ACTUALITATE 25 martie 2014

Vârsta e doar un număr, nu și o stare

de Monica Vrânceanu | 863 vizualizări

Augustin Covaciu aleargă pentru Sfântu Gheorghe în competițiile naționale la categoria 60+

În eterna căutare a unei vieți mai bune, zilnic auzim sau citim despre tratamente miraculoase care ne îmbunătățesc traiul și ne fac mai energici, rezistenți și, în definitiv, sănătoși. Căci dacă n-ai sănătate, degeaba le ai pe toate sau, vorba latinului, Mens sana in corpore sano. Și cu toate că știm cu toții că sănătatea trupului nu poate avea decât efecte benefice, parcă ținem înadins să ne auto-sabotăm: fumăm, consumăm mâncăruri și băuturi grele, devenim din ce în ce mai sedentari și comozi, spunându-ne că „într-o zi” ne vom urni spre sport și diete, așa cum spune teoria pe care o cunoaștem. Între timp, barurile sunt mai pline decât stadioanele, iar producătorii de medicamente se îmbogățesc de la o zi la alta, pe urma unei sănătăți din ce în ce mai șubrede a oamenilor. În afară de câțiva sportivi de performanță care urmează regim și antrenamente riguroase, puțin sunt cei care se ocupă de asta. Îi vedem alergând pe stadion sau mergând la sală, cărând mereu câte o sticlă de apă după ei și având permanent grijă ce anume mănâncă.

Un stil de viață destul de obositor pentru cei mai mulți dintre noi, însă plin de satisfacții. Iar acest lucru îl confirmă și Augustin Covaciu, cel care în ultimii ani a reprezentat Sfântu Gheorghe și județul Covasna la mai multe competiții sportive dedicate veteranilor. Augustin Covaciu s-a întors recent de la Pitești, unde a obținut locul I la Concursul republican de Cros și are la activ mai multe locuri I și II la tot felul de astfel de competiții. Iar ceea ce e interesant e că Augustin Covaciu a obținut toate aceste locuri (pentru diverse distanțe, evident), la categoria Veterani 60+.

Un atlet atipic, la peste 60 de ani

Fost sportiv de performanță în tinerețe, Augustin Covaciu a renunțat ani buni la sport și s-a dedat la rândul său obiceiurilor de viață adoptate de majoritatea. În urmă cu cinci ani însă, fostul sportiv a simțit că dacă avea să continue așa nu-i va fi bine. Atunci a decis că va reîncepe alergatul, va elimina din meniu mâncărurile gătite, va renunța la carne și alte grăsimi animale și va încerca să ducă un trai cât mai sănătos.

„Schimbarea nu a fost ușoară, însă – și asta în primul rând din cauza concepțiilor, căci cine a mai văzut un pensionar atât de pasionat de sport? Vecinii, cei de vârsta mea, nu m-au înțeles la început și mă priveau ciudat când mă vedeau că ies la alergat. Acum s-au obișnuit, alerg zilnic trei ore, dar începuturile au fost grele, nu găseam sprijin în jur, înțelegere, empatie. Pentru că noi, ca nație, nu suntem obișnuiți cu sportul, cu dietele. Dar ne întrebăm apoi de ce ne îmbolnăvim, de ce nu avem putere, de ce suntem mereu obosiți”, spune sportivul, care dintre alimentele de regn animal consumă acum doar piept de pui și somon și foarte rar mâncare gătită, în cantități foarte mici. În plus, singura băutură consumată este apa – cea cu un PH cât mai apropiat de 8, care are rolul de spălare a organismului, de a reduce aciditatea acestuia.

Dacă oamenii ar face sport, farmaciile ar fi goale

Bărbatul susține că neplăcerile legate de sănătate au încetat odată cu reluarea alergării și, tot de atunci, nu mai are nevoie de medicamente – la o vârstă la care suntem obișnuiți cu cozile pe care vârstnicii le fac la farmacii. Augustin Covaciu spune că acești vârstnici, cu puțină dietă și sport, ar putea evita farmaciile și în plus, și-ar găsi o preocupare foarte plăcută.

