ACTUALITATE 10 aprilie 2014

Numărul asigurărilor de locuințe crește încet dar sigur

de Székely Emőke | 418 vizualizări

Opțiunea de asigurare împotriva inundațiilor de la bloc – tot mai solicitată

De când a intrat în vigoare legea care prevede obligativitatea proprietarilor de locuințe să încheie asigurări, numărul polițelor încheiate este în creștere. Cutremurele de anul trecut din județul Galați, precum și cele din județul Vrancea pare că îi sperie pe proprietari, care se adresează brokerilor pentru a încheia o asigurare. Anul trecut legea s-a schimbat, și astfel și cei care au avut asigurări facultative au fost nevoiți să încheie și unele obligatorii, pentru că cele vechi nu mai acopereau eventualele daune provocate de cutremur, inundații sau alunecări de teren.

Frica de amenzi și omul conștiincios

Reprezentantul unei firme de asigurări, Szőcs László, spune că în general sunt două tipologii de clienți. Unii cărora le este frică de amenzi și de aceea decid să își cumpere o astfel de poliță, iar ceilalți spun „casa mea merită 10 lei pe lună”. În această perioadă a anului bate vântul pe la societățile de asigurare, dar cu toate acestea în ultimele luni s-a înregistrat o creștere ușoară, de 10-12%. „Sezonul asigurărilor de locuințe este între iunie și septembrie, atunci încheiem cele mai multe polițe. Este îmbucurător însă că din ce în ce mai multă lume își dă seama de importanța acestei asigurări” – spune brokerul.

inundatii bloc

Când ai inundat vecinii

Printre cele mai frecvente cazuri de despăgubire se numără inundațiile de la bloc, când se sparge o țeavă și un locatar este practic pus în situația de a zugrăvi întreaga scară. „În 6% din cazuri asta se întâmplă, adică din 1.000 de polițe încheiate 60 se termină cu despăgubiri la inundații la bloc. Anul trecut am mai avut un caz de incendiu și unul de spargere de locuință, dar predomină cazurile prezentate mai sus” – a declarat Szőcs László. Acesta a spus că opțiunea de asigurare în cazul acestor probleme este de 10 euro pe an (pe lângă prețul de 20 de euro cât este asigurarea obligatorie standard). Oamenii, în special cei care locuiesc la bloc, și-au dat seama că investiția merită, mai ales dacă au avut deja necazuri de acest fel. „În cazul în care cineva inundă vecinii, pentru suma de 130 de lei plătită anual asiguratorul acoperă cheltuieli de 2.000 de lei, ceea ce poate fi mare parte a cheltuielilor de zugrăvit” – spune Szőcs.

Atenție la evaluare

Acesta atrage atenția asupra faptului că proprietarii cad deseori în capcana subevaluării locuinței, caz în care și asiguratorul plătește mai puțin în eventualitatea unei despăgubiri. „Sunt multe societăți de asigurare care acordă despăgubiri proporționale cu valoarea imobilului. De exemplu, dacă un client își evaluează apartamentul ca fiind de 20.000 de euro, dar de fapt valorează 40.000 de euro, atunci firma asiguratoare va acorda despăgubiri doar pentru valoarea declarată de 20.000 de euro, de aceea îi sfătuiesc pe cetățeni pe de o parte să declare valoarea reală a locuinței, iar pe de altă parte să citească atent condițiile prevăzute în asigurare” – a declarat Szőcs László.

Obligatoriu, dar şi facultativ

„Legea asigurărilor de locuințe s-a schimbat anul trecut. Până atunci, cei care aveau asigurări facultative nu erau obligați să încheie și asigurare obligatorie, pentru că cea facultativă acoperea și daunele produse de incendiu, alunecări de teren și cutremur. Legea s-a schimbat, și spune că cei care doresc asigurarea locuinţei pentru o sumă mai mare (asigurare facultativă) au opțiunea să încheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depășesc plafonul asigurat obligatoriu. Astfel mulți au încheiat în locul celei obligatorii de 20 de euro, una de 30 de euro” – explică Szőcs.

La nivel naţional, firmele de asigurări şi-au triplat în ultimul an numărul de clienţi care au încheiat poliţe obligatorii pentru locuinţe. La sfârşitul lunii februarie erau în vigoare 980.000 de contracte, faţă de aproximativ 337.000, în aceeaşi lună a anului trecut. Pe lângă contractele obligatorii, în România mai există 3 milioane de poliţe facultative de asigurare a locuinţelor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.