ACTUALITATE 9 aprilie 2014

Muzicieni covăsneni în elita jazz-ului românesc

de Covasna Media | 644 vizualizări

Formația Youvenis și solista Tasi Nóra s-au aflat printre laureații Galei Premiilor de Jazz

Clubul Hard Rock Cafe din București a găzduit duminică Gala Premiilor de Jazz pe anul 2013 (ediția a XII-a) în organizarea Fundației Muzza. Evenimentul și-a dorit și în acest an să omagieze cei mai activi și mai merituoși muzicieni din domeniul jazz-ului în anul ce-a trecut, dar și să aducă în fața publicului artiști consacrați, cu ocazia acordării unor premii de excelență.

Într-o gală cu un public cunoscător și un afiș plin de nume importante, jazz-ul din județul Covasna a fost reprezentat cu cinste de membrii trupei Youvenis, cea care a primit premiul pentru „Confirmarea anului”, și de solista Tasi Nóra – câștigătoare a trofeului „Revelația anului”.

Youvenis – tinerii care confirmă

Despre Youvenis – „revelația anului 2012 în jazz-ul românesc” – am scris în nenumărate rânduri. Evoluția lor din ultimul an a fost una spectaculoasă. Premiile obținute la Festivalul de la Sibiu, Festivalul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu” de la Brăila, câștigarea concursului „Byron – Rock Your Highschool” sunt doar câteva dintre motivele pentru care Youvenis au fost desemnați confirmarea anului.

Microrecitalul lor cu interpretări ale unor piese de Chick Corea, Joe Bonamassa și Guthrie Govan a stârnit mult entuziasm și ropote de aplauze, iar siguranța și dezinvoltura arătată pe scenă de membrii trupei au fost ușor de sesizat de cei ce au participat și la ediția de anul trecut. Progresele realizate de Vlad Tohănean, Damian Rusu, Cristi Dragomir și Fabian Roman nu au lăsat indiferentă audiența. Elevi la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe și la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, coordonați de prof. Dan Tohănean, tinerii au toate premizele unei cariere importante pe această nișă muzicală cu public avizat și pretențios.

Tasi Nóra a câştigat premiul pentru „Revelaţia Anului 2013”

Tasi Nóra – revelația anului 2013

Premiul pentru revelația anului a mers al doilea an la rând către un muzician covăsnean, o confirmare a resurselor și talentului din această zonă. Tasi Nóra, cântăreață născută în Sfântu Gheorghe, a absolvit Academia de Muzică din Cluj Napoca, după care a studiat jazz-ul la Budapesta, timp de doi ani. A cântat în mai multe trupe din Ardeal și Budapesta, cum ar fi formația Windsingers – cântece acapella – și St. George Quintet din Sfântu Gheorghe. A avut șansa să cânte cu muzicieni de renume, cum ar fi Juhász Gábor, chitarist de jazz din Budapesta, Sárosi Péter, pianist din Târgu Mureș și cu Trio-ul Puiu Pascu din București. Revenită în Transilvania, Nóra ar dori să se ocupe de propria ei muzică și propriile-i compoziții.

Printre laureații evenimentului s-au mai numărat Trupa Azara, coordonată de Sarosi Péter – „cea mai bună trupă de jazz a anului”, Sarosi Péter – „muzicianul anului”, Irina Popa & The Sinners – „confirmarea anului”, trupa Nightloosers – „premiul pentru blues”, Sorin Zlat – „premiul special al juriului”, precum și celebrul Marin Petrache Pechea care a primit  „premiul de excelență” la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.