„Consider că 85% dintre boli ni se trag de la nutriție și lipsa sportului, în vreme ce doar 15% reprezintă accidente sau probleme genetice. Oamenii consumă alimente nefolositoare, care de cele mai multe ori nu folosesc organismului, ba chiar îi fac rău”, este de părere sportivul, care crede că, totuși, față de alte orașe, Sfântu Gheorghe devine din ce în ce mai activ, Stadionul din Simeria transformându-se încet-încet în loc de întâlnire pentru toți cei pasionați de alergare. Cu toate acestea, Augustin Covaciu crede că mai avem multe de învățat despre a face sport și a ne asuma un mod de viață sănătos, care să ne țină departe cât mai mult de medici și probleme. Și este de părere că educația trebuie începută încă de la copii, care în sport, în activitățile în aer liber, ar găsi mult mai mult folos decât în jocurile pe calculator.

„Pentru copii, mișcarea e fundamentală și îi ține departe de tentațiile nocive. Dar pentru asta trebuie implicare la nivelul societății, susținere prin programe clare… Se știe că sportul nu întărește doar fizicul ci și psihicul, gândirea însăși devine alta atunci când ești un om sănătos”, explică sportivul.

Augustin Covaciu martie 2014 - 01

Un bărbat cu convingeri ferme asupra alăptării

Acesta este de părere că însăși educația nutrițională ar trebui începută devreme la copii și spune că, având o alimentație potrivită, oamenii de azi ar putea ajunge și la vârsta de 100-120 de ani. Iar când spune „alimentație potrivită”, bărbatul subliniază că aceasta începe cu hrănirea copiilor cu lapte matern, cel puțin în primii doi ani de viață.

„Nu există dar mai mare pentru un pui de om decât laptele matern; acesta conține tot ceea ce trebuie, ce e mai potrivit, pentru un start bun în viață – și asta o știu ca bărbat, ca sportiv, pur și simplu ca om care înțelege că din modernitate trebuie să luăm numai ce e bun, nu ceea ce e la modă” – crede sportivul.

Sport, credință și lectură

În ceea ce privește temerile unor părinți de a-și îndruma copiii către sport din cauza lipsei de activitate intelectuală, Augustin Covaciu admite că acestea pot fi îndreptățite. Însă e de părere că tot așa, prin asumarea societății, acest lucru poate fi schimbat. Dacă în cele mai multe cazuri, antrenorii se axează pe performanța sportivilor și nu le hrănesc și spiritul, părinții se pot ocupa de acest aspect.

„Totul ține de modul în care privești lucrurile. Eu, ca sportiv, îmi fac timp zilnic și pentru citit, dar și pentru rugă. Spiritul e cel mai important segment de dezvoltare, iar dacă acesta e în parametri buni, atunci atrage și altele. Sigur, trăim într-o lume modernă, în care a te ruga reprezintă aproape o banalitate. Dar de-a lungul timpului, oameni mai deștepți decât noi au făcut-o, au practicat credința. Am ajuns să neglijăm credința care părinților, bunicilor noștri, le venea firesc. Nu cred că bunica mea, rugându-se, își punea întrebări – dar noi, cu prea multe informații peste tot, punem totul la îndoială. Aceasta e partea tristă, că dintr-o prea mare importanță pe care ne-o dăm, uităm lucrurile cu adevărat speciale – sportul, credința, hrana sufletească”, este de părere atletul.

Augustin Covaciu a obținut, pe lângă locul I la Crosul Republican pentru Veterani de la Pitești, locul I la 4000 de metri la Semimaratonul din 2013, locul I la 800 de metri și locul II la 3000 de metri la Campionatul Republican de Atletism și multe alte diplome în diverse competiții, semn că la +60 de ani, vârsta e doar un număr, nu și o stare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
alex, 26 martie 2014
Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.