ACTUALITATE 24 martie 2014

„Sfântul din Sfântu Gheorghe” – premiera TAM se apropie cu pași repezi

de Monica Vrânceanu | 1048 vizualizări

Scenograful Anda Pop şi dramaturgul Ştefan Peca

Au mai rămas doar două zile până la premiera Teatrului Andrei Mureșanu (TAM), care pregătește intens spectacolul „Sfântul din Sfântu Gheorghe”. Premiera va avea loc pe 27 martie, Ziua Internațională a Teatrului nefiind aleasă întâmplător în acest sens.

Un spectacol ficțiune, nu un documentar

„Sfântul din Sfântu Gheorghe” propune o poveste unică, în care locuitorii orașului nu se vor întâlni cu un spectacol-document despre Sfântu Gheorghe, ci cu modul în care ei, oamenii, locurile și particularitățile de aici se reflectă în viziunea dramaturgului Ștefan Peca și regizoarei Ana Mărgineanu – două persoane din afară, care creionează și pun în scenă imaginea lor proprie despre ceea ce au văzut aici.

Nu este un spectacol-document, ci vorbim despre o ficțiune rezultată din ceea ce am reușit noi să vedem, să absorbim. Realitatea orașului o cunosc, evident, locuitorii săi, iar noi spunem prin acest spectacol ceea ce am reușit noi să vedem și să înțelegem, fără a avea pretenția că deținem adevărul; ca să fac o comparație, nu este o fotografie a orașului, ci un portret al acestuia – iar portretele sunt, se știe, subiective și diferite”, a declarat Ana Mărgineanu.

Sfântu Gheorghe, văzut cu bune și rele prin ochii altora

Atât Ana Mărgineanu cât și Ștefan Peca au ținut să sublinieze că spectacolul nu urmărește să flateze sau să supere pe cineva, însă au arătat că unele situații vor fi familiare spectatorilor.

De altfel, însuși afișul spectacolului este unul inedit, căci redă două fotografii complet diferite: o pădure luxuriantă, în vreme ce în apă se oglindesc imagini cu clădirile din Sfântu Gheorghe.

„Mi-am dorit ca inclusiv afișul să transmită faptul că nu vorbim despre teatru-documentar. În rest, denumirea spectacolului, „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, poate naște o sumedenie de întrebări – ce mai înseamnă un sfânt în ziua de azi? Ce înseamnă să fii bun, ce înseamnă să-ți iubești aproapele? Pornind de aici, spectacolul va oferi fiecăruia diverse răspunsuri, depinde și de cum va fi „construit” de spectatori, căci ultimele minute oferă posibilitatea alegerii unor alte și alte finaluri”, a mai dezvăluit Ana Mărgineanu, menționând că în spectacol se va vorbi limba română în cea mai mare parte, dar vor exista și intervenții în limba maghiară.

În ceea ce privește condițiile de muncă de la TAM, Ana Mărgineanu a spus că în munca sa de regizor s-a pliat pe ceea ce a avut disponibil, lucrând în acest sens cu scenografa Anda Pop.

„Nu știu, poate că în comparație cu o producție la Teatrul Național din București, acesta e un spectacol cu costuri scăzute, dar în comparație cu bugetul existent aici, e un spectacol costisitor”, a explicat Ana Mărgineanu.

În context, Ștefan Peca a arătat că oricum teatrul este scump peste tot în lume, dacă ne raportăm la cheltuielile pe care le includ decorurile – tocmai de asta, în ultima vreme, a apărut o tendință de minimalizare a decorurilor și altor efecte de acest gen, foarte ofertantă pentru tinerii artiști, de altfel, deoarece provoacă la noi și noi tehnici.

Spectacol inedit, cu distribuție complexă

Potrivit Anei Mărgineanu, spectacolul a fost creat pentru Sala Arta a TAM, însă va putea fi jucat și în alte spații interioare cu ușurință, după cum va putea fi și transportat la festivaluri sau alte evenimente teatrale. Înainte de spectacol, doritorii vor putea participa și la o expoziție de fotografie cu portrete ale oamenilor din Sfântu Gheorghe, realizate de fotograful Viorel Iordan, cel cu care s-a lucrat inclusiv pentru fotografiile cuprinse în spectacol.

Distribuția spectacolului este formată din Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Elena Popa, Camelia Paraschiv, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina și Daniel Rizea actori ai TAM, plus colaboratorii Fekete Zsolt și Gulacsi Zsuzsanna. Coregrafia este semnată de Andreea Duță, iar Eltes Aron semnează muzica spectacolului.

Înainte de premieră – unde prețul unic al unui bilet este de 20 de lei, va avea loc o avanpremieră pe 25 aprilie, prețul unic aici fiind de 15 lei; în ambele zile, spectacolul este programat de la ora 19. Durata spectacolului este de 2 ore şi 25 de minute, cu pauză.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.