ACTUALITATE 1 aprilie 2014

Olimpiada naţională de actorie are loc la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 887 vizualizări

La competiţia care va avea loc în weekend vor participa 125 de elevi din 12 judeţe

Pentru prima dată în istorie, Inspectoratul Școlar al Județului Covasna și Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe vor organiza faza națională a olimpiadei școlare de arta actorului. Evenimentul va avea loc în perioada 4-7 aprilie la Sfântu Gheorghe, și va reuni trupe de teatru și actori aspiranți din peste 10 județe ale țării.

Două secțiuni de concurs

„Avem deosebita plăcere de a găzdui la Sfântu Gheorghe faza națională a olimpiadei școlare de arta actorului. Acest lucru este foarte important pentru noi din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte Sfântu Gheorghe a obținut rezultate foarte bune la edițiile trecute ale acestei olimpiade, și prin asta ne-am făcut cunoscuți pe plan național, iar pe de altă parte aici funcționează singura catedră de teatru cu predare în limba maghiară din țară” – a declarat șeful catedrei de teatru a Liceului de Artă, Fazakas Misi.

Dintre cele 13 secții de teatru din țară și-au anunțat prezența 12, iar concursul se va desfășura pe două categorii: trupe de teatru și individual. La secția individual s-au înscris 30 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a, aceștia vor prezenta monologuri și improvizații, iar Fazakas Misi consideră că evenimentul este important pentru tinerii viitori actori din oraș, și nu numai. Deschiderea va avea loc sâmbătă, iar premierea va fi luni seara în cadrul unei gale. Concurenții vor veni de la București, Târgu Jiu, Brăila, Sibiu, Iași, Arad, Tulcea, Timișoara, Cluj Napoca, Galați, Botoșani și desigur Sfântu Gheorghe, iar în total vor participa 125 de elevi și 14 profesori.

„Chipul din oglinda apei” altfel

Elevii Liceului de Artă „Plugor Sándor” au participat deja de trei ori la olimpiada școlară de arta actorului, iar rezultatele obținute de elevi au fost foarte bune. De două ori au luat premiul I la categoria spectacol de teatru, iar anul trecut la Galați au câștigat premiile II şi III la individual. Anul acesta elevii de la Plugor Sándor vor intra în concurs cu adaptarea spectacolului „Chipul din oglinda apei”. Șeful catedrei de teatru, Fazakas Misi, spune că de această dată spectacolul cunoscut de publicul din Sfântu Gheorghe va fi diferit. „O parte a spectacolului va fi în limba maghiară, subtitrat în română, iar cealaltă parte va fi în limba română” – spune el. În ceea ce privește celelalte trupe, acestea vor aduce în general piese clasice de la Shakespeare și Cehov. La categoria trupe de teatru s-au înscris în cursă 11 școli, pentru că cei de la Sibiu vor participa doar la categoria individual.

Juriu prestigios

Micii actori vor fi notați de un juriu prestigios, format din cadre didactice universitare delegate la Sfântu Gheorghe de Ministerul Educației. „Vor fi profesori universitari de la facultățile de actorie din marile centre universitare din țară, de la Timișoara, București, Târgu Mureș și Iași. Președintele juriului va fi directorul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Dan Țopa. Acesta nu va avea drept de a nota, dar va fi moderator” – spune Fazakas Misi. Acesta a caracterizat concursul ca fiind un excelent test înaintea examenului de admitere la facultate, care se desfășoară după același sistem ca și olimpiada școlară.

Premii pentru toți

Directorul Liceului de Artă „Plugor Sandor”, Lőfi Gellért, spune că această olimpiadă face parte din seria de evenimente dedicate „Anului jocului”, motiv pentru care i-au căutat pe cei de la Biroul de Imagine din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe pentru a le cere ajutorul. „Vrem să organizăm un eveniment de calitate, pentru că pentru noi este important faptul că vin elevi și profesori din alte județe. În deschidere va cânta corul de copii al școlii care va prezenta un spectacol de gospel, apoi toți concurenții vor avea ocazia să vadă spectacolul TAM „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, îi vom duce la Muzeul Cinegetic, dar și la piscină. Așadar ne străduim să facem reclamă pentru titlul de Capitala Culturală Europeană 2021, iar scopul nostru este acela de a le arăta oaspeților noștri ce avem mai bun în Sfântu Gheorghe, iar ediția din acest an a olimpiadei să fie mai colorată decât de obicei” – a declarat directorul Lőfi Gellért. Acesta a mai spus că au făcut apel la diferitele instituții culturale din județ pentru ca toți concurenții să primească premii. „Instituțiile au răspuns foarte pozitiv, ceea ce ne bucură. Am primit premii de la teatre, muzee, administrația publică, ba chiar și de la persoane fizice” – spune directorul, adăugând că în încheierea evenimentului participanții sunt invitați să urmărească spectacolul „Alias Sinatra” a lui Pakot István și trupa Small Town Big Band.

Spectacolele din cadrul olimpiadei vor avea loc în Sala Studio a Teatrului „Tamási Áron”. Dat fiind faptul că în sală sunt doar 100 de locuri, iar numărul participanților este de 125, locuri libere nu prea vor fi, însă organizatorii spun că în cazul în care cineva este interesat de prestația elevilor, vor face tot posibilul să îi primească. Experiența edițiilor trecute arată că nu toți elevii participă la toate spectacolele, așadar se vor găsi locuri libere, iar prestația elevilor va putea fi urmărită gratuit, nu vor fi bilete de intrare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.