ACTUALITATE 16 aprilie 2014

„Tăcerea și indiferența celor din jur, cea mai mare dezamăgire”

de Monica Vrânceanu | 1601 vizualizări

Fostele directoare ale CNMV, Luminiţa Costea şi Maria Băilă, cred că demisia din conducerea Colegiului este cel mai bun răspuns la nedreptatea Inspectoratului Şcolar

Scandalul profesoarei bătăușe de la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu Gheorghe, Mihaela Blănaru, care deși a agresat doi copii de gimnaziu a fost iertată de Inspectoratul Școlar Județean pe motivul unor „vicii de procedură”, face victime colaterale, căci în fața unei astfel de decizii nedrepte, conducerea de la CNMV a ales să demisioneze. Venită în fruntea Colegiului la finele anului 2011, Luminița Costea și-a dorit să schimbe ceva, în sensul în care CNMV să-și recapete pe bună dreptate prestigiul de altădată. Cu determinare și voință, s-a pus pe treabă și rezultatele nu au întârziat să apară. Poate tocmai de asta, pentru că a lucrat cu principii, pentru că a vrut să fie corectă, nu a putut trece peste decizia IȘJ de a absolvi de orice vină un cadru didactic care a ales să lovească elevii în loc să le vorbească. Iar în decizia sa a fost urmată de directoarea adjunctă, Maria Băilă, cea cu care a făcut echipă în ultima vreme.

În momentul în care am fost întrebată dacă aş dori funcţia de director, am stat să mă gândesc bine înainte să accept. Mai ales pentru că nu sunt o persoană căreia să îi placă să iasă în faţă – poate doar prin munca pe care o depun şi prin respectul care mi l-am câştigat de-a lungul anilor, atât în ceea ce îi priveşte pe elevi dar şi pe părinţi. Gândul de a putea face ceva pentru comunitatea locală în ceea ce înseamnă educaţie şi succes în cariera viitoare a copiilor din acest oraș m-a îndemnat să accept provocarea”, spune Luminița Costea, cea care, cu ajutorul părinţilor, a introdus la CNMV uniformele şcolare și sistemul de supraveghere video, a schimbat modalitatea de a motiva absenţele și a introdus ore de pregătire suplimentară a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, fără o remunerare suplimentară a profesorilor.

Măsurile luate de directoarele Luminiţa Costea şi Maria Băilă s-au văzut prin reducerea absenteismului şcolar şi creşterea procentului de promovabilitate la Bacalaureat de la 73% în 2011 la aproximativ 84% în 2012, ca să ajungă la 95% anul trecut.

Trei ani în care nivelul CNMV a crescut

Urmările măsurilor luate s-au văzut prin reducerea absenteismului şcolar şi creşterea procentului de promovabilitate la Bacalaureat de la 73% în 2011 la aproximativ 84% în 2012, ca să ajungă la 95% anul trecut, procent care a situat CNMV pe primul loc în judeţ.

„Trebuie să spun cu mândrie şi de rezultatele foarte bune ale multor elevi ai Colegiului la olimpiadele şi concursurile şcolare de la toate nivelurile, rezultate încununate de medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie în 2012 şi de premiul III la Olimpiada Internaţională de Limba Română în 2013. Pe lângă aceste rezultate la învăţătură există şi elevi performanţi la diferite sporturi, dar şi elevi care sunt implicaţi în diverse forme de voluntariat şi alte activităţi care fac cinste şcolii”, spune Luminița Costea, amintind că în ciuda austerității prin care trece toată lumea în prezent, s-a reușit îmbunătăţirea condiţiilor în care se dezvoltă, învaţă şi chiar mănâncă elevii Colegiului. Astfel, în ultimii trei ani a fost asfaltată curtea școlii în proporție de 75%, s-a refăcut hidroizolaţia sălii de sport – cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local, s-au reamenajat patru clase şi un grup sanitar pentru clasele pregătitoare, s-au reabilitat cantina și sala de sport, s-au zugrăvit internatul și culoarele școlii, s-au cumpărat 130 de saltele, s-au schimbat boilere, iar cu ajutorul unor oameni de suflet au fost primite ca donaţie dulapuri pentru dotarea internatului, 45 de calculatoare şi 12 imprimante.

