ACTUALITATE 9 aprilie 2014

Expoziție de fotografie religioasă la Covasna

de Covasna Media | 745 vizualizări

Între 15 și 26 aprilie, la Casa de Cultură Orăşenească din Covasna va avea loc expoziția de fotografie religioasă Canonicon, aceasta aparținând artistului-fotograf Dan Mihalcea. Canonicon este o expoziţie itinerantă de fotografie religioasă, fiind organizată la Covasna de Asociația Cultural Creştină Justinian Teculescu și Matei Schinteie, în parteneriat cu Casa de Cultură. Vernisajul expoziției va avea loc pe 15 aprilie, de la ora 18, urmând a fi prezentată de directorul Casei de Cultură Czilli Balázs și de președintele Asociației Justinian Teculescu, preotul Ioan Ovidiu Măciucă, de la Biserica „Înălţarea Domnului” din Covasna. 

Iconarul și fotoreporterul Matei Schinteie va prezenta și el expoziția din calitatea sa de profesionist. Expoziţia va cuprinde 20 de lucrări, 84/60 cm, realizate într-o manieră de lucru clar-obscur şi detaliu. Fotografiile reprezintă o selecţie dintr-o serie de fotografii pe care Dan Mihalcea le-a realizat în decursul a 4-5 ani, în pelerinajele pe care le-a făcut la mânăstirile din ţară.

Regizorul și artistul fotograf Dan Mihalcea este de părere că fotografiile reprezintă eşantioane ale realităţii concrete transpuse prin detalii și plastică afectivă.

Este fotografia cea care rămâne dincolo dar şi dincoace de prezentul meu. Prin fotografiile mele încerc o extindere a timpului şi o reducere a spaţiului. Spaţiul concret într-un timp relativ este ceea ce vreau să descopăr prin clarobscur şi prin detaliu... ’Unele mici amănunte de detaliu’, aşa spune bătrânul Muşatescu prin vocea Mizei. Graba de a vedea şi de a cunoaşte cât mai multe are ca rezultat suprimarea văzului”, susține artistul fotograf.

Dan Mihalcea este regizor, operator de imagine şi artist fotograf. Este născut în Râmnicu Vâlcea şi a absolvit Facultatea de Arte, Specializarea Regie de Film şi Televiziune, a Universităţii Hyperion din Bucureşti. S-a format ca profesionist de televiziune la Râmnicu Vâlcea la cele două televiziuni locale. A lucrat acolo din 1995 până în 2002 ca editor de montaj, regizor de montaj, operator de imagine, realizator de film documentar. Din 2003 a lucrat la aproape toate televiziunile centrale, dar şi la Studioul Sahia Film, ca regizor artistic, regizor de platou, operator de imagine, operator de film. Expoziția lui Mihalcea a început să fie prezentată în noiembrie 2012, primul loc în care a fost expus fiind Biblioteca Județeană din Râmnicu Vâlcea; a mai ajuns apoi la Pitești, Sibiu, Timișoara, Ploiești, Slatina, Arad și Brașov. După Covasna, lucrările vor fi expuse la Institutul Cultural Român din București și la Centrul de Afaceri din Anina.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.