ACTUALITATE 23 aprilie 2014

Arestat pentru o mită de 500 de lei

de Székely Emőke | 554 vizualizări

Un polițist din Covasna a fost arestat pentru 29 de zile după un flagrant de luare de mită

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov l-au arestat pe comisarul șef de poliție Nicolae Stănescu, din cadrul Poliției Orașului Covasna, pentru luare de mită. Procurorii l-au prins în flagrant pe omul legii în timp ce lua suma de 500 de lei pentru care urma să soluționeze favorabil un dosar de abateri de la regimul circulației.

Polițist denunțat

Comisar șef Nicolae Stănescu a cerut suma de 500 de lei unui cetățean căruia i-a promis o soluție favorabilă într-un dosar în care era anchetat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni la regimul circulației. Înainte să îi dea banii însă, cetățeanul l-a denunțat pe polițist la Direcția Națională Anticorupție. Cazul s-a petrecut săptămâna trecută, pe data de 17 aprilie. Cei doi s-au înțeles că în schimbul sumei de 500 de lei polițistul va obține o soluție „cu suspendare”. Întâlnirea a avut loc a doua zi într-un bar din orașul Covasna. Denunțătorul a dat banii, polițistul i-a luat, dar au intervenit organele judiciare care au constatat flagrantul. Potrivit unul comunicat emis de DNA, Nicolae Stănescu a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi judecătorii au emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. „Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” – se arată în comunicat.

Șeful IPJ Covasna este indignat

După toate eforturile depuse în cei aproape doi ani de când sunt aici, menite să schimbăm imagine Poliției, să fim aproape de cetățeni, avem câte un caz care dă peste cap munca noastră. Nu este ceva ce caracterizează polițiștii, nu am avut semnale nici apropo de el, nici apropo de alții, dar se pare că se întâmplă. Chiar cu două zile înainte am avut bilanțul, unde s-a făcut instructaj special pe tema aceasta. Este singurul și sperăm și ultimul caz din acest an, întrucât, așa cum spuneam, nu este ceva care să caracterizeze polițiștii. Dorim să credem că este un caz izolat, pentru că eu le spun obsedant să fie cinstiți și corecți. E obsedant deja și pentru mine, nu numai pentru ei. Și o spun nu doar eu, ci și colegii mei din conducere” – a declarat șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa. Acesta a mai spus că polițistul a fost suspendat, și că îndeplinește condițiile de pensionare.

Cazuri „moștenite”

În ceea ce privește alte cazuri de polițiști corupți, Ion Popa spune că nu s-au petrecut de când se află el la cârma IPJ Covasna, ci înainte, doar că au fost soluționate în ultima vreme. În trecut mai mulți lucrători de poliţie rutieră din cadrul IPJ Covasna au pretins și primit bani cu titlul de mită de la conducători auto care săvârşeau anumite abateri de la normele rutiere (depăşirea vitezei legale, nerespectarea marcajelor privind depăşirea pe linie continuă etc.), pentru a nu aplica măsurile legale. Poliţiştii acţionau de regulă pe raza DN11 şi DN12, pe sectoare de drum cu limitare de viteză, utilizând, de regulă, autospeciale dotate cu aparatură radar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.