Privind în urmă la toate aceste realizări, conducerea demisionară de la CNMV insistă că ar mai fi destul de multe de făcut, mai ales că întreaga clădire a şcolii – monument istoric, ar avea nevoie de o reabilitare nu doar a fațadei ci și pe interior, căci instalațiile în primul rând sunt foarte vechi, ceea ce duce la scăderea randamentului agentului termic.

„Toate aceste lucruri depăşesc cu mult puterea noastră financiară şi nu pot fi realizate decât cu un sprijin financiar substanţial. Ne-am aplecat cu interes şi asupra acestor situaţii, am colaborat în această direcţie cu mai multe persoane fizice sau juridice în atragerea de fonduri naţionale sau europene. Un exemplu în acest sens este colaborarea cu Episcopia Covasnei şi Harghitei, cu care am încercat obţinerea unor fonduri substanţiale chiar de la Ministerul Dezvoltării, dar pentru moment răspunsul este unul nefavorabil. Cele care s-au făcut au fost realizate cu multe ore de muncă şi cu sprijinul oamenilor, şi nu mă refer doar la sprijinul cadrelor didactice, ci al întregului colectiv din CNMV cât şi la al celor din afara unităţii de învăţământ – societăţi comerciale, asociaţii, instituţii locale. Bineînţeles că din afară poate se vede că e uşor să conduci o şcoală, însă truda şi munca necesare sunt imense, dacă îţi doreşti cu adevărat să poţi face lucrurile să meargă. Mă refer aici la realizarea planului de şcolarizare, asigurarea locurilor de muncă ale tuturor, aducerea în şcoală a unor oameni capabili, indiferent de postul pe care îl ocupă, siguranţa elevilor în şcoală, rezolvarea tuturor problemelor care apar zilnic, indiferent dacă este zi lucrătoare sau nu, până la decizii de care eşti conştient că nu vor fi populare, dar pe care trebuie să le iei pentru că altfel ştii că nu se poate”, explică Luminița Costea.

Demisia, o chestiune de onoare

Acum, când a decis să părăsească postul de director, Luminița Costea spune că există situații în viață peste care nu ai cum să treci și se pare că cea creată de IȘJ în privința profesoarei Mihaela Blănaru este una dintre acestea.

Dacă ai coloana dreaptă, nu ai cum să stai în faţa tuturor cu capul sus ştiind că ceea ce s-a decis mai sus de tine îţi încalcă principiile şi nu ţi se pare corect din punct de vedere etic şi moral. În plus, cred că da, trebuie să fii exigent cu elevul, dar ca director ai datoria să aperi și elevii, nu doar profesorii. Mă consider o persoană verticală, care am învăţat multe în aceşti aproape trei ani de directorat şi acesta este motivul pentru care acum consider că nu mai am cum să rămân în această funcţie, în condiţiile în care mi-aş încălca principiile după care mă ghidez atât în viaţă, cât şi în munca depusă. Am să rămân în continuare profesoară de fizică, meserie pe care am făcut-o întotdeauna cu mare plăcere”, a punctat Luminița Costea, admițând că de-a lungul celor trei ani se poate să mai fi fost momente în care ar fi renunțat la funcție.

Referitor la toate discuțiile din jurul demisiei sale, Luminița Costea a ținut să precizeze că nu a făcut niciodată politică și că nici nu s-a încercat vreodată înregimentarea sa – o condiție pe care ea însăși a pus-o, la momentul acceptării funcției.

Nepăsarea celor direct vizați a fost confirmarea unei decizii bune

Am întrebat-o pe Luminița Costea care a fost cea mai mare dezamăgire a sa ca director de școală și, în mod surprinzător sau nu, a răspuns că acest sentiment l-a trăit tocmai în aceste zile.

„Nimeni dintre colegi – deși cred că mulți au aflat, nu m-a contactat nici pe mine și nici pe Maria Băilă, nu pentru a ne "consola" sau a ne "convinge" să rămânem, dar măcar să ne spună opinia lor, bună sau rea, cum o fi ea. Această tăcere și indiferență față de ce se întâmplă îmi întărește convingerea că decizia luată este una corectă… Poate cineva avea dreptate când mi-a spus că nimănui nu-i pasă de șefi”, spune Luminița Costea, arătând că singura persoană care a încercat în repetate rânduri să le convingă, atât pe ea cât și pe Maria Băilă, să renunțe la demisii, a fost șefa IȘJ, Keresztély Irma.

Maria Băilă

La rândul său, Maria Băilă spune că decizia demisiilor a trebuit luată tocmai pentru a putea merge mai departe, „cu sufletul împăcat că am încercat să facem ceea ce am considerat că este mai bine pentru şcoală, atât cât am putut”. Băilă a precizat că în cei doi ani cât a fost director adjunct a avut o colaborare excelentă cu Costea, cu care a format o adevărată echipă.

Suntem mândre că am continuat şi chiar am ridicat, împreună cu toţi cei implicaţi, nivelul CNMV, dar în egală măsură suntem conştiente că mai sunt foarte multe de realizat. Suntem de asemenea convinse că pentru ca acest lucru să continue, este foarte important ca la bază să stea un parteneriat în care cei implicaţi să creadă cu putere, să îşi canalizeze toate eforturile spre a răspunde nevoilor elevilor, cât şi ale comunităţii. Urăm succes viitoarei echipe manageriale din CNMV şi plecarea noastră sperăm să fie privită aşa cum a fost, ca un act principial, prin care am declarat ferm şi răspicat că acest Colegiu trebuie să fie respectat, indiferent cine conduce IŞJ Covasna” – a mai spus Maria Băilă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Fery, 24 aprilie 2014
Cele doua doamne director au demonstrat prin faptele lor eroice ca economia , productia si resursele umane ale scolii se pot regenera dintr-un izvor nesfarsit de prospetime. Aceste doua preaslavite citeste integral
Eugen, 18 aprilie 2014
Din articolul acesta, am tras concluzia ca, daca-mi dau copilul la CNMV, poate veni acasa batut, fara ca autorul actului "educational" sa fie rasplatit. Parintii, n-au depus plangere? Parchetul stie citeste integral
Anonim, 18 aprilie 2014
Am fost si eu candva eleva a Colegiului Mihai Viteazu si cand am aflat despre D-na Mihaela Blanaru nu mi-a venit sa cred, am facut cu dansa fizica, cu noi chiar era foarte draguta insa trebuie sa citeste integral
Bâgiu Liliana Maria, 17 aprilie 2014
Având în vedere că școala aceasta a avut parte de o schimbare radicală în bine, cu ajutorul acestor doi oameni care și-au dat tot interesul pentru elevi atât și pentru școală, să citeste integral
Carmen, 17 aprilie 2014
Din pacate cei ce mai au coloana verticala nu rezista in aceste vremuri.Sunt alaturi de cele doua doamne director si le felicit pentru ca sunt demne si hotarate.Asa ar trebui sa fim cu totii
T.Andreea, 17 aprilie 2014
am fost candva eleva a colegiului si citesc cu parere de rau articolul. cum puteti ingadui ca doua profesoare de exceptie, doua modele pentru toti ceilalti directori sa plece din cauza unei citeste integral
lili, 17 aprilie 2014
Sigur ca tac, caci se tem ca maine poimmaine se fac restructurari si de la centru vine decizia daca nu taci....ca-n vremea impuscatului, nu e deloc altfel, dimpotriva e mai trist... Tiganie curata, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.