Annamária, ne-a declarat că pe Secţia de Boli Infecţioase ajung toţi cei din judeţ infectaţi cu HIV. Numărul persoanelor cu HIV care se află în tratament în judeţ este de 15, în vreme ce vârstele acestora, precum şi orice alte date, sunt strict confidenţiale. Ceea ce se poate spune cu certitudine însă este faptul că nu există pericolul de a nu mai beneficia de tratamentele asigurate prin Programul Naţional de Sănătate destinat lor.

Directorul CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, ne-a declarat că acest Program, laolaltă cu altele, a trecut în urmă cu doi ani de la CAS la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de Sănătate Publică, însă îşi aminteşte cu certitudine că la noi în judeţ nu au fost niciodată probleme legate de medicaţia acestor pacienţi.

La rândul său, directorul DSP Covasna, Ágoston László, ne-a declarat că, într-adevăr, la nivelul judeţului nostru nu poate fi vorba despre o lipsă de fonduri pentru medicamentele celor cu HIV.

„Bugetul pentru acest an este de 207.000 lei, din care 7.000 de lei sunt pentru prevenţie – în general se fac cu aceşti bani testele HIV pentru femeile gravide, în vreme ce restul sumei merge pe asigurarea medicamentelor celor aflaţi în tratament. Dacă banii nu ajung, întotdeauna primim diferenţa necesară, pentru că vorbim despre un număr mic de bolnavi HIV aflaţi în tratament”, a declarat Ágoston, subliniind că totuşi, suma a fost anul trecut mai mare – adică 245.000 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.