ACTUALITATE 16 aprilie 2014

Trei direcţii de urmat în colaborarea autorităţi – ONG-uri

de Monica Vrânceanu | 727 vizualizări

Asociația ALUTUS se implică în creionarea viitoarei Politici Naționale a societăţii civile

Reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului au dezbătut marți, alături de reprezentanții Organizaţiilor Non-guvernamentale (ONG), planul de acțiune referitor la adoptarea Politicii Naționale privind ONG. Evenimentul a avut loc marți, la Senatul României.

Societatea civilă din județul Covasna a fost reprezentată de președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, Cătălin Lazăr. Potrivit acestuia, pe parcursul discuţiilor au fost identificate trei direcţii de urmat în colaborarea dintre cele două sectoare.

„Prima vizează încheierea unui acord de colaborare cu Parlamentul României, în vederea adoptării unei legi în care să fie stabilită metodologia de elaborare şi actualizare a politicii publice, cea de-a doua se referă la încheierea unui acord de colaborare cu Guvernul României privind dezvoltarea la nivel naţional a unei politici publice coerente cu privire la ONG în România, iar cea de-a treia propune adoptarea unor documente de politică publică privind ONG în România – documentul de poziţie şi codurile de conduită privind finanţarea şi consultarea ONG”, a explicat Cătălin Lazăr, subliniind că, în forma finală, politica publică va fi rezultatul unui acord între legislativ şi executiv pe de o parte, şi sectorul neguvernamental pe de altă parte.

Cătălin Lazăr a explicat că Sectorul neguvernamental resimte acut nevoia unei strategii coerente şi unitare care să depăşească mandatele unui ministru şi care să definească atitudinea şi comportamentul instituţiilor publice cu privire la relaţia cu sectorul neguvernamental.

În lumina lipsei de coerenţă a relaţiilor prezente, devine evidentă necesitatea unui document de politică publică menit să specifice cât mai clar principiile care să stea la baza dialogului instituţional”, a mai arătat președintele ALUTUS.

Masa rotundă „Relaţia dintre stat şi organizaţii neguvernamentale – către o practică previzibilă” a fost organizată în cadrul proiectului „Model participativ de elaborare a politicii publice naţionale privind ONG în România”, care şi-a propus realizarea unui set de instrumente, metode şi a unui cadru instituţional la nivel naţional pentru definirea unei politici publice coerente în domeniu.

Proiectul este iniţiat de către Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG), având ca principal partener Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, şi vizează realizarea mai multor instrumente de politică publică de tip COMPACT (Community Pact) dedicate dezvoltării relaţiilor dintre autorităţi publice şi organizaţii neguvernamentale. Reuniunea a fost organizată în cadrul proiectului „Model participativ de elaborare a politicii publice naţionale privind ONG în România”, derulat de către Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG), în parteneriat cu Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS. Proiectul este finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) 2007-2013, gestionat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.