ACTUALITATE 5 aprilie 2014

Avertisment meteo: Sâmbătă vom avea parte de ploi "murdare"

de Covasna Media | 534 vizualizări

Praful mineral saharian transportat zilele acestea deasupra Europei va produce un maxim în România începând de vineri seară, masele de aer purtătoare de particule minerale vor atinge mai întâi vestul ţării şi vor acoperi ulterior întregul teritoriu, informează Observatorul Atmosferic Român RADO.

„Se aşteaptă ca în orele următoare aceste concentraţii să crească. În ciuda precipitaţiilor înregistrate pe traiectoria maselor de aer, altitudinea mare la care praful a fost injectat de furtunile deşertice a favorizat transportul în întreaga Europă, depunerea acestuia la sol fiind nesemnificativă în comparaţie cu cantitatea uriaşă rezidentă în troposferă.

În aceste condiţii, modelele de prognoză anunţă concentraţii de până la 150 mcg/mc la sol în România şi semnificativ mai mari la altitudini de peste 2 km. Prezenţa plafonului de nori în timpul zilei de sâmbătă va acţiona ca o barieră, împiedicând depunerea consistentă a prafului la sol. Precipitaţii 'murdare' sunt totuşi de aşteptat, având în vedere faptul că o parte mică a particulelor de praf se va regăsi şi la altitudini mici, sub plafonul de nori”, menţionează reprezentanţii Observatorul Atmosferic Român RADO.

Conform observaţiilor efectuate la cele patru staţii lidar ale RADO, vineri dimineaţă stratul de praf înregistra concentraţii de aproximativ 50 micrograme/mc la o altitudine de 3 - 5 km.

Observatorul Atmosferic Român va continua să monitorizeze acest fenomen alături de întreaga reţea de sisteme lidar a Europei, EARLINET.

Amploarea acestei intruziuni pare a fi mai ridicată decât în anii precedenţi, conform modelelor de prognoză, dar acest lucru rămâne să fie validat prin observaţii directe. Cele patru sisteme cu laser din România, operaţionale la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti-Măgurele, pot detecta particulele din atmosferă până la altitudini de 15 km, fiind implicate în studii internaţionale privind proprietăţile acestora şi efectele asupra climatului şi calităţii aerului”, subliniază comunicatul RADO.

Administraţia Naţională de Meteorologie avertiza joi că pot apărea concentraţii foarte reduse de praf saharian deasupra României în zilele de 4 şi 5 aprilie, din cauza maselor de aer provenite din regiunile de vest şi de sud-vest ale continentului.

„În ultimele zile, deasupra regiunilor de vest şi de sud-vest ale continentului a evoluat o formaţiune barică depresionară care a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste regiuni s-au semnalat deja precipitaţii pe arii extinse, concentraţia particulelor de praf este în scădere. În zilele de 4 şi 5 aprilie concentraţii foarte reduse de praf saharian se pot înregistra şi deasupra României, în condiţiile în care ţara noastră se va afla la extremitatea acestei formaţiuni barice depresionare”, se arăta în informarea ANM.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.