ACTUALITATE 25 aprilie 2014

Consiliul Județean și Primăria Bodoc vor cumpăra un castel la Olteni

de Székely Emőke | 761 vizualizări

castel conac Miko Olteni

Preţul clădirii este de 250.000 de euro, plătit în părţi egale de CJ şi Primărie

Consiliul Județean Covasna a votat în şedinţa de joi un proiect de hotărâre prin care va cumpăra, în parteneriat cu Consiliul Local Bodoc, castelul Mikó de la Olteni. Este vorba de o clădire construită în anul 1827 la inițiativa contelui Mikó Miklós din Hăghig, însă fundația clădirii datează de pe vremea Imperiului Roman, există dovezi științifice în acest sens. Clădirea are nevoie de lucrări de reabilitare, pe care Consiliul Județean dorește să le facă printr-un proiect european.

„Este vorba de una dintre cele mai frumoase clădiri neoclasiciste din zonă, cu picturi de o mare valoare. E drept, pe alocuri acoperișul clădirii este deteriorat, și dorim reabilitarea și restaurarea acestuia, dar primul pas a fost cumpărarea imobilului. Ne-am dorit de mult să cumpărăm această clădire, și iată că acum am reușit. Prețul a fost unul bun, comisia de negociere a reușit să scadă suma de la 280.000 la 250.000 de euro, care se împarte în două părți egale (Consiliul Județean și Consiliul Local Bodoc)” – a declarat președintele CJ, Tamás Sándor.

Acesta a spus că vor trebui să găsească o soluție pentru copiii care învață la Școala Specială de la Olteni, întrucât cu toate că acest castel nu este folosit, se află în curtea acestei școli. În opinia președintelui CJ, cel mai bine ar fi ca pentru acești copii să găsească o locație cât mai aproape de Sfântu Gheorghe, sau chiar în municipiu, sau dacă nu, în comuna Bodoc.

Deocamdată nu se știe ce destinație va avea castelul, pentru că este nevoie de lucrări ample. Cert este că odată ce actele de proprietate vor fi rezolvate, Consiliul Județean va scrie un proiect european și va accesa fonduri prin programul de reabilitare a monumentelor istorice